UCG: Crna Gora mora poštovati herojski napor svih vojnika 13. jula

Crna Gora treba uvijek da se sjeća i da slavi nesumnjive datume slave i pobjede iz svoje prošlosti. 13. jul je jedan od njih, saopštili su iz Ujedinjene Crne Gore.
Objavljeno: 12. 07. 2018 - 19:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Na Berlinskom kongresu priznata je državnost Crnoj Gori, državnost koju su naši preci prethodno donijeli na bojnim poljima u vjekovima borbe protiv Osmanlija, protiv moćnog turskog carstva. Djelovi današje Crne Gore još dugo potom bili su pod austrougarskom i osmanlijskom okupacijom. Stigla je potom sloboda izvojevana u teškim balkanskim i Velikom ratu. U današnje doba treba da se s ponosom sjetimo kako je Crna Gora mijenjala vladare i državne oblike ali nikada nije promijenila istorijski put, nikada nije pristajala na ropstvo, niti prestala da teži konačnoj slobodi.

13. jula 1941. ujedinjeni u siromaštvu i slobodarstvu naši preci digli su opštenarodni ustanak, bez ideoloških razlika, i sprali ljagu koja im je samo dan prije nametnuta od gramzivih pojedinaca i fašističkih, italijanskih okupatora. Bio je to možda i poslednji veliki dan ujedinjenja naših predaka, dan koji je donio slavu od koje i danas može da živi naš državni ponos", navode u saopštenju.

Današnja Crna Gora, dodaju, mora razumjeti ondašnju ujedinjenu snagu, mora poštovati herojski napor svih vojnika 13. jula i mora tražiti novu inspiraciju u jedinstvu. Samo ujedinjena snaga svih naših ljudi, gradjana i naroda, Crnoj Gori u budućnosti može garantovati mir, prosperitet i državnu snagu.

Komentari: 1

Guest_56256

12. 07. 2018 - 20:01

UBRZO POSLE 13 NEKI SU POKAZALI PRAVO LICE I OTISLI NA DRUGU STRANU
Novi komentar