Od danas

Američki guverner u posjeti Crnoj Gori

Guverner američke savezne države Mejn, Pol Lepejdž, boraviće od danas do srijede u prvoj posjeti Crnoj Gori, gdje će se sastati sa brojnim crnogorskim zvaničnicima.
Objavljeno: 15. 07. 2018 - 12:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je najavljeno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Lepejdž će se u ponedjeljak sresti sa predsjednicima države i parlamenta, Milom Đukanovićem i Ivanom Brajovićem, kao i sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem i državnim sekretarom Zoranom Jankovićem.

„Tokom boravka u Crnoj Gori, Lepejdž će se sastati i sa predstavnicima crnogorske privrede i razgovarati o mogućnostima jačanja ekonomskih veza Crne Gore i savezne države Mejn“, navodi se u saopštenju. 

Guverner će zatim posjetiti Tivat i obići Bokokotorski zaliv. 

Lepejdž je na dužnost guvernera prvi put stupio 2011. godine, a 2014. je ponovo izabran. 

Navodi se da su mu prioriteti tokom mandata bili smanjivanje poreza, snižavanje cijene energije i smanjivanje pozitivnih zakonskih propisa, a najveći uspjeh je bilo rješavanje budžetske krize. 

Iz Ambasade su podsjetili da je Crna Gora potpisala bilateralni ugovor sa Ministarstvom odbrane SAD i državom Mejn 2006., čime je uspostavljen Program državnog partnerstva Mejna i Crne Gore. 

"Cilj partnerstva je razvoj odnosa dvije države, kako bi razmjenjivali znanje u oblastima kao što su postupanje u hitnim slučajevima i slučajevima prirodnih katastrofa, bezbjednost granica i luka, ekonomska sigurnost, mirovne misije i borba protiv terorizma", kaže se u saopštenju

Komentari: 0

Novi komentar