Komentar

Svač i 13. jul

I tako, sa ružnim osjećajem da sam pizdun, dočekujem 13. jul. Dan crnogorskog borca. Pravimo se da ne vidimo da jedva ima časnih i junačnih ljudi, već uglavnom podanika onih ili ovih lidera. I da u zemlji u kojoj velikosrpska crkva proglašava svecima četničke koljače samo neki smiju reći da moramo baštiniti antifašističku tradiciju i plamen Trinaestog jula.
Objavljeno: 13. 07. 2018 - 07:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Milorad PUSTAHIJA

Svač! Ne „Svoč“ (Swatch) trenderi i trenderke, crnogorska fensi, selfi i smajli populacijo, nije u pitanju mondenski proizvođač satova, već drevni dukljanski grad iz doba naših prvih dinastija i snažne države Duklje, koja je i Vizantiji držala lekcije po bojnim poljima od kojih je Tuđemilsko najpoznatije.

Legendarni grad je, kažu, imao 360 crkava i to još u doba kada je mađarski plemić Uroš Bela u jajcima nosio Zavidu, oca Stefana Nemanje, rodonačelnika srpske svetorodne dinastije Nemanjića. Rečeni Stefan Nemanja, kad dobi snagu, pokori i iskla Zetu i Duklju i zajedno sa ostalim gradovima, osim Kotora, razori i drevni Svač. Bio je svirepi svaštačin kao i potomstvo mu, ali ga pred smrt dovucaše na Atos i zakaluđeriše te umrije kao Sveti Simeon Mirotočivi. I tako su vladali jedno dvjesta godina ubijajući se i vadeći oči međusobno dok se ne iskopaše sa Urošem Nejakim, te opet zavladaše crnogorske dinastije do dolaska Turaka.

Onda, ljeta Gospodnjega dvije hiljade i osamnaestoga, o ljetnome Jovandanu dođe svetosavski Apis bik u Svač da činodestvuje na ostacima stare crkve Svetoga Jovana Krstitelja, poškropi i okadi stare temelje i zapiša teritoriju Krajine. Bez obzira na to što je crkva Latinska i što u Krajinu ne bi Srbina nikada. I onda i Apis biku i nama volovima crnogorskim braća Albanci održaše lekciju. Odučiše ga odlučno od Svača i crkve Svetoga Ivana te sam ga na televiziji jedva čuo kako poje sa neke livade: „Oh, happy day/ Oh, happy day/ When Jesus washed/ Oh, when He washed/ When Jesus washed/ He washed my sins away“.

Volio bih da nisam čuo neka iliričeska pretjerivanja pa da mogu iskreno da im se zahvalim parolom „Šota nas je održala njojzi hvala“. Svakako im hvala, ali ne mogu se oteti utisku da je jedan dio njih došao istim poslom kao Apis bik – da zapiša teritoriju za veliku Šipniju. Interesantno, snage reda (čitaj: policija) bile su na strani građana albanske nacionalnosti te zabranili Apisu prilazak i činodejstvovanje u okviru arheološke cjeline Svač koja je nacionalno kulturno dobro i u vlasništvu grada Ulcinja.

Da li su ovom prilikom većinu policijskih službenika činili Albanci ili je došlo do pozitivnih promjena u načinu tretiranja ovakvih događaja od strane rukovodstva policije, ne mogu tvrditi. Ali mogu potvrditi da je, kada smo mi Crnogorci krenuli u crkvu na Ćipuru da se poklonimo sjenima našeg kralja, koji je tu sahranjen, policija dejstvovala protiv nas a u crkvu pustila Apisove mantijaše i batinaše. Inače, pomenuta crkva je vlasništvo grada Cetinja. Otkud onda ključ kod svetosavaca i zašto je naša policija u takvim slučajevima uvijek protiv nas, čak i kada nam njihovi huligani pljuju i vrijeđaju mitropolita? Mora da policija misli da smo mi Crnogorci pizduni za razliku od nabrijanih Abanaca i Srba, pa im je najlakše rastjerati nas.

Ne znam draže li oni đavola, ali možda bi im se moglo desiti da i naša momčad pokažu razbarušeni talenat za destrukciju. Do tada neka nas knjiže pod pizdune, i proste građane crnogorske nacionalnosti i naše najviše državno rukovodstvo koje se kune u naša identitetska dostignuća. I tako, sa ružnim osjećajem da sam pizdun dočekujem 13. jul. Trinaesti jul - sveti dan crnogorskog borca! Neću da idem u Nikšić jer se ne osjećam dostojnim ni da obrišem postament spomenika Ljubu Čupiću, a kamoli da ja tu nešto proslavljam. Ni mnogi koji će tu da bukaju i barjače nisu dostojni ni da mu ime pomenu.

 

Kako reče jedan moj prijatelj, Ljubo Čupić se u cvijetu mladosti u svojoj 29. godini prezrivo osmjehivao prema streljačkom stroju. A mi se danas pravimo da ne vidimo da jedva više ima časnih i junačnih ljudi, već samo podanika ovih ili onih lidera. I da u zemlji u kojoj velikosrpska svetosavska crkva proglašava svecima četničke koljače, i u zajednici sa velikosrpskim strankama nekažnjivo pokušava rehabilitovati kolaboracioniste i zločince iz II svjetskog rata samo neki smiju reći da moramo baštiniti antifašističku tradiciju i plamen 13. jula. Zato ću umjesto mojih kukavnih umovanja navesti stihove španske republikanske himne „Aj Karmela“: „Mi smo protiv ugnjetača / i njihovih pomagača / Legionara i fašista / Aj Karmela, aj Karmela. Želja nam je samo jedna / da fašista više nema / Mi nemamo avione / tenkove i kamione/ Aj Karmela, aj Karmela / Nestaje nam municije / hladan vjetar poljem brije / Aj Karmela. Ne mogu nam bombe ništa / ni oluja niti kiša / Gdje se ova pjesma čuje / tamo srce pobjeđuje / Aj Karmela, aj Karmela“. Uvijek čujem ove stihove i ovu muziku kad ugledam Ljubov legendarni osmijeh.

 

Komentari: 32

ilija

13. 07. 2018 - 07:37

"Legendarni grad je, kažu, imao 360 crkava"! Smiješ li reći junače koliko naš glavni grad ima džamija a koliko ih je imao prije 30 godina. To kaži i prestani, ako nijesi, kako za sebe reče "pizdun" da budeš, onako junački, na lijniji jačeg.
Donji grbalj__ stile

13. 08. 2018 - 03:21

Ilija krizaru , Svac je svaciji! Turci su bili i pod Spljet i pod Sibenik oko Cetine i sirom rvacke , o tome cutis akcijssu katolicki! Je li rodila rozaklija? Podmazi balinjere od bicikla. Vidimo se u subotu - na pjacu.
Hanew

13. 07. 2018 - 07:59

Autor se poziva na antifasizam, a ovaj tekst obiluje najcrnjim šovinizmom i rasizmom, i patološkom mržnjom prema pojedinim narodima. Zaista čudi da Pobjeda i Analitika ovakve ostrašćene tekstove objavljuju.
Rittig Svetozar

09. 08. 2018 - 05:43

Ne napisa T,i kako je Marko Jorga , 1701 nakon sto je zamjenio Andriju Zmajevica, sto otidje za Zadar. u Sutomoru kastigan od naroda, jer je pokusao pokatolicavati! Krijes to hercegovance jedno. Zmajevic je svojim rukama rusio male dzamije u Risnu! Dakle u svim epohama , Tvoja katolicka crkva je rusitelj i smutljivac na ovim prostorima, ne abolirajuci bilo koga drugog. Tako i Ti mutis bistru vodu Ickice iz babine kucice...
Rittig Svetozar

09. 08. 2018 - 05:43

Ne napisa T,i kako je Marko Jorga , 1701 nakon sto je zamjenio Andriju Zmajevica, sto otidje za Zadar. u Sutomoru kastigan od naroda, jer je pokusao pokatolicavati! Krijes to hercegovance jedno. Zmajevic je svojim rukama rusio male dzamije u Risnu! Dakle u svim epohama , Tvoja katolicka crkva je rusitelj i smutljivac na ovim prostorima, ne abolirajuci bilo koga drugog. Tako i Ti mutis bistru vodu Ickice iz babine kucice...
Bata Cuce

13. 07. 2018 - 08:00

Aferom.
Bata Cuce

13. 07. 2018 - 10:29

Aferim.
RAM

13. 07. 2018 - 09:16

Neverovatno je da ovakve interpretacije istorije, krcate neznanjem i primitivizmom, neko još i objavljuje! Naravno, uzaludno je skrenuti pažnju, recimo, na činjenice da su Svač razorili Mongoli 1241,a obnovila JelenaAnžujska, žena kralja Uroša I podigavši tom prilikom pravoslavni hram posvećen sv. Jovanu Krstitelju. Etc,etc.
danilo s.

13. 07. 2018 - 10:58

"Kao sjedište episkopije (Dioecesis Suacinensis), u sačuvanim povijesnim izvorima, pominje se Svač u 8. st."
Commentator

13. 07. 2018 - 09:29

Odličan tekst. Crna Gora, sebe radi, mora uvijek biti na strani antifašizma, nikako na strani onih koji su otvoreni ili prikriveni četnici a koje zdušno promoviše SPC.
sto posto

13. 07. 2018 - 15:34

Pa zašto onda nije i danas na stranjiantifašizma??????
Bokser Janko

13. 07. 2018 - 23:02

Ličiš mi na omladince Nove srpske demokratije koji dsnas svojim saopštenjem prisvojiše Ljuba Čupića, Narodnog heroja. Narodnog heroja koga strijeljaše njihovi duhovni oci, Karađorđevićki kvislinzi u Crnoj Gori... Četnici su imali svoje "heroje" tokom IIWW i kojima su za njihove zasluge tokom okupacije dodijeljivali ordenje "svetaca" Srpske pravoslavnr crkve u CG. Tako su postali Sveti Maca i Sveti Joanikije Lipovac, npr.
RAM

13. 07. 2018 - 09:40

Uzgred, malo jeretički : možda bi bilo korisno i ljekovito ozbiljnije istražiti čitavu priču oko Ljuba Čupića - počev od njegovog dolaska iz Argentine, uloge njegove jedinice u okolini Nikšića, momenta kada je snimljena znamenito fotografija, razloga zbog kojih je njegov mlađi brat Martin prešao u četnike (kasnije nestao na Zidanom Mostu)...
nebon

13. 07. 2018 - 09:46

Odlican tekst
Jadni je sve ovo

13. 07. 2018 - 09:50

Sramota tekst pun mrznje i sovinizma, stvarno prestanite da objavljujet ovakve tekstove,pune laziSvac su obnovili Nemanjici
Jadni je sve ovo

13. 07. 2018 - 09:50

Sramota tekst pun mrznje i sovinizma, stvarno prestanite da objavljujet ovakve tekstove,pune laziSvac su obnovili Nemanjici
RAM

13. 07. 2018 - 10:39

To što nijeste objavili moju (kulturnu, neuvredjivu) opasku vezano za Ljuba Čupića govori o nivou vaše slobodoumnosti, demokratičnosti, nepristrasnosti.
Objektivni

13. 07. 2018 - 10:49

A kako glasi ta kulturna i neobjavljena ?? Da i mi pricitamo ! Da taj um ne ostane nepročitan .
RAM

13. 07. 2018 - 10:57

Moje izvinjenje! Sram ga bilo ko loše pomislio!
A Slavko Perović..

13. 07. 2018 - 11:40

...na svoj Brlog(blog).nabrčka 5.novembra.2005 godine.."da je Trinaestojulski ustanak-41 u Crnoj Gori-bio IDIOCKI.."?! Tader ni danas niko da smije i zucnuti o ovim Slavkim svinjarijama-u svijetlu "viteza-nja-u slavu Krsta Zrtnova-koji je zalelekao u Budoškoj pećini-septembra 1943-kapitalciju Italije.." Naša stvar je propala"..Pametnom dosta-a vama?
Lscg

13. 07. 2018 - 17:19

Nego kakve to veze ima s tim sto vas ulcinjani ispratise sa stilom?
danilo s.

13. 07. 2018 - 18:50

Zašto vlada CG ne uvede moratorijum (zabranu) izgradnje, korišćenja i obnove porušenih crkvenih objekata dok se ne riješi pitanje vlasništva nad crkvenom imovinom CG? Kome je u CG potrebno 600 srbijanskih crkava u „moravskom stilu“ (devastacija originalne arhitekture i crkvenog slikanja). i 1000 plus popova iz Srbije i BiH? Amfilohije pravi netwrok (mrežu) klero-militaristčkih baza i popovskih brigada po CG. Vlada to mirno posmatra. Plašim se da ce, kada se probude, biti kasno.
Gonja

14. 07. 2018 - 00:02

Pišeš ka da je ovo 45-ta a ne vrijeme demokratije i zapadnih vrijednosti
danilo s.

16. 07. 2018 - 09:14

Gonja - A koje su to "demokratske i zapadne vrijednosti koje zatupa SPC"?
Rako

13. 07. 2018 - 23:56

Od kad se klerofašistički sadržaj pusta u etar?
Gornja Zeta

14. 07. 2018 - 00:10

Mislim da ste Milorade previše čitali Majn Kampf
danilo s.

14. 07. 2018 - 08:20

@Gornja Zeta - ne znam za Milorada, ali sam ubijedjen da je mnitropolitu Amfilohiju "Mein Kampf" omiljeno štivo? Sudeći, bar, po njegovim govorima i aktivnostima u CG? A i Sveti Sava je bio "preteča" ……... (kako reče vladika Nikolaj Velimirović)?
Budo

14. 07. 2018 - 11:33

U govorima mitropolita naravno da nećete naći fašisoidne istupe kao kod nekih kvazi popova i njihovih satrapa kao i vladinih kvazi novinarčića
danilo s.

16. 07. 2018 - 09:44

Budo, Imam utisak da vi nemate pojma o fašizmu, ako tako smjelo tvrdite da “u govorima mitropolita naravno da nećete naći fašisoidne istupe”. Njegove strastvene anti-crnogorske/CG “filipike” prepune su ne samo klero-fašizma i (velejsrpskog) nacionalizma, već i lažnih mitova, pa čak i očitih istorijskih i vjerskih neistina. Velika je sramota da jedan vjerski lider - koji bi trebao biti oličenje hrisćanskih vrijednosti - ima tako prezriv odnos prema istini.
Pustahija Milorad

15. 07. 2018 - 10:28

Evo velikosrpčići pustio sam vas da se izduvate. Zato što se vidi iz aviona da sam ljevičar vi mene proglašavate fašistom. A samo dva-tri dana iza proslave 13.Jula vaš Apis bik i četnici prave u Herceg Novom parastos Romanovima Draži Mihajloviću. To može samo kod ovakve pizdaste vlasti sa puno raznoga putera na glavi. Ne mojte se veseliti jer sudbina vam je da spišani od pendreka budete isporučeni Srbiji ili RS.Dosta je vaših divljanja zločina i fašizma.
danilo s.

16. 07. 2018 - 10:07

MIlorade, Ne možemo napadati “četnike” (veljesrpske klero-fašiste) sto pokušavaju da naprave od CG "četničku državu" Uspjeli su – uz obilatu pomoć i podršku SPC – u Srbiji, pa misle da je i ovdje to moguće? To im je dio programa. Njihov “credo”? Pitanje je zašto vlasti dozvoljavaju ovako otvorene provokacije? Četnici čine sve što mogu (počev od raznih spomenika, spomen ploča, “političkih parastosa”, bilborda itd.) da nas ubijede u njihovu "istinu" i da, usput, sruse državu. Vlada ne čini skoro ništa da zabrani ovake akcije. Takodje, vrijeme je i da vlada CG ozbiljno razmotri svoj odnos prema “okupatorskoj”, subverzivnoj,- SPC? Verbalne osude nijesu dovoljne.
Pustahija Milorad

16. 07. 2018 - 20:02

Sve si u pravu Danile ali sa DPS-om je postalo beznadno po tom pitanju. Jesi li čuo ono beznadežno i benigno saopštenje kami ministra za kulturu. Ostali ćute. Manekenisali su na 13-to julskim skupovima a sad četnici čiji su idoli strijeljali Ljuba Čupića prave parastos Draži u HN i time pljuju Ljubu i u osmjeh i u brk i lanac i junačku pogibiju. Manekeni iz vlasti ne osjećaju da su time i na njih pljunuli zato što oni šatro baštine antifašizam. Oni su u nakakvom dilu sa Ristom i četnicima i nešto mudruju. Sve je ovo bolesno.
Novi komentar