Prinudnu upravu do sada „iskusili“ Gusinje, Podgorica i Žabljak

Vlada je upozoravala Budvu i 2005.

Opština Budva mogla bi u zadnjem trenutku izbjeći uvođenje prinudne uprave, ukoliko Crnogorska prihvati ponudu da bude dio nove većine i tako omogući održavanje sjednice u utorak, 17. jula.
Objavljeno: 16. 07. 2018 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vlada je upozoravala Budvu i 2005.
Foto: Dragan Mijatovic

To bi bilo drugi put da Budva izbjegne uvođenje prinudne uprave, nakon što je i 2005. godine ta opština bila upozorena od Vlade.

- Upozorava se Skupština opštine Budva da u roku od 30 dana održi sjednicu, radi ostvarivanja svojih funkcija, odnosno ispunjavanja zakonskih obaveza – navodi se u odluci o upozorenju SO Budva, objavljenoj 10. februara 2005. godine u Službenom listu.

Opština Budva nekoliko mjeseci 2005. godine nije funkcionisala. Vlast u toj opštini i tada su obavljale partije koje su bile opozicija na državnom nivou - SNP, SNS, NS i LSCG. Duži period odbornici SNP, SNS i NS nijesu uspijevali da se dogovore sa koalicionim partnerom LSCG o održavanju sjednice sa tačkom dnevnog reda za skraćenje mandata lokalnom parlamentu. Predlagači te tačke – odbornici LSCG, DPS i SDP, odbijali su da čine kvorum na sjednicama lokalne skupštine sve dok im ta tačka o skraćenju mandata SO nije uvrštena u dnevni red.

LOKALNE KRIZE

Gotovo da nema lokalnog parlamenta u Crnoj Gori koji nije bar jednom bio u privremenoj ili trajnoj blokadi koju je morala da riješi Vlada. Kriza je, uglavnom, nastajala zbog raznih uslovljavanja, uskraćivanja kvoruma za održavanje sjednice, uskopartijskih interesa ili ličnih ambicija nezavisnih odbornika.

Do sada je prinudna uprava bila uvedena u Gusinju, Podgorici i Žabljaku. Samo Vladinim upozorenjem završena je kriza vlasti, osim u Budvi, i u Ulcinju u aprilu 2004. godine.

„Najsvježiji“ primjer je Gusinje, gdje je 2016. godine funkciju SO preuzeo Odbor povjerenika. Vlada Crne Gore na sjednici 21. aprila 2016. godine donijela je odluku o upozorenju SO Gusinje zbog neispunjavanja obaveza duže od pola godine. Tom odlukom bilo je propisano da SO u roku od 15 dana održi sjednicu i donese odluku o budžetu, kao i druge odluke značajne za nesmetano funkcionisanje opštine, ali to se nije desilo. Iz tog razloga Vlada je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, raspustila SO Gusinje, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Funkciju SO Gusinje, do njenog konstituisanja, obavljao je Odbor povjerenika sastavljen od pet članova. U njemu su bili Saša Šćekić, Said Čekić, Demor Bajrović, Elvis Omeragić i Ruždija Balić.

Krizu je izazvao odbornik iz DPS Fahrudin Dervišević, koji je prešao na stranu opozicije i time onemogućio većinu vladajućoj koaliciji. On zvanično nije prešao ni u jednu drugu partiju, ali je sa odbornicima opozicije u novembru 2015. godine podnio zahtjev za razrješenje predsjednika parlamenta i opštine.

Žabljak je, takođe, „iskusio“ krajnju mjeru kojoj je Vlada pribjegla početkom juna 2004. godine.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar