"Parastos vrijeđanje zdravog razuma"

URA: Ne mogu se pravdati zločini Mihailovića relativizovanjem istorije

 Uz uvažavanje sekularnog uređenja našeg društva i autonomije crkve, najavljeni parastos četničkom komandantu Draži Mihailoviću, kao ratnom zločincu i vjernom savezniku okupacionih snaga, predstavlja vrijeđanje zdravog razuma i vulgarno gaženje po svima koji su kroz antifašističku borbu, svoje živote dali za ideje slobode i jednakosti, saopšteno je iz GP URA.
Objavljeno: 16. 07. 2018 - 19:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Miješanje politike i crkve ili crno-bijelo sagledavanje istorije svakako nisu korak naprijed, već produbljivanje ionako izraženih podjela, ali nema tih istorijskih okolnosti i iole utemeljenih argumenata kojima se može pravdati kolaboracija četničkog pokreta sa okupacionim snagama i njihovo zajedničko dejstvo protiv sopstvenog naroda. Zbog toga se najavljeni parastos Draži Mihailoviću ne može sakrivati iza relativizovanja bilo čijih zločina, jer je njegova sramna uloga tokom rata jasno prikazana svim relevantnim istorijskim faktima", ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA podsjeća da se čitav svijet ponosi tekovinama antifašizma, u čemu posebno mjesto ima mala Crna Gora, te da bi “umjesto izrugivanja istoriji, morali uraditi upravo suprotno - kroz zaštitu i afirmaciju tih nikad aktuelnijih vrijednosti, borbu protiv izraženog klasnog raslojavanja, podsticanje jednakosti i prihvatanje različitosti“.

“Crkva bi trebala da miri, spaja i razumije, a ne da u jednako isključivom maniru nameće svoje “istine“ i da Mihailovićeve zločine pravda relativizovanjem drugih, pritom vrijeđajući uspomenu na sve one koji su kroz Narodnooslobodilačku borbu (NOB) položili živote za oslobođenje našeg društva“, ukazali su u pokretu URA.

URA je istakla da je “tužno posmatrati pokušaje desničarskih snaga u državama bivše Jugoslavije da homogenizuju svoje biračko tijelo, kroz procese rehabilitacije Mihailovića, Nedića ili promovisanje Ante Pavelića“, ali i da su uvjereni da “Crna Gora nikada sebi ne bi dozvolila da unizi ogromne žrtve i da relativizovanjem istorijskih tokova, zauvijek kontaminira ideju antifašizma“.

Komentari: 1

Petar pan

16. 07. 2018 - 22:21

Oćete li i vi na parastos? To su vi koalicioni partneri za 19-ti vijek.
Novi komentar