Spomen dom „Stefan Mitrov Ljubiša“

Otvorena izložba crteža Ratka Odalovića iz ciklusa „Konstrukti i konzumenti“

Izložba crteža Ratka Odalovića „Konstrukti i konzumenti“ otvorena je u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ (JU Muzeji i galerije Budve) u Budvi 11. jula 2018. godine. Izložba se može pogledati do 6. avgusta.
Objavljeno: 16. 07. 2018 - 12:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odalović je završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu gdje je i magistrirao, a mentor mu je tokom školovanja bio profesor Živojin Turinski. Pored stvaralaštva Odalović se bavi i pedagoškim radom kao redovni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju

 Izložbu je otvorio istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, koji je istakao:

  „Ja bih se apsolutno složio sa kvalifikacikom koju smo ranije čuli, da je pred nama jedan od najboljih savremenih crnogorskih likovnih stvaralaca, samo bih dodao da je on i jedan od najboljih likovnih pedagoga, jer je dugo profesor na Likovnoj akademiji na Cetinju, a trenutno je i dekan tog fakulteta. Meni je veliko zadovoljstvo što sam večeras tu, ne samo zbog Ratka koji je moj dugogodišnji prijatelj i čast mi je što mi je povjerio otvaranje njegove izložbe crteža, nego što je u pitanju baš izložba crteža. Izložbe crteža se u Crnoj Gori jako rijetko rade. Postoji jedna teza među likovnom publikom, a dijelom i među mojim kolegama istoričarima umjetnosti, da je crtež jedna pomoćna slikarska disciplina i priprema za ozbiljan kreativni rad, sa čime se ja uopšte ne bih složio. Upravo izložba koja je pred nama večeras svjedoči da su u pitanju ozbiljni umjetnički radovi.  “.

Komentari: 1

Pozdrav od Nikšičana

16. 07. 2018 - 17:22

Ratko je prije svega najveci crnogorski GOSPODIN . Studenti treba od njega da uce i budu srecni ko im predaje . Da nauce i slikanje i crtanje i manire i ponasanje . Bravo za Ratka.
Novi komentar