Antena M: Parastos ipak ispred crkve

Policija: Za parastose u crkvama nije potrebna prijava

Za parastose Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji su održani u Hramu Svete Trojice na Pelinskoj Rudini – Gornji Grbalj i u crkvi Svetog Nikole u Žlijebima, nije potrebna prijava javnog okupljanja predviđena Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama jer se održavaju u vjerskim objektima, saopšteno je iz Uprave policije.
Objavljeno: 17. 07. 2018 - 21:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovi događaji su prošli bez incidenata, dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da su službenici Uprave policije bili spremni da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti da ne dozvole da se ovaj događaj održi van vjerskih objekata na javnim mjestima.

Parastos četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata i osuđenom ratnom zločincu, Draži Mihailoviću, održan u selu Žlijebi kod Herceg Novog, protekao je mirno, uprkos tenzijama koje je izazvala najava tog bogosluženja protumačenog kao rehabilitacija fašističkog pokreta u Crnoj Gori, prenijela je RTCG.

Oko pola sata trajalo je bogosluženje Mitropolije crnogorsko - primorske, u znak sjećanja na 17. avgust 1946. kada je Mihailović strijeljan.

Antena M je javila da je, iako je bilo najavljeno da će parastos biti održan unutar crkve, te da neće biti okupljanja oko nje, to se nije dogodilo, pa se u pojanju četničkom zločincu, ispred crkve na Žlijebima, pridružilo nekoliko desetina građana.

FOTO: Antena M

Komentari: 20

Lscg

17. 07. 2018 - 21:44

A vidi ''intelektualaca'' haha
Slobodna Boka

17. 07. 2018 - 21:57

Lijepo, sve je proslo mirno i dostojanstveno, kako i dolikuje, kao i svake godine.
Lscg

17. 07. 2018 - 23:07

Kako I dolikuje ,poceli su drzat parastose pascadima,valjda zbog ovih drustava za zastitu zivotinja
Slobodna Boka

18. 07. 2018 - 00:58

Malo smo nervozni pa vrijedjamo, a sticenice drustva za zastitu zivotinja?
Free Montenegro

18. 07. 2018 - 08:25

A viđi Grbljana. Imaju jak srpski gen?
Mišo

18. 07. 2018 - 09:12

Slobodna Boka, nije svuda paščad. U Beogradu su na Adi Ciganliji pronašli kosti nekog nesretnog gurenceta, ukopali ih i stavili krst sa natpisom Generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću. Tako da ti, kod nas u Srbiji, popovi pevaju nekom nesretnom guretu. Kod nas Čiča nije pašče nego gure.
Pogled iz Kanade

17. 07. 2018 - 21:59

Zamislite da je na izborima pobijedila opozicija, a ovo se desilo. Ne bi mogli pocinuti od branilaca CG. Kako sad pobijedi DPS a ovo se desava! Zasto Crnogorci stalno kukaju kad je kasno, kad ih prevedu zedne preko vode?. Srećom, daleko je Kanada!
Maxim

17. 07. 2018 - 22:15

Trebalo je samo vrata na crkvi malo pritvoriti. Naišao bih ja za jedno pet šest mjeseci da otvorim vrata. Da se taj ološ malo proluftira.
jovan

17. 07. 2018 - 22:46

Imamo čudne zakone. Izgleda da država ne može preduzimati mjere protiv govora u crkvi, ma kakav on bio. Zapadne zemlje mogu itekako, Koliko je imama protjerano zbog propovijedi, koliko džamija zatvoreno za službe zbog pozivanja na džihad i slično. Ova sekta od SPC u crkvama proglašava za rodoljube i svece ratne zločince, a država na to ostaje nijema???? A, hoćemo u tu Evropu?
Lele

17. 07. 2018 - 23:23

Kako si ti uvenuo :)
PWS

18. 07. 2018 - 02:34

SPC pere krvave cetnicke nozeve.
Anagustum

18. 07. 2018 - 04:59

Koliko vidju neki zakoni moraju da se vrnu u parlamenat na doradu. Odma. Ako se mozhe najvishemu zlikovcu drzhat neki vjerski obred u sred Crne Gore, onda nesto nije dobro utemeljeno u zakonodavstvu. Stocete shjutra nachinjeti ako Glavni Pop Srbske crkve Romejske provijencije naumi da drzhi parastos Adolfo Hitleru.? Ochete li I’m dozvolit da se okupe u ta vjerski objekat i da to odrade, ali da ne shervane okolo Crkve?
Taj ti je jezik Bože sačuvaj,

18. 07. 2018 - 08:13

Drugo - niko neće Hiću držati pomen ovdje - ima ko će da drži i gdje će da drži!. Treće - mi smo se fino odužili njegovim palim esesovcima i nacistima , jer smo im podigli spomen obilježja u Golubovcima (a vidiš, oko toga nije bilo nikakve galame).
Anagustum

18. 07. 2018 - 13:32

Chetvrto. Itebe ovi jezik odlicno ide. Vidhju dodala si ovo fino Cincarsko “j” na ta’ =Taj da malo uzvishenije zvuci. Peto. Neka vije sasrecom ovi Drazhin parastos, pa ako se bogovi slozhe drzhte jedan vashemu duhovnome vodhji Popu Srbske crkve Romejske provijencije kad uztreba. Posto je orono a i godine su mu se naslagale obijajuci “ srbske zemlje” mozhebit neche nijon dovijeka. Pa njemu i Drazhi zajedno , kako rekoh ako se bogovi sloze. Sesto. Odista mise dopada ovo podjedan, podva, itd.... mora da si ovo uzela od Due Lipe pjesme “don’t pick up the phone”
Nema sumnje.....

18. 07. 2018 - 06:08

.......da će se parastos održati i dogodine i idućih godina. Samo tada, vjerujte, sve će proći bez ikakve buke i halabuke koja se događala ovih dana. Proći će skoro nezapaženo, kao nešto obično i bez veze. Takav je mentalitet ovog naroda. Primjerice (a nema apsolutno veze sa ovim) kakva se skoro sve buka i galama bila podigla oko rušenja hotela "Crna Gora" (te simbol naše individualnosti, naše posebnosti, ovo, ono, te Blažo dolazio ujutru na terasu na kafu - u crnogorskoj k a p i - dolazio sam i ja - ali bez kape) itd. A danas? Ništa! Pojeo vuk magarca. Tako vrijeme polako briše sve......veliki getsbi
danilo s.

18. 07. 2018 - 06:25

Čak i da je dozvoljeno ("nije zabranjeno") - nije moralno. I, ne smije se oglašavati?. Zato treba kazniti organizatora i novine. No, ako apstrahujemo nemoralnost i podmuklost ovog čina, postavlja se pitanje da li bi policija reagovala da se na parastosu pozivalo na terorrizam ili neke slične subverzivne akte protiv države? Odnosno da li crkva (SPC) smije sebi dopustiti sučešće u aktima koje ugrožavaju ovo društvo? I da li je - ako ovako nastavi (a hoće) - ovo osnova da joj se ukine dozvola za rad? Možemo očekivati da ćemo imati sve vise ovako “formalno ispravnih” – a, moralno, duštveno i politički, destruktivnih poteza SPC, i njene četnički/veljesrpski orijentisane pastve. Možda bi u Skupštini CG bi trebalo izglasati zakon kojim bi se - Draža I četnički pokret u CG - zvanično proglasili za fašistički i zločinački. U Serbiji neka ih slave ka heroje. To je njihova stvar. Ali, - u CG - “no pasaran”
Moram reći,bez zlobe....

18. 07. 2018 - 06:29

.......a vidjeli smo to na slici da je skoro na parastosu Krstu Zrnovom Popoviću prisutno bilo pet ili šest ljudi - a ovdje, po izvještavanju - nekoliko desetina. Uz to, te Žlijebi su toliko visoko - nebu pod oblake - da nije lako stići tamo. Boka je ispod kao na tanjiru. Možda nije bitan kvantitet - nego kvalitet?
Janko

18. 07. 2018 - 07:26

Ništa novo, kada unutar DPS-a ima pola njih koji razmišljaju kao Amfilohije! Ovo će biti učestalo. Samo još Hitleru neka prave parastos
R

18. 07. 2018 - 08:43

Policija izgleda nije više nadležna nizašto. Ne radi se ovdje o normalnom parastosu, već o provokaciji države i veličanju ratnih zločinaca. Ko će da štiti pravni poredak jedne države ako neće policija. Ovim činom Amfilohije i izdajnici Crne Gore se sprdaju sa državom. Vidjeli bi oni prije 40 godina jeli policija nadležna za ovakve parastose i dje bi završili i prije nego bi i pomenuli Dražu.
R

18. 07. 2018 - 08:43

Policija izgleda nije više nadležna nizašto. Ne radi se ovdje o normalnom parastosu, već o provokaciji države i veličanju ratnih zločinaca. Ko će da štiti pravni poredak jedne države ako neće policija. Ovim činom Amfilohije i izdajnici Crne Gore se sprdaju sa državom. Vidjeli bi oni prije 40 godina jeli policija nadležna za ovakve parastose i dje bi završili i prije nego bi i pomenuli Dražu.
Novi komentar