Reagovanje na saopštenje MPC

Ministarstvo kulture: Ne želimo da slušamo vaše verzije istorije

Ministarstvo kulture reagovalo je na saopštenje Mitropolije crnogorsko- primorske, koje je ranije objavljeno na Portalu Analitika. Reagovanje ministarstva prenosimo integralno.
Objavljeno: 16. 07. 2018 - 22:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Bez težnje da pretjerano polemišemo sa stavovima u kojima je predstavljen sasvim upitan splet nasumično izabranih, u najvećoj mjeri netačnih podataka, uz pokušaje omalovažavanja države, njene istorije i gradjana, vjerujemo da upravo Mitropolija crnogorsko primorska jasno pokazuje na koji se način, manipulišući, ponižava identitet svih nas.

 Jasno je kako je sjutrašnji dogadjaj iza kojeg oni stoje - sve osim afirmacije crnogorskog identiteta i bilo čega što ima veze sa crnogorskim kulturnim bićem. Četnički pokret niti je dio crnogorskog identiteta, niti je dio antifašističkog pokreta. Poistovjećivanje zelenaškog pokreta i borbe za nezavisnost Crne Gore po njenoj okupaciji sa četničkim pokretom - još je jedna provokacija koju upućuje Mitropolija crnogorsko primorska. Na takav stav teško je dati komentar koji bi bio u granicama primjerenog - no, po romansiranoj verziji “istorije” koju predstavlja Mitropolija crnogorsko primorska, ispašće kako je i sam Draža Mihailović bio borac za slobodu Crne Gore.Ne, cijenjeni predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske, vi obmanjujete - niti je četnički pokret bio slobodarski, niti je Draža Mihailović vodio prve antifašističke ustanke. U taj je ustanak, prvi, krenuo upravo crnogorski narod - na datum koji ste ovog puta pokušali da unizite organizovanjem parastosa ličnostima koje istorija ne pamti ni po čemu dobrom. Ne želimo da slušamo vaše verzije istorije. Jer, vaša tumačenja istorije i mitomanija ovim prostorima nijesu donijeli ništa dobro. Prema tome, nama ostaje da još jednom pozovemo gradjane na suzdržanost, da ne odgovaraju na još jednu u nizu provokacija, jer je Crna Gora uvijek imala razumijevanja - pa čak i za one koji u kontinuitetu podrivaju sve što jesu vrijednosti naše države i društva. A jedna od ključnih, temeljnih - jeste upravo antifašizam".

Komentari: 9

Dr Maljčik

16. 07. 2018 - 23:34

Aferim, minstre Bogdanoviću, vakat je da se progovori i postave stvari na svoje mjesto. Svima je jasno da poslije neuspjeha u pokušaju "državnog udara", pokreće se dosad prikriveni specijalni rat preko SPC i Amfilohija. Nastavak provokacija i pipanje reakcije države Crne Gore će biti presudno, jer će u skorije vrijeme se pokrenuti protesti opozicije, ali sada sa zvaničnom podrškom srpske crkve, bitna kao moralna i finansijska podrška anticrnogorstva i vlasti. Gospodo iz vlasti, sada nemožete pratiti tokove novca, jer SPC nije u papire. ĆAO....
@

17. 07. 2018 - 00:17

Jeste gospodo iz Ministarstava ali kad su Srbi protjerali Soraju vi nijesta reciprocno protjerali Dzomica pa se sad cudite.
lolo

17. 07. 2018 - 04:08

Mora se zakonski ogranicit utivcaj STRANE crkve i tacka. Ne moze se dovijeka odlagat neminovno!!! Zato se ovo i desava.
Pecicanin

17. 07. 2018 - 07:37

Poštovani građani Crne Gore , Vama se obraćam u nadi da nas ima dovoljno da dignemo glas protiv koncepta rušenja države Crne Gore od strane MCP na čelu sa Anfilohijem pošto to neće da radi aktuelna vlada na čelu sa Duškom Markovićem. Valjda imaju preča posla nego što je odbrana države. Zar ovakvima ne treba zabraniti rad ili ih u najmanju ruku protjerati iz države.
R

17. 07. 2018 - 08:03

Pozivate gradjane da imaju strpljenja, a ja vas pitam dokle? Dokle će mo gledati i slušati kako nam SPC i izrodi Crnogorski uništavaju kulturno istoriska dobra, veličaju zločince , ne poštuje niti priznaje državu Crnu Goru . Pa ako vlast i državni organi kije su izabrali gradjani neće ništa poslije toliko vremena da preduzmu U zaštiti Crne Gore , koće nego gradjani .
R

17. 07. 2018 - 08:03

Pozivate gradjane da imaju strpljenja, a ja vas pitam dokle? Dokle će mo gledati i slušati kako nam SPC i izrodi Crnogorski uništavaju kulturno istoriska dobra, veličaju zločince , ne poštuje niti priznaje državu Crnu Goru . Pa ako vlast i državni organi kije su izabrali gradjani neće ništa poslije toliko vremena da preduzmu U zaštiti Crne Gore , koće nego gradjani .
Sistem

17. 07. 2018 - 09:42

Uigrana varijanta. Prepucavanje preko štampe traje evo više od 20 godina, ministri glume "hrabrost" u saopštenjima, neznaveni aplaudiraju ministrima, a oni rade svoj posao. Je li ih iko "poprečke pogledao", a kamo li što drugo, kada su i od kada su postavili limenu crkvu na Rumiji, kada su vršili doziđivanja i dogradnje u Manastiru Ostrog, gradili crkve, kakve nikada nijesu građene po Crnoj Gori, bez ikakvih dozvola, protivno odluci Vlade i dalje gazduju Dvorskom crkvom na Ćipuru (svojevrsnom mauzoleju Crnogorskih vladara) itd.itd. Ovo je samo "bačanje prašine u oči" i ništa više.
@Pecicanin

17. 07. 2018 - 16:38

A što preskačeš Đukanovića. On je jedini na čelo države ili Vlade za ovih 28 godina, kada se "raspištoljila" SPC. Za njega se jedino može reći da po tom pitanju nije radio ništa.
djuro

17. 07. 2018 - 09:02

LELE CRNA GORO , LELE DRZAVO
Novi komentar