Dodjeljenje Trinaestojulske nagrade

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je danas najveće državno priznanje, Trinaestojulske nagrade.
Objavljeno: 12. 07. 2018 - 14:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nagradu za životno djelo dobio je profesor doktor Vukić Pulević, a Trinaestojulske nagrade za ovu godinu pripale su akademskom vajaru Krstu Andrijaševiću, viliončelisti Aleksi Asanoviću i profesoru doktoru filologije Adnanu Čirgiću.

“Crna Gora je oduvijek bila usijano željezo na nakovnju prošlosti koje se kovalo pod udarima budućnosti. Crna Gora je kaljena i na plamenovima Berlinskog kongresa 13.jula 1878. al ii na julskim vatrama 13.jula 1941.Kao što nema kamena koji ne pamti neku žrtvu za slobodu u Crnoj Gori, a ako ičega kamenja imamo odviše, tako gotovo da ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan dana državnosti Crne Gore”,  kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Istakao je da se 13. jul "izdiže nad ostalim datumima kao personifikacija crnogorskog pregnuća za slobodom iznad svega, a državom prije svega". 

Ocjenjujući da nijedan put nije bio lak i bez prepreka, Brajović je podsjetio da je "svaki prije ili kasnije savladan i propućen".

"Ipak, Crna Gora je preživjela, Crna Gora je ustala i uspravila se, riješena da svoju sudbinu drži u svojim rukama i sa najrazvijenijim demokratijama trči civilizacijski put", rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

U ime nagrađenih obratio se Adnan Čirgić, koji je rekao da nagrada koja nosi ime najsvjetlijeg praznika obavezuje i žiri i dobitnike.

"Obaveza je dobitnika da istaknu da nagrada nije samo nagrada za njihovo lično djelo, no i nagrada za prethodnike na čijem se djelu temelji njihovo stvaralaštvo", kazao je Čirgić.

 

Komentari: 4

Evviva Montenegro !!!

12. 07. 2018 - 14:30

Cestitke svim dobitnicima nagrade !
JAKOV.

12. 07. 2018 - 14:58

Ovoga muzikanta ste mogli da preskočite. Ostalima čestitam.
Pero

12. 07. 2018 - 15:45

Taj 'muzikant' je najvise zasluzio, ali ne znas ti sto je visoka muzicka umjetnost, niti njegova dostignuca za proteklih 50 godina, a ostala trojica su dobili jer su politicki podobni
da se zna

13. 07. 2018 - 14:24

Jakove, vidi se da nijesi neko ko poznaje crnogorsku kulturu pa je taj "muzikant" za tebe nešto što nemaš kapaciteta da pojmiš. A vrlo moguće da je u pitanju i ljubomora drugog "muzikanta". Nije isključeno. No, ko je gospodin Aleksa Asanović znaju poznavaoci muzike i izvan Crne Gore, a njegov doprinos muzičkom obrazovanju talentovane omladine posebna je priča. Svu sreću i čestitke poštovanom gospodinu Asanoviću!
Novi komentar