Na početku se rukovoli, pa zatvorili vrata

Završen istorijski susret Tramp - Putin; Tramp: Dobro je počelo


Sastanak američkog i ruskog predsjednika Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju završen je nakon dva sata i deset minuta, prenosi Rojters. Tramp je rekao da su on Putin "dobro počeli" samit u Helsinkiju.

Objavljeno: 16. 07. 2018 - 13:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tramp je sastanak s Putinom nazvao "dobrim početkom, veoma dobrim početkom za sve", dok su dva lidera i njihovi najviši savjetnici sjedeli za ručkom. Sastanak dva predsjednika je trajao više od planiranog.

tramp-putin-zene

Uoči sastanka oči u oči, Tramp i Putin sjeli su ispred novinara kojima su se na kratko obratili. Putin je bio kratak, rekavši da će razgovarati o svim važnim temama. Za razliku od njega, Tramp je govorio znatno duže, navodeći listu tema o kojima namjerava da razgovara, prenosi B92.

"SAD i Rusija se nijesu slagale u prošlosti, ali otkako sam ja tu, skoro dvije godine, stvari napreduju. Kao što sam govorio u predsjedničkoj kampanji, dobro je da SAD i Rusija sarađuju", naveo je američki lider prije sastanka koji je zatvoren za medije.

Takođe, Tramp je čestitao Putinu na organizaciji Svjetskog prvenstva u fudbalu i na rezultatima ruske reprezentacije. Američki predsjednik je kazao da je gledao polufinala i finale Mundijala.

Poslije razgovora iza zatvorenih vrata, predsjednici će održati konferenciju za novinare. Ministri spoljnih poslova Majk Pompeo i Sergej Lavrov će odvojeno razgovarati prije sastanka dvojice predsjednika. 

Prema planu samita, Vladimir Putin i Donald Tramp imaće prilike da za tri sata, koliko bi trebalo da traje njihov razgovor, „protresu“ sve teme koje su na stolu.

Dvojica svjetskih lidera razgovaraće, oči u oči, u finskoj Predsjedničkoj palati, zdanju iz 19. vijeka, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj.

Od situacije na Bliskom istoku, prije svega Sirija, ulozi Irana, zatim Ukrajini, gdje istok zemlje kontrolišu proruske snage, a tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon aneksije Krima, navodno rusko miješanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nukelarni sporazumi. 

Tramp i Putin su se ranije sastali na margini dva međunarodna skupa prošle godine, u Nemačkoj i u Vijetnamu.

Putin je inače stigao kasnije nego što je bilo planirano na samit s američkim predsjednikom i još jednom pokazao da je sklon kašnjenju, pišu agencije.

Avion s Putinom sletio je u Helsinki 30 minuta kasnije od očekivanog, zbog čega je morao da bude pomjeren početak sastanka s Trampom, njihov prvi zvaničan.

Putin je, između ostalog, kasnio i na sastanke s britanskom kraljicom Elizabetom Drugom i poglavarom Rimokatoličke crkve Franjom.

Poslije prisustva vojnoj paradi u Beogradu 2014. godine, Putin je nekoliko sati zakasnio na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Portparol ruskog predsjednika rekao je da se nada da je samit sa Trampom ”mali korak” u popravljanu loših odnosa između SAD-a i Rusije.

Putin: Vrijeme da se razgovara o državnim odnosima

 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas američkom kolegi Donaldu Trampu da je vrijeme da se razgovara o bilateralnim državnim odnosima i teškim i brojnim problemima između drugih zemalja.

Kako prenosi finska državna televizija Yle, Putin i Tramp sastali su se u predsjedničkoj palati u Helsinkiju, poznatoj kao žuta palata Lina.

Tramp je prije sastanka rekao da je rad sa Rusijom "dobra, a ne loša stvar" i da dvije države mogu da imaju izvanredne odnose.

"Stvarno mislim da svijet želi da nas vidi zajedno", rekao je Tramp.

Lidere Rusije i Sjedinjenih Američkih Država je u Lini dočekao predsjednik Finske, Sauli Niniste.

Komentari: 0

Novi komentar