Đukanović: Obnovom državnosti Crna Gora je ispravila tuđe i svoje greške

Crna Gora je nepovratno na putu evropske integracije i želi da, kroz partnerski odnos uzajamnog uvažavanja, usvaja evropske standarde koji će je učiniti dijelom savremene civilizacije, poručio je njen predsjednik, Milo Đukanović. 
Objavljeno: 12. 07. 2018 - 21:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Evropa mora da zna, ako sebi želi dobro, da Balkan ne smije ostati van nje. Mi kao Evropljani želimo da budemo dio rješenja, a ne vječito predvorje evropske civilizacije ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije”, saopštio je Đukanović na Cetinju, na prijemu povodom Dana državnosti.

On je kazao da epoha mira, koju su evropskim narodima obezbijedili najveći politički i intelektualni umovi 20-tog vijeka, mora biti nastavljena i u promijenjenom međunarodnom kontekstu, u vremenu burnih tehnoloških, političkih i kulturoloških promjena. 

“Vjerujemo u ideju ujedinjene Evrope i u snagu Evropske unije da nađe odgovore na savremene izazove. Vjerujemo da je politika proširenja na Zapadni Balkan važan dio vizije evropske budućnosti”, rekao je Đukanović.

On je saopštio da Crna Gora obilježava 13. jul - Dan državnosti s ponosom i velikom nadom u doglednu bolju evropsku budućnost, kao i da je, igrom istorijske sudbine, to datum koji je do vječnosti uzdigao crnogorsko državno i nacionalno ime.

prijem-dan-drzavnosti

Đukanović je kazao da današnje generacije u Crnoj Gori, kao i pokoljenja koja dolaze, za svoj evropski slobodarski duh imaju snažno uporište i inspiraciju u prelomnim istorijskim opštenarodnim uzletima, kao što je bio ustanak protiv fašizma 13. jula 1941. 

On je dodao i da je ovo godina u kojoj je državni praznik u znaku velikih jubileja. 

“Navršava se 140 godina od kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore i priznat njen međunarodno-pravni subjektivitet. Opštenarodni ustanak 13. jula 1941. godine trasirao je pravac modernog razvoja Crne Gore i porobljenoj Evropi ulio nadu u mogućnost pobjede nad fašizmom”, podsjetio je Đukanović. 

On je naveo i da se navršava vijek od nelegalnih i nelegitimnih odluka Podgoričke skupštine 1918, kojima je Crna Gora kao zemlja saveznica u Velikom ratu izbrisana sa mape svijeta. 

“Osjećaj te duboke istorijske nepravde, koju je podržala tadašnja međunarodna zajednica, bio je dodatni motiv crnogorskom narodu za podizanje antifašističkog ustanka po masovnosti jedinstvenog u Evropi”, kazao je Đukanović.

prijem-dan-drzavnosti-4

On je saopštio da se istorija postarala da današnje generacije 21. maja 2006. godine obnovom državnosti Crne Gore, mirnim putem na demokratskom referendumu, isprave i sopstvene i tuđe greške. 

“Mi slavimo svoje istorijske podvige i poštujemo slobodarsku tradiciju, ali vodimo državnu politiku u duhu savremenog doba, okrenutu budućnosti. Nekada ratnička zemlja, 90-tih godina prošlog vijeka je bila jedina republika koja je tokom raspada Jugoslavije sačuvala mir, učvrstila stabilnost i multietnički sklad”, podsjetio je Đukanović.

On je saopštio da je država, koja je 11 godina od sticanja nezavisnosti postala punopravna članica NATO, zemlja predvodnica u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, ali i važan faktor regionalne stabilnosti, bez otvorenih pitanja sa susjedima.

prijem-dan-drzavnosti-2

“Na nedavnim predsjedničkim i lokalnim izborima građani Crne Gore još jednom su ubjedljivo podržali evroatlantski kurs i njenu evropsku perspektivu. Ti rezultati su nagovijestili da naša zemlja ulazi u mirnije političke vode, što stvara uslove za veću fokusiranost Vlade i svih državnih institucija i društvenih subjekata na dinamiziranje ekonomskog i demokratskog razvoja, jačanje institucija i izgradnju društva vladavine prava”, rekao je Đukanović.

On je naveo i da je to najbolji okvir za neophodne reforme i dostizanje evropskog kvaliteta života za crnogorske građane, što je osnovni smisao ukupnog političkog djelovanja. 

Komentari: 15

R

12. 07. 2018 - 21:59

Sve dok ne oslobodite crkve i manastire Crnogorske od srbskog pkupatora i mešetara, smatram da Crna Gora nije nezavisna i samostalna država. Njihovim odlaskom Crna Gora će zaokružiti nezavisnost.
Crnogorski oro

12. 07. 2018 - 23:11

"R", Upravo tako! I samo tako!
CRNOGORSKI 007

13. 07. 2018 - 09:19

SVE UVAZAMO I DAJEMO PODRSKU,ALI SVE JE TO,, NISTA,, BEZ CRNOGORSKE CRKVE
lolo

13. 07. 2018 - 00:36

I crkva da zatvorimo krug sa srecom.
CRNOGORAC

13. 07. 2018 - 05:57

STO DJUKANOVIC RECE DA JE CRNA GORA ISPRAVILA TUDJE I SVOJE GRESKE ALI NE U POTPUNOSTI DOK SE NEPOVRATI CPC I ZABRANI RAD SPC DO VJECITOG POVRATKA OTETIH HRAMOVA I ZEMLJE NARODU I DRZAVI C.GORI. TADA CE CRNA GORA BITI VJECNA DRZAVA.
Jos nije najvazniju!

13. 07. 2018 - 07:39

Da vas vidimo gospodine Djukanovicu kako ce te da rijesite pitanje crkve pa tek onda da pricamo, Ako to ne rijesite, ni vi ni premijer ne vladate Crnom Gorom no Pukovnik Radovic, ma koliko to vama bilo neprijatno priznati.
veliki getsbi

13. 07. 2018 - 08:00

Danas je 13 juli, Dan državnosti Crne Gore. Čestitam i nazdravlje! Sada se moram osvrnuti na ovo gore. Jako, jako griješi mister Milo kada (po gornjem tekstu) formuliše "....kada je na Berlinskom kongresu p o t v r đ e n a nezavisnost Crne Gore i priznat njen...." To naprosto nije tačno. Reći ću kasnije zašto. Danas i ovdje se slavi završetak rada kongresa, a ne dan kada je Crna Gora postala država! ...nastaviću
veliki getsbi - nastavak

13. 07. 2018 - 10:04

Od svih tih kneževina ( I Crne Gore i Srbije i Rumunije) koje su tih dana u Berlinu postale državama samo Crna Gora slavi ovaj dan kada je taj kongres završio rad ( i to slavi ga odskora). Zašto? Vjerovatno zato da bi ga uvezala sa ovim iz '41 god i time ga ojačala u svakom pogledu, (mada ne treba - ovaj ustanički je sam po sebi veličanstven). Dakle - puka koincidencija. ...nastavljam
veliki getsbi - nastavak 2

13. 07. 2018 - 10:26

Dozvolite nešto kratko - rafalno o Berlinskom kongresu. Počeo je 13 juna a završio 13 jula 1878. Imao je dvadeset sjednica. Ugovor je potpisan u sedam primjeraka. Spiritus - movens i duša kongresa je bio kancelar Bizmark.. Na desetoj sjednici, 1-og jula Crna Gora je bila na tapetu (niti ranije, niti kasnije). Tada je postala d r ž a v a ! Do tada je uglavnom bila država sama za sebe ( i za još ponekog), bila je para-država, surogat-država ili nazovimo to kako hoćemo. Sada je Nikola mogao kod Sultana na večeru( pilav je jeo prstima - samo je Milena bila počašćena priborom za jelo)......vidimo se - čujemo se...
veliki getsbi- završetak

13. 07. 2018 - 12:37

Mogao bih reći nešto o tome šta se sve dešavalo na svakoj od tih sjednica (do detalja), ali znam da to nikoga ne interesuje a uzima i prostor na Portalu.Dosadna tema. Zaboravih gore napisati da je Srbija postala državom 28 juna (dva dana je starija od CG), a istog dana je vaskrsla Bosna. Rumunija je priznata istog dana kada i CG. Svaka od ovih kneževina je startovala na obradi sa različitih pozicija. Pogledajmo načas kakvu je start-poziciju tog jutra na "konzilijumu "imala CG. 1. Visoka Porta do tada nije priznavala nezavisnu CG. 2.Engleska do tada je nikada nije priznavala.3.Njemačka joj je u načelu priznavala nezavisnost 5.Austrougarska je već prije priznala formalno.5. Francuska- eksplicite.6 .Rusija je uvijek priznavala!....pozdrav
rekoh završetak...

14. 07. 2018 - 05:59

......ali ne mogu da odolim a da ne pomenem jednu žalosnu bizarnost, na neki način vezanu za datum "priznavanja".Elem, radi se o tome da su Bosna i Hercegovina amputirane od otomanske carevine tog 28 juna1868god. i predate na okupaciju Austrougarskoj. Ovo je bio predlog Engleske, usvojen je, a i Rusija se bila saglasila (sic! - nije li to na neki način bila veleizdaja velikog slovenskog zaštitnika i pokrovitelja?)......nastaviću
nastavak 1

14. 07. 2018 - 06:12

Mnogo godina docnije na ovaj dan u Sarajevo je stigao Franc Ferdinand (sa suprugom) i - zlo su prošli! Oni su bili došli da svojom nazočnošću uveličaju proslavu dana Vaskrsa Bosne i Hercegovine poslije viševjekovne tame. Nisu oni došli da guraju prste u oči Srbiji i srbima (uistinu čak nisu ni znali da je tog dana neki Vidovdan) ....nastaviću
nastavak 2

14. 07. 2018 - 06:21

Ali, datum je fenomenalno legao Crnoj ruci - kao kec na deset - da Srbija opravda svoje nepočinstvo i da namjesti nešto što će u svijesti masa i do dana današnjeg imati dubokog traga. U Bečkom Državnom arhivu ( koji je neobično tačan, precizan i nadasve istinit) ni traga nema o organizaciji neke provokacije od strane vlasti u Sarajevu, a povodom Vidovdana. Srbija je za tu Austriju tada bila samo konjska muva - živa napast - i ništa više! Čak joj nisu ni rat objavili diplomatskom notom -nego običnim telegramom! Kakvo poniženje!!!.......veliki getsbi
Pomorac

13. 07. 2018 - 08:04

Upravo tako! Tek ste na pola puta, Dodao bih jos na prethodna dva komentara: 1. DA SE PONISTI LAZNA PODGORICKA SKUPSTINA 2. DA SE ZVANICNA SRBIJA IZVINI CRNOJ GORI ZA SVA NEDJELA PREMA CRNOGORSKOM NARODU I DA IM VISE NE PADA NA PAMET NESTO SLICNO!!! NECE VISE MOCI!!!
Brđanin

13. 07. 2018 - 16:08

Šta SRBIJA IMA STIM' To su sve naši uradili i odradili..Stvarala se nova država,stara je kapitulirala,kralj izbego...Možda su neki poravnavali račune od ranije ,pa ovi zeleni 41 vraćali pa kasnije opet ovi ALI ,UGLAVNOM NAŠI...ŽIVI BILI PA VIĐELI KAKO ČE OVO ZAVRŠITI ..NEŠTO ME NE GRIJE!!!===
Novi komentar