Beogradski mediji

Zbog Kosova smjena diplomata, odlazi i Čepurin

Neke od ključnih svjetskih sila, pogotovo kada je riječ o rješavanju kosovskog pitanja, uskoro u Beograd šalju nove ambasadore, pišu današnje "Večernje novosti".
Objavljeno: 17. 07. 2018 - 11:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Berlina je već najavljeno da stiže novi diplomatski predstavnik Tomas Šild koji će na čelu njemačke ambasade zameniti Aksela Ditmana. Šild dolazi iz misije Njemačke pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Mandat ističe i britanskom ambasadoru Denisu Kifu, a njegov nasljednik očekuje se na jesen.

Promene očekuju i Ambasada Rusije, koju je čak šest godina vodio Aleksandar Čepurin. On bi poslije Beograda trebalo da ode u diplomatsku penziju, a Kremlj bi na njegovo mjesto mogao da pošalje Bocana Harčenka, odličnog poznavaoca balkanskih prilika i, kako navodi beogradski list,  "dokazanog prijatelja Srba". 

Harčenko u ruskoj diplomatiji važi i za eksperta za rješavanje problema, a koga predsjednik Vladimir Putin šalje u zemlje na koje Zapad vrši pritisak. Harčenko je bio ambasador Rusije u BiH od 2009. do avgusta 2014. godine, a prije toga dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i, uz diplomate SAD i EU, predstavnik u posredničkoj trojci za rješavanje pitanja statusa Kosova i Metohije. Takođe, bio je član ruske delegacije na Dejtonskim mirovnim pregovorima i mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu. 

Očekuje se da i Berlin i London za nove ambasadore u Srbiji imenuju iskusne karijerne diplomate, imajući u vidu da će u narednom periodu kosovsko pitanje i članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti u vrhu. 

Na kraju četvorogodišnjeg mandata je i kineski ambasador Li Mančang, ali u diplomatskim krugovima vjeruju da Peking najverovatnije neće u ovom trenutku vršiti promjene u svojoj "ispostavi" u Beogradu. 

Naime, procjenjuje se da uvođenje novog diplomate "u igru" ne bi bilo produktivno u jeku značajnih projekata koje je Kina započela i u Srbiji i u ovom dijelu Evrope, a imajući u vidu da je Li odlično odradio posao i dao značajan doprinos jačanju veza Beograda i Pekinga. 

Iz Beograda odlaze i ambasadorke Australije i Indije, Džulija Fini i Narinder Čohan, navele su "Novosti".

Komentari: 2

Boban Bg

17. 07. 2018 - 13:17

Ma Novosti... Ko još ozbiljno doživljava to nacističko žutilo. Čuj, zbog Kosova? Ljudima ističe mandat.
Jos jednom

19. 07. 2018 - 16:12

Iako nisi objavio jos jednom cu ti reci ociglednu istinu - Umjesto da Analitika prevede naki clanak iz svijeta i prositi horizonte provincijalno zatvorene, prepisuje clanke iz beogradks zute stampe. Nastavi da mi blokiras komentare, pa cu poceti da ih saljem Ranku , Drasku , Darku i jos ponegdje po Crnoj Gori
Novi komentar