Han Makedoncima

Glasajte na referendumu, pokažite zrelost

Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je u Skoplju građane Makedonije da glasaju na referendumu, čiji uspjeh otvara put za početak pregovora sa Unijom i za ulazak u NATO.
Objavljeno: 17. 07. 2018 - 16:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Glasajte na referendumu, pokazite zrelost
Foto: Dimitar Dilkoff / AFP

"Uspješan referendum će pokazati zrelost vaše zemlje. Vrata EU su za Makeoniju širom otvorena i od vas zavisi da li ćete to iskorisiti ili ne. Na vama je da odlučite o budućnosti vaše zemje", rekao je Han na konfereciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Posebno, kako je istakao, mladi ljudi treba da učestvuju na referendumu, da im se ne bi desilo da bude donijeta odluka koja nije uvijek u korist mladih, kao što se desilo u Velikoj Britaniji sa Bregzitom.

"Treba da znate da je svaki glas važan", rekao je Han.

Evropski komesar za proširenje je prethodno prisustovao sjednici Vlade Makedonije i označio početak procesa skrininiga i priprema za početak pregovora za članstvo u EU u junu 2019. godine.

Han je ponovio stav EU da je dogovor sa Grčkom, kojim se rješava dugogodišnji spor oko imena Makedonije, "doprinos prosperitetu, miru i stabilnosti, ne samo u Makedoniji, već u cijelom regionu".

Makedonska opziciona partiija VMRO DPMNE se protivi tom dogovoru, kojim se predviđa promjena imena države u Sjeverna Makedonija i još nije odlučila da li će podržati referendum, koji bi bez ućešća najveće opzicione partije mogao propasti zbog visokog cenzusa.

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je da počinje konsultacije za sazivanje novog liderskog sastanka za prevazilaženje razlika oko pripreme referenduma, koji slijedi.

“Svi treba da ostanemo posvećeni ovom trenutku, da pomognemo ovaj proces, kao što je ukazao evrokomesar, za dobrobit građana Makedonije, ali i naših partnera u EU”, rekao je on.

Zaev je dodao da će najvjerovatnije za sjutra uveče sazvati liderski sastanak da bi bili ubrzani procesi oko pripreme referenduma, koji je, prema ranijim najavama, planiran za kraj septembra ili početak oktobra.

Johanes Han, koji je u jednodnevnoj posjeti Skoplju, sastaće se i sa liderom najveće opzicioone partije VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem, nakon čega će otputovati za Tiranu.

Vlada Makdonije je na sjednici, kojoj je prisustvovao i Han, donijela odluku sa kojima se započinje skrining proces za pripremu početka pristupnih pregovora sa EU. Za glavnog pregovarača imenovan je vice-premmijer za evropska pitanja Bujar Osmani, a za tehničkog pregovarača Bojan Maričić, savjetnik makedonskog premijera.

Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla

Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je u Skoplju makedonske političare da se prihvate posla na evrointegeracijskim reformama, jer nema vremena za gubljenje.

"Hajde da se uhvatimo posla, imate randevu sa istorijom. Zato nema vremena za gubljenje. Mi smo na početku jednog dugog putovanja", rekao je Han na sjednici Nacionalnog savjeta za integracije u Sobranju Makedonije.

Kako je istakao, na evropskom putu je važno da se demonstrira inkluzivnost i da se radi na strateškim prioritetima zemlje.

"Imate jedinstvenu mogućnost da se ujedine sve različite snage društva i da se napravi razlika - na bolje. Pred nama je veliki broj izazova, zato vas ohrabrujem da budete koncentrisani i ujedinjeni", rekao je evrokomesar za proširenje.

On je, kako su prenijeli mediji, istakao da u reformama na putu EU, prioritet treba da budu ključne oblasti koje je identifikovao Evropski savjet, a da će Evropska komisija nastaviti da pomaže u tom procesu.

Taj proces, istakao je, obuhvata reforme u pravosuđu, borbu protov korupcije i organizovanog kriminala i reformu obavještajnih struktura i administracije.

Komentari: 0

Novi komentar