U Nikšiću

Đukanović otkrio spomenik Ćupiću

 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otkrio je spomenik narodnom heroju Ljubu Čupiću na rekonstruisanom Trgu u Nikšiću. Đukanović je spomenik otkrio povodom Dana državnosti i Dana ustanka. 
Objavljeno: 13. 07. 2018 - 14:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, rekao je da postoji mnogo datuma koji su na ponos Crnoj Gori, ali da je 13. jul “datum koji je najdublje urezan u njenu istoriju”.

Smatra i da je ova generacija Crnogoraca, 88 godina od Podgoričke skupštine, 2006. prvi put u istoriji Zapadnog Balkana, putem referenduma, mirnim putem, olovkom i srcem povratila nezavisnost i državnost Crne Gore.

“Svakako, najviše zahvaljujući predsjedniku Đukanoviću i njegovoj mudro vođenoj spoljnoj politici. Zato, danas 13. jula slavimo Dan državnosti Crne Gore, otvarajući rekonstruisani Trg Slobode, koji predstavlja simbol vjekovne borbe crnogorskog naroda za svoju slobodu”, istakao je prvi čovjek nikšićke Opštine.

predsjednik3

Kazao je da je pored spomenika Kralju Nikoli, oslobodiocu Nikšića 1877. godine, postavljen spomenik narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću “ubijenom od strane domaćih izdajnika”.

“Osmjehom koji je Ljubo uputio zločincima koji su izvršavali smrtnu presudu je nezabilježen u svjetskoj istoriji. Poslije smrtne presude koju su zločinci izrekli Ljubu Čupiću, odmah su ga poveli preko Trga Slobode na gubilište. Ljubo je dostojanstveno prošao pored prisutnih Nikšićana, poručujući im svojim osmjehom da će fašizam biti pobijeđen. To se i desilo 1945. A Ljubo će im sa nikšićkog trga vječno slati svoj osmjeh prkosa i hrabrosti, kao znak pobjede nad fašizmom, i podstrek za sve antifašiste svijeta”, kazao je Grbović.

 

predsjednik1

Komentari: 16

CRNOGORAC

13. 07. 2018 - 15:00

HVALAVI NA TONU DA JE NEDAJ BOZE BILO OTVARANJE SPOMENIKA CETNIKU PAVLU DJURISICU TON BI SE CUJO OD NIKSICA DO BEOGRADA.
No passaran

13. 07. 2018 - 16:44

Ovaj osmjeh Ljubov vrijedan istorije, portret Če Gevare, spuštene ruke onog Njemca u Hamburgu,..sve su to sjajni primjeri najvrednijeg čovjekovog poriva-biti slobodan. Ovaj osmijeh Ljubov neka bude vječna poruka svakom nacionalističkom zlu u Crnoj Gori: i crnogorskom,i srpskom, i bošnjačkom, i albanskom i hrvatskom !
Darko

13. 07. 2018 - 21:31

Volio bih da mi neko kaže barem jedan primjer da je neki musliman u nekoj islamskoj državi potegao prava hrišćana. Griješim li kada kažem da mi se čini da se muslimani sjete ljudskih prava samo onda kada se nađu u nekoj krštenoj državi đe ne čine većinu. Uvijek se tu u nekoj skrivenoj formi radi na ispunjavanju samo njihovih interesa i ništa drugo. Kad će već jednom neko u nekoj islamskoj državi progovoriti zašto tamo više nema živih hrišćana i zbog čega je to tako. Zašto se jevreji i muslimani u svakoj državi zalažu za kosmopolitizam i ukidanje svakog nacionalizma ali u svojim državama o tome ni da zucnu.
Objektivni

14. 07. 2018 - 01:51

Prouci malo hrišćanstvo u npr. Pakistanu pa ces nauciti svasta . Vidjeces koliko ima prelijepih crkava ,katedrala i hriscanskih spomenika i samih hriscana . Pa nekadasnja Sirija . Alaviti ( Asadovi ) čine preko 10% Sirijaca . Šiiti su ali imaju u sebi i dosta hrišćanskih običaja . Pa pravoslavnih Palestinaca ima dosta . No , momak treba citati , uciti , proucavati . A onda ces se prepasti od svog neznanja . No neka te to ne obeshrabri u sticanju pravih saznanja . Nijesi jedini ne brini . Ali se potrudi ...
Darko

14. 07. 2018 - 11:44

U Pakistanu gotovo, sem novinara I reportera, gotovo da I nema hrišćana.Ne treba tražiti problem u Pakistanu.Problem je u islamu kao religiji. ET VELBA 9.” Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je”.Ovo su samo neki stihovi koji su pomogli u “rashrišćavanju” velikog broja država.A vi mi nešto govorite o praznim crkvama.Bio sam, doduše poodavno,u Maroku, Čadu, Iraku I Siriji.Znam dobro kako tamo žive oni koji se ne smiju prekrstiti na ulici a da ne izgube glavu.Mogao bih o svakoj vašoj rečenici napisati traktat ali nema prostora.Ne branite nešto što je neodbranjivo.
Dominacija

13. 07. 2018 - 15:01

Kao što se i očekivalo - dominira Đukanović, Marković u drugom planu. Interesantno je da ga i nema u Nikšiću, ili to fotografi nijesu registrovali. Milo stiže svuda, mimo običaja. Udario presing.
-

13. 07. 2018 - 16:24

:) provincijske percepcije
Petar pan

13. 07. 2018 - 16:30

Ništa posebno. Tek da se zna đe je kome mjesto.
EMI 6

13. 07. 2018 - 16:38

A onaj Brajović uz njega ,kao da mu je obezbjeđenje!
Тото

13. 07. 2018 - 16:10

Cupiceva jedinica (bio politicki komesar) je bacila zive u jamo dve stotine ljudi
Ten Meleona

13. 07. 2018 - 18:48

Ma kakve dve stotine ljudi to su bili MELEONI. MELEON, ja ti kazem. Vi ste za sprdnju i zaljenje!
Objektivni

14. 07. 2018 - 01:55

Sta cini SPC . Kako preko Tota pokusavaju da nametnu laž kao istinu . Ne valja mu Ljubo Čupic ali je odusevlhen Hitlerom i Nikolajem Velimirovicem . To Toto prosipaj po entitetu Republici Šumskoj batali se antifasisticke Crne Gore .
nikola

13. 07. 2018 - 16:25

Kako vas nije sramota da ga koristite u vasu politicku propagandu,on bi se protiv takvih borio .Dao je zivot da danas fukara uziva u ovu zemlju a narod robuje
Boki

13. 07. 2018 - 17:38

E da zna Ljubo ko mu spomenik podize i koga koristi u propagandne svrhe...
Darko

13. 07. 2018 - 21:38

DPS se sada sjetio Ljuba Čupića a Bošnjaci Avdulaha Avda Međedovića. O čemu se tu radi? Nešto ima u pozadini. Niko od DPS-ovaca da, barem, primijeti da se najljepši bulevari i avenije nazivaju po ljudima koji su gotovo anonimni i koji ničim nijesu zaslužili da tako lijepr, velike, i važne saobraćajnice nose njihova imena. Dovoljno je samo uporediti imena ulica poput Avda Međedovića i Petra Lubarde. Ko je od njih zaslužniji da mu se da ljeopa ulica. Uporedite ulice knjaza Danila i bulevar Ibrahima Dreševića. Izvinite što primjećujem da je za CG mnogo značajniji knjaz Danilo od Ibrahima Koristovića. Zašto jednome dati putljagu a drugome aveniju... Neko se tu sprda sa nacionalnim Crnogorcima.
Witness

14. 07. 2018 - 00:33

Nije Ćupić, nego Cupić
Novi komentar