Kontroverzni pjevač

Tompson zabranjen u pola Evrope, a u HR...

Kontroverzni pjevač Marko Perković Tompson juče je bio u autobusu kojim su se hrvatski fudbaleri provozali po povratku sa svjetskog šampionata.
Objavljeno: 17. 07. 2018 - 14:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uprkos zvaničnom programu, a na insistiranje hrvatskih fudbalera, Tompson je nehotice postao ključni akter dočeka srebrnih fudbalera u Zagrebu, piše “Index.hr“.

Tompson se, kako se navodi, “slučajno“ pojavio na aerodromu i tamo se ukrcao u autobus sa fudbalerima, od kojih su neki odmah oduševljeno objavili fotografije na društvenim mrežama na kojima sa njim poziraju. 

On je neko vrijeme bio i centralna figura televizijskog prenosa, tokom kog se mogao čuti i razgovor između Tompsona i kapitena reprezentacije Luke Modrića, koji je u tom trenutku rekao da je prvi uslov fudbalera bio Tompsonov nastup na Trgu bana Jelačića. 

Kada je autobus stigao dovoljno blizu pozornice na Trgu bana Jelačića, činilo se da je u toj masi nestao i Tompson, navodi ovaj hrvatski portal. Međutim, njega su igrači pozvali na pozornicu, na kojoj je odmah otpjevao pesmu “Lijepa li si“, koja je proteklih godina postala neizbježna himna hrvatske fudbalske reprezentacije. 

O Tompsonovoj ulozi na dočeku pisali su i neki strani mediji, pitajući se što jedan ekstremno desni pjevač, poznat po svom “koketiranju sa ustaštvom“, radi u društvu svjetskih vicešampiona u fudbalu. 

“Tome se ne treba čuditi ako se zna da ostatak Evrope nije tako blagonaklon prema Tompsonovom liku i djelu u odnosu na to kako se on tretira u Hrvatskoj, u kojoj ga žele promovisati kao dežurnog izvođača za sve važne nacionalne događaje“, piše “Index“. 

Tompsonovi koncerti dosad su bili zabranjeni ili otkazani zbog pritiska javnosti, između ostalog, u Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, u državama u kojima se opisuje kao promoter neonacizma i ustaštva. 

Da podsjetimo, prije dvije godine, krajem jula, odlukom gradskog vijeća švajcarskog grada Šlirena zabranjen je koncert Marka Perkovića Tompsona. 

Švajcarski konzervativni list opisao je Tompsona kao izvođača koji uvijek iznova upada u oči zbog “veličanja fašističkog režima ustaša“. 

“U Hrvatskoj se na Tompsonovim koncertima okuplja desno glasačko tijelo koje poneseno njegovim pjesmama nacionalne tematike zna da priredi i nevjerovatne izlive mržnje, kakav je na primjer zabilježen na proslavi godišnjice Oluje u Kninu 2015. Tada je masa na Tompsonovom koncertu, nakon što je on svoj hit Čavoglave započeo standardnim ’Za dom spremni’, glasno skandirala ’ubij Srbina’“, piše “Index“. 

Kako dodaje portal, zbog toga je problematično jučerašnje guranje Tompsona u prvi plan. 

“On niti je izvođač koji ujedinjuje Hrvate, niti njegovo prisustvo ne veličanstvenom dočeku šalje u svijet dobru sliku o Hrvatskoj”, navodi portal Index.

Komentari: 5

Sramota

17. 07. 2018 - 14:57

Sramota je sto su ga zvali. Da sam znao da ce proslaviti uspjeh uz neonacistu I ustasu ne bih navijao za Hrvatsku. Ipak vecina u Hrvatskoj ima tezak problem. Sramota.
Deki

17. 07. 2018 - 16:05

Zavidim Hrvatima što imaju Tomsona. Mi u CG imamo samo Daru bubamaru, Acu Lukasa i ostale zvezde Granda da nam pjevaju na feštama, svadbama, veseljima...Crna li si Crna Goro da crnja biti ne možeš...
Beki

17. 07. 2018 - 17:19

Pa sto se ne selis u Hrvatsku da pocines i ti i mi.
R

17. 07. 2018 - 18:13

Tomson se i kod nas uveliko sluša, jer ima dobrih pjesama. A što se ustaštva tiče imamo i mi kod nas njih dosta koji veličaju četnike kao napr. Rista Radovića sa družinom. Ali svoja bruka se ne vidi.
lolo

17. 07. 2018 - 20:26

Sto ste legli na Tomsona, kakve to ima veze sa nama osim da nam ojadite ogroman uspjeh komsijskoga fudbala?? Sto cemo sa Emirom Kusturicom i Brate Radovane na Kotor Art jad vam u pamet!!!!
Novi komentar