Na osnovu sklopljenih sporazuma o priznanju krivice

Tužilaštvo najmanje novca oduzelo Marovićima

Specijalno državno tužilaštvo je za tri godine na osnovu sklopljenih sporazuma o priznanju krivice oduzelo imovinu u vrijednosti 29,5 miliona eura od okrivljenih za različita krivična djela.  
Objavljeno: 15. 07. 2018 - 08:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ta suma odnosi se uglavnom na okrivljene za malverzacije u Budvi. Imovina i novac najmanje vrijednosti zaplijenjeni su od, kako je utvrđeno pravosnažnim presudama, ali i shodno i sopstvenom priznanju, vođe kriminalne grupe, nekadašnjeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša, piše Dan.

Njihovim saradnicima oduzeta je višestruko skupocjenija imovina. Tako je najvrednija imovina oduzeta od firme „Trejd junik” 19.810.047 eura. Od firme Gugi komerc naplaćeno je 3.842.766 eura, u još jednom predmetu od istog pravnog lica očekuje se oduzimanje 2.254.585 eura, a od kompanije Kopirajt – 2.191.312 eura.

Od Svetozara Marovića oduzeto je 1.096.000 eura, a od Miloša 385.185 eura.

Od 2015. godine pokrenute su finansijske istrage u ukupno 26 predmeta, protiv 231 fizičkih i deset pravnih lica. Osim novca, zemljišta i stanova, zaplijenjene su desetine skupocjenih automobila.

Najobimnija finansijska istraga pokrenuta je 2015. godine protiv Marovića i njegove grupe, a obuhvatala je čak 79 lica. Te godine pokrenuta je i jedna istraga zbog šverca droge.

Dvije godine kasnije u 18 predmeta pokrenute su finansijske istrage protiv 103 fizička i pet pravnih lica. Najviše istraga pokrenuto je zbog krivičnih djela pranje novca, nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, stvaranje kriminalne organizacije.

Te godine pokrenuta je istraga i protiv Slobodana Kašćelana, koji se u policijskim evidencijama vodi kao vođa „kavačkog klana”. Ovom istragom obuhvaćeno je 17 fizičkih i jedno pravno lice koji se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, zelenaštvo, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, omogućavanje uživanja opojnih droga.

Ove godine istraga o porijeklu imovine pokrenuta je u pet predmeta protiv 36 fizičkih i pet pravnih lica. Iako je cifra skoro 30 miliona eura, koliko je oduzeto okrivljenima na osnovu sklopljenih sporazuma o priznanju krivice, javnost je nerijetko tvrdila da ovaj institut čak i jača kriminal.

Naime, samo na osnovu istrage o malverzacijama u Budvi zaključeno je da su Marović i njegovi prijatelji stekli mnogo veću imovinu od iznosa koji su kaznom platili državi. Tokom prošle godine, ukupno oduzeta imovinska korist po sporazumima o priznanju krivice iznosila je 23.482.545 eura. Ukupno izrečene novčane kazne iznose 131.600 eura, a ukupan novčani iznos određen za uplatu u humanitarne svrhe je 32.500 eura.

Međutim, mnogo veći novčani iznosi ukradeni su iz državnog budžeta. Samo šteta koju je budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem nanijela opštinskom budžetu u osam kriminalnih afera procijenjena je na oko 50 miliona eura.

 

Komentari: 2

RAŠO

15. 07. 2018 - 10:59

Tako se voli i cijeni država. Pokradi uništi i bježi. U ostalom nijeste krivi vi već ni koji su vas pustili da se liječite u Beogradu od kleptomanije.
nikola

15. 07. 2018 - 18:48

SDT i pravosude kao da su radili za Marovice kada je bila nagodba, tolika imovina stecena patriotskim kriminalom ,toliko umjesanih funkcionera a tako male kazne.Umjesto da se svima oduzme sva imovina ,zabrani rad u drzavnim ustanovama , svi oni posle osluzene kezne uzivacae u svojim pokradenim milionima i imovini koja se procjenjuje na desetine miliona....Kuljaca;Radenovic,Lazovic;Marovic; i mnogi drugi pohlepno bolesni patrioti
Novi komentar