Plantaže

Dnevnica do 30 eura, fali još 800 radnika

Kompanija Plantaže 13. jul ima u planu da ove godine ubere do 564.000 kilograma breskve, dok je planirani prinos grožđa sorte kardinal za ovu sezonu više od dvije tone.
Objavljeno: 16. 07. 2018 - 08:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radnika za sada imaju dovoljno, ali kako se uskoro kreće sa berbom vinskog grožđa ovoj kompaniji biće potrebno oko 800 radnika.

Simo Boljević, koordinator u vinogradarsko voćarskoj proizvodnji, za Dnevne novine je kazao da je berba kardinala počela 5. jula, te da je na berbi angažovano oko 70 radnika, ali da će uskoro biti potrebno i više radne snage. On je dodao da su vinogradi u dobrom stanju i da se nadaju dobroj sezoni.

Kako ističe Boljević, za sve radnike koji dolaze sa strane, obezbijeđen je smještaj i hrana, pored zarade koja je dosta solidna, naime, radnik na Ćemovskom polju na dnevnom nivou može da zaradi i do 30 eura pa i više.

“Kad je riječ o grožđu, prosječan radnik može da ubere 60 do 70 gajbi u kojoj se nalazi oko sedam kilograma grožđa, ta gajba se radniku plaća 40 centi, tako da je prosječna zarada od 25 do 30 eura, mada neki radnici uberu i više” saopštio je Boljević.

Da su radnici uglavnom zadovoljni uslovima, potvrđuje i sezonski radnik iz Berana, Bojan Bubanja, koji je angažovan na berbi grožđa. On je rekao da ovaj posao radi 10 godina te da njegova dnevnica iznosi i do 25 eura.

“Ja sam sezonski radnik na berbama, ali radim i preko cijele godine ovdje. Berbu radim desetak godina. U prosjeku berem 40 gajbi ali ako je dobar dan i posluži raspoloženje, mogu da uberem i do 60 gajbi grožđa, to je opet 25 eura, što nije loša zarada. Malo nas ometaju vrućine ali smo navikli. Imamo smještaj i dva obroka, tako da na uslove nemam primjedbi”, naveo je Bubanja.

Komentari: 1

TAXI

16. 07. 2018 - 09:26

Ja na taxi uzmem 30 eura svaki dan, a pod klimu sam. I još se vozim. Malo je to za te mrčene berače.
Novi komentar