Kako je fotografija hirurga koji je operisao 23 sata promijenila svijet

"National Geographic" je 1987. za najbolju fotografiju odabrao sliku hirurga koji sjedi pored stola poslije operacije od 23 sata. Kako je taj prizor uticao na svijet?
Objavljeno: 12. 07. 2018 - 20:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Postoji dobar razlog zašto je ova fotografija proglašena za najbolju. Na njoj je doktor Zbignjev Religa koji prati vitalne funkcije pacijenta poslije operacije srca od 23 sata koju je obavio. U desnom uglu ćete vidjeti jednog njegovog kolegu koji mu je pomagao kako spava na podu.

Doktor Religa je pionir transplatacije srca u Poljskoj i iako se u to vrijeme smtaralo da je ovakva vrsta hirurgije nemoguća, on je rizikovao i operacija je izvedena potpuno uspješno. Danas srce doktora Relige više ne kuca, ali srce njegovog pacijenta i dalje bije.

Religa je 1987. predložio ideju o transplataciji i dobio je zeleno svijetlo. Od tog trenutka nije htio da čeka. Ta operacija je bila izuzetno zahtjevna, trajala je 23 sata. Umor je očigledan na fotografiji, a što je duže gledate više ćete vidjeti. Mic po mic fotografija poprima potpuno drugačiju dimenziju od početnog utiska.

Drugi hirurg spava u ćošku, krv, gomila kablova,...Kada je Džejms Stensfild snimio ovu fotografiju on nije ispričao samo priču o hirurgiji, već je na neki način promijenio svijet.

Pokazao je drugačije lice moderne medicine, da je moguće postići nemoguće. Teško je, potrebno je mnogo vremena i iscrpljujuće je, ali ljudsko srce može da se presadi, a čovjek onda ozdravi! Danas je to svakodnevica hirurga, ali pomislite kako je bilo 1987. Činjenica da je pacijent Tadeuš Zitkevits nadživio Religu je testament hirurgovog uspjeha.

Komentari: 0

Novi komentar