Šokantni detalji iz proširene naredbe o sprovođenju istrage protiv grupe koja je pripremala više ubistava

Mjesecima pratili Katnića i pripremali likvidaciju!

 Članovi kriminalne grupe koji se terete za planiranje više likvidacija pratili su glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako bi na osnovu njegovog kretanja i navika „uhvatili“ pogodan momenat i izvršili likvidaciju – navodi se u proširenoj naredbi za sprovođenje istrage, potvrđeno je Pobjedi iz izvora bliskih istrazi. 
Objavljeno: 17. 07. 2018 - 07:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Do ovih saznanja istražitelji su došli posredstvom svjedočenja, koja su kasnije provjeravali i potkrijepili dokazima.

PRAĆENJE TUŽIOCA

Članovi grupe koji su bili zaduženi za praćenje Katnića znali su njegove navike, detalje iz privatnog života za koje je kasnije utvrđeno da su ih mogli znati jedino kroz neposredan, kontinuiran uvid u privatni život specijalnog tužioca. Za praćenje Katnića bilo je angažovano više osoba koje su prikupile informacije kada glavni specijalni tužilac ustaje, izlazi iz kuće, kuda se kreće pri povratku.

Da je Katnić bio na meti ove kriminalne grupe ukazuju detaljna svjedočenja, ali i kasnije prikupljeni dokazi o vezama članova kriminalne grupe. Kako saznajemo, ova kriminalna grupa, prema navodima iz naredbe, formirana je prije godinu s ciljem vršenja više krivičnih djela u dogovoru sa Kotoraninom Igorom Vukotićem, koji prema policijskim evidencijama slovi za jednog od vođa „škaljarskog“ klana.

Prema sumnjama istražitelja, Vukotić je stupio u kontakt sa Nikšićaninom Rankom Radulovićem koji je angažovao više osoba koje su namjeravale da ubiju bivše i sadašnje službenike bezbjednosnih službi: D. G, Z. L, D. K, kao i S.K, sina policijskog funkcionera. Na meti ove grupe bili su, prama nalazima sitražitelja, i članovi suprotstavljene grupe – „kavačani“: D. J, R. V, te dvojica braće, koji su takođe članovi klana. U proširenoj naredbi za sprovođenje istrage se navodi da je Radulović planirao da ubije dvojicu Nikšićana - sinove Milana Leza Vilotijevića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubistva Slavka Radulovića, rođenog brata uhapšenog Ranka Radulovića.

SPISAK

Uloga Radulovića bila je da sa umišljajem podstakne članove kriminalne organizacije, na čijem je bio čelu, da počine ova ubistva. Istražitelji imaju podatak i koliko je novca opredijeljeno za pojedina ubistva. Egzekutori bi za ubistvo službenika ANB dobili pola miliona eura, dok su glave ostalih bile ucijenjene na po 200.000 eura. Ukupna suma koja je bila određena za likvidacije bila je - pet miliona eura.

Ova petnaestočlana grupa iz Nikšića, Kotora i Albanije tereti se za učešće u ubistvima Miloša Šakovića, Dražena Čađenovića, Gorana Lenca, Đorđa Sekulovića i Nika Roganovića, kao i u pokušajima ubistva – Novljanina Duška Roganovića i Podgoričanina Vjekoslava Lambulića, te u iznudama, bombaškim napadima, zelenašenju...

U proširenoj naredbi za sprovođenje istrage jasno su označene uloge i zadaci svih osumnjičenih, a vođe kriminalne organizacije, prema sumnjama istražitelja, su Nikšićanin Ranko Radulović, Kotoranin Igor Vukotić i albanski državljanin Erogen Brajović. Grupe su formirane u Skadru, Kotoru i Nikšiću, a njihov primarni cilj bio je likvidacija osoba iz bezbjednosnog sektora.

KLJUČNO SVJEDOČENJE

Značajan obrt u istrazi dogodio se svjedočenjem jednog od osumnjičenih, Dejana Vujovića, koji je kasnije dobio status svjedoka saradnika, kada je ispričao detalje koji su upotpunili mozaik zločinačkih namjera. Vujović je ponudio dokaze koji, prema nalazu istražitelja, nesporno potvrđuju namjere ove grupe.

Tajna akcija istražitelja počela je na osnovu operativnih podataka da se pripremaju likvidacije istaknutih policijskih i službanika ANB i da se operacija organizuje na međunarodnom nivou. U opsežnoj istrazi došli su do albanskog državljanina Erogena Brajovića, što je potvrdilo prvobitne sumnje da kriminalna akcija ima šire razmjere.

Na spisku osumnjičenih, osim Radulovića, Brajovića i Vukotića su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović. Naredbom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović iz Skadra i Nikšićanin Stefan Perović.

Prva hapšenja uslijedila su nakon operativnih saznanja da su Zlatko Matanović, Stefan Perović i Dejan Vujović planirali likvidaciju bezbjednosno interesantne osobe. Ubrzo nakon toga uhapšena je i druga grupa, koja je, kako se sumnja, pripremala likvidaciju policijskih službenika. 

Komentari: 10

Tara

17. 07. 2018 - 07:55

Ovo su teski kriminalci i teroristi.. Njih treba sve pohapsiti i ne pustati vise iz zatvora!
Mika

17. 07. 2018 - 09:26

Bas ce biti interesantno da se utvrdi za ciji racun I sa kojom motivacijom su spremali likvidacije.
CiNick

17. 07. 2018 - 09:45

Čoek očekuje da pročita: "Ubačeni agent ANB razodkrio kriminalnu bandu!", a ono uvijek ista priča, svede se na "pokajnika" koji će svašta "priznat" da izvuče ostragušu, pa s toga suđenja više liče na lakrdije.
Misli malo

17. 07. 2018 - 18:56

I da je bio agent ANB-a ubacen u grupi, bolje je da se ne zna da je to tako bilo, Zasto bi pokazivao karte bez potrebe?
Mikloš kauboj

17. 07. 2018 - 09:52

Da li je država preduzela nešto da zaštiti ove ljude? Čini mi se da su bili izloženi neviđenoj medijskoj hajci u Danu i Vijestima. Hoće li se ti mediji pokajati?
FreeMontenegro

17. 07. 2018 - 11:28

...pa medo zemunac, manda kristal i pipun su mu otvoreno prijetili mafijom u skupstini...tako da je ocigledno ko su nalogodavci!
Mišo

17. 07. 2018 - 13:40

Nema veće istine od ovoga što si napisao. Moglo se to pomisliti i onda kada je četnički ideolog Mandić na Skupštini to izgovorio. Ovakvih ekscesa nije bivalo u Evropi. Sada je jasno da je Mandić baš na to mislio i, ne znam hronologiju, možda, ako se vremenski poklapa, očekivao realizaciju. Strašno. Hvala Vladimire Vladimiroviču za sve što si učinio za Crnu Goru. Možda jednog dana bude prilike da Crnogorci uzmognu da vrate kao što je Tito uzmogo.
U sprezi sa mafijom i terorist

17. 07. 2018 - 18:59

Ta druzina je od pocetka u sprezi sa mafijom i teroristima. Pogledajte im kontakte, finansijere, dobrocinitelje i koje ideje oni zastupaju. Nije tesko povezati tackice. Velike su to pare u pitanju. Zna se dobro odakle su.
Cudo

17. 07. 2018 - 13:10

Pa mnogi od uhapsenih su bilo bliski vlastima i imali dosta uticaja u zivotu NK?! Ne razumijem sad to oni htjeli da ubiju Katnica, a bliski su nekome iz vlasti! Cudno
KOMITA

18. 07. 2018 - 08:55

USRED SKUPSTINE ,MANDIC JE POZIVAO KRIMINALCE DA POSVETE PAZNJU MILIVOJU KATNICU.POZADINA POZIVA KAZE SVE.STANKOVIC NE REAGUJE NI U JEDNOM SLUCAJU.
Novi komentar