Ocijenio istoričar

Batrićević: Još jedna demonstracija nemoći crnogorske vlasti protiv SPC

Parastos osuđenom ratnom zločincu Draži Mihailoviću nedvosmisleno je, kako je za Pobjedu ocijenio istoričar Boban Batrićević, zlouoptreba hrišćanskoga obreda u dnevnopolitičke svrhe.
Objavljeno: 18. 07. 2018 - 07:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Jedan plemeniti čin (kakav je mogao biti) – śećanje na zvjerski pobijene članove dinastije Romanov s kojima je Crna Gora imala duboke veze - umrljan je nastavkom, a čini se i suštinom ovoga skupa – pokušajem rehabilitacije ratnoga zločinca Dragoljuba Mihailovića. U duhu četničkih nota, lično bih ovaj događaj nazvao: „Morem plovi jedna mala varka“ – rekao je on.

Batrićević podsjeća da antropološkinja Ruth Harris „ovakve vidove izvođenja javnih rituala naziva performansima i premetajući ih u politički kontekst iščitava kao pokušaj koheziranja određene grupe oko jedne ideje, neće nam biti teško da na njenim postavkama zaključimo da je performans iz Novoga nastavak sabiranja neprijatelja antifašizma i ruiniranja građanskih temelja crnogorskoga društva".

- Na skandalozno saopštenje duhovnih pokrovitelja događaja povodom njegovog održavanja, odličan osvrt napravio je srpski istoričar Milivoj Bešlin nazvavši ga istorijom beščašća, zato ću ga rado citirati: „Parastos D. Mihailoviću je slavljenje: izdaje zemlje, kolaboracije, ideje Velike Srbije, istrebljenja muslimanskog naroda, nestanka Crne Gore i nepostojanja Crnogoraca“.

To što je bez obzira ne nekoliko oštrih reakcija „parastos“ održan, još jedna je demonstracija nemoći crnogorske vlasti protiv SPC, koja je poslije Rumije, podizanja tzv. hramova u Podgorici i Baru, devastacije crnogorskoga crkvenog nasljeđa, sprečavanja donošenja zakona koji bi riješio pitanje crkve, zabila još jedan gol u ionako nejaku crnogorsku mrežu. Iako njena doktrina i slika o prošlom počivaju na mitovima i manipulacijama, to ne ometa uspješnost SPC prakse – istakao je Batrićević.

Ocijenio je i da je „obezbjeđenje skupa od strane crnogorske policije vidan napredak u emancipaciji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“.

- Nekad su je štitili „Arkanovi tigrovi“, sad je pod zaštitom državne uniforme Crne Gore. Čudni su putevi gospodnji – zaključio je on.

Komentari: 23

Bata Cuce

18. 07. 2018 - 07:50

Ma sve si u pravu ali ovaj nazovi obred se svake godine ima 15.. održava na Zlijebima i sada su se mnogu našli da talasaju. Dje bijahu do sada! Danas je profitabilno biti antifasišta juče za mnoge nije bilo.
@Bata Cuce

18. 07. 2018 - 09:31

Ma nije to, nego treba pučanstvu predstaviti kako je Milo moćan, a Vlada (Duško) nemoćna. Vidite li ko je "upregnut" u sve ovo? Samo još hvali da se oglasi Boro Krivokapić. Očekujte njega u emisiji na Atlas TV, upravo u "čuvenim" razgovorima - gle čuda, sa Milivojem Bešlinom. Kako se ovo nije problematizovalo dok je premijer bio Đukanović? Tada je to bilo normalno.
LadoTajovic

18. 07. 2018 - 09:41

Ne kaze se "hvali" nego "fali".
@Lado Tajović

18. 07. 2018 - 11:34

Ja govorim i pišem Crnogorskim jezikom, ali sam zadržao sve ono što su me učili profesori, koji su to malo bolje znali nego ti. Tebi niko ne brani da koristiš novogovor, kao fali, prijelaz, prijebačiti i sl., ali nemoj meni to naturati da te zamolim. Ovo je, kako kažete demokratska država i ako mi pane na pamet ja ću govoriti i pisati ekavski i ako sa time nemam ništa. Nego, za očekivati je bilo da ti nešto demantuješ ili osporiš iz nevedenog. Koliko vidim upućeni komentator "Bata Cuce" reče da je ovaj pomen održavan svake godine, i kada je Milo vio premijer, pa niko riječi o tome nije zucnuo. Sad odjednom to posta najveći državni problem, na kojem država, tj. Vlada iskazuje nemoć, kako kaže sadšnji DPS-ovac i profesor na Fakultetu Crnogorski jezik, a doskorašnji URA-š i predvodnik protestnih šetnji i ležanja po putevima, zajedno sa Markom Milačićem
LadoTajovic

18. 07. 2018 - 13:30

Drago mi je da se razumijes u jezicke nijanse i ubijedjen sam sam da su te kvalitetni ucili jezik, ali izgleda da nijesi dobro naucio. Dakle, "hvali" u smislu da nesto nedostaje je nepravilno. Pravilno je FALI, jer je tuđica, od njemackog Falung - nedostatak. A "hvaliti" se kaže kad nekoga hoces da pohvalis za nesto. Toliko si lijepo naucio da i "Crnogorski" pises velikim slovom, pravilno je "crnogorski jezik. Veliki pozdrav :)
@Lado Tajović

18. 07. 2018 - 14:57

Nijesam mislio sa tobom o jeziku polemisati, ali evo ćeraš me na to pametnjakoviću. Postoje dvije riječi, odnosno dva akcenta za rječ "hvali". kada je akcenat na "a" onda je tvoja riječ, a kada je na "i" onda je moja riječ. To će ti objasniti Batrićević. On je predavač na Fakultet za Crnogorski jezik i književnost. I zapamti meni je za sve Crnogorsko prijemčivo samo veliko slovo C. No da te pitam lingvisto, ti opet ništa o temi.
CiNick

18. 07. 2018 - 16:52

Doktore, neko te loše podučio. "Hvali" kao "nedostaje" jest crnogorski, ali nije narodni crnogorski, već polupismenoga svijeta, koji se uvijek referiše na srbski jezik, pa "mudro" zaključuje da ako se ne reče "fâli" nego "hvâli", onda sigurno mora bit da se ne reče "fáli", nego "hváli" (nedostaje). Čeok ti lijepo objasni, ali duduk ostaje duduk.
@CiNik

18. 07. 2018 - 20:02

A sto si ga ti objasnio u p.m. Vjerujem da ni ti sam ne znas sto si htio da kazes.
CiNick

18. 07. 2018 - 22:57

Napisah ja, a ti odma potvrdi. Što ne pitaš Batrićevića, no se brukaš ođe?
-

18. 07. 2018 - 08:17

Dakle ako četnici, članovi srpske organizacije s izrazito nacionalističkim šovinističkim velikosrpskim ciljem orgijaju po Republici Crnoj Gori, a crnogorska policija/država) ih štiti možemo zaključiti da je crnogorska samostalnost vidljiva samo na papiru. Tuga od države.
R

18. 07. 2018 - 08:28

Neka je sramota vlast i rukovodstvo Crne Gore, što dopušta SPC i izdajnicima crnogorskim da se sprdaju sa Crnom Gorom i njenim narodom.
GOGA

18. 07. 2018 - 08:30

Tačno je nema države ili im ovako nešto odgovara. Barem da je Draža rođen na Žlijebima imalo bi i smisla,ovako nepismena i nesvjesna masa orgija radi provociranja ljudi i države !!!
Mišo

18. 07. 2018 - 10:37

Osuđujem ubistvo dece, o tome ne može biti rasprave. Može se raspravljati i o ženi, mada ona ide uz muža. Ali o streljanju Nikolaja, iz ugla ruskih revolucionara (radnika i seljaka) čije glave su za njegove vlasti letele k'o kruške, o tome nema rasprave. Ako su ga i trebalo je. Posebno u Crnoj Gori Romanovu nema šta da se kadi jer je on iz Srbije poslao generala Božu Stefanovića pa pukovnika Petra Pešića, da unište Vojsku Kraljevine Crne Gore.
Čudo da istoričar

18. 07. 2018 - 15:45

Batrićević to ne zna.
@Miso

18. 07. 2018 - 20:09

Romanov i ekipa su Srbiji obecali Montenegro na dar i izigrali starog naivnog kralja Nikolu. Nije Rusija tu bila sama, cak i nasa "prijateljskja" Francuska odigrala veliku ulogu i tu nema ama bas nikakve sumnje. Sve crno na bijelo.. Cara Romanovan ne zalim jer je bio pokvareni imperijalista koji je doveo Rusiju do unistenja, a sto se tice zene i djece, e to je bio zlocin i tu nema dileme.
Učitavanja

18. 07. 2018 - 10:39

"Parastos D. Mihailoviću je slavljenje: izdaje zemlje, kolaboracije, ideje Velike Srbije, istrebljenja muslimanskog naroda, nestanka Crne Gore i nepostojanja Crnogoraca..." Čitalac može sam nastaviti da dopisuje šta hoće. Ništa neće biti besmislenije.
CiNick

18. 07. 2018 - 16:56

Koliko gođ da dopiše, neće prećerat.
Zvonce

18. 07. 2018 - 11:15

potrebno je oporezovati crkve, da se utvrdi iz kojih izvora su donacije...
Za

18. 07. 2018 - 11:46

sve ovo je kriv Milo i niko drugi,
CiNick

18. 07. 2018 - 15:12

Ništa nije čudno kad se zna da režim nije učinio ABSOLUTNO NIŠTA po pitanju afirmacije crnogorske nacije i promocije crnogorskijeh nacionalnih vrijednosti. Naprotiv, kuražili su i štitili sve one koji su se samodeklarisali kao neprijatelji cg nacije i cg države.
Dukljanin

18. 07. 2018 - 20:56

Bobane sve si upravu i svakog pravog Crnogorca vrijedja sto se desavaju ovakve stvari. Prvi put sam sad cuo da se ovaj obred praktikuje vec 15 godina a drzava nikad nista nije poduzela povodom svega toga. Sramotno je da se desavaju ove stvari i ne znam kako vlast moze sebe nazivati Crnogorskom pogotovo sto nam predsjednik sa toliko zara pljuje po "Cetnickim Vojvodama" modernog doba a ostaje slijep pri ovakvim dogadjajima. Meni su odavno jasne stvari, ali mi nije jasan ovaj narod koji se hvali svojom slavnom prosloscu a nikad da se uzdigne i kaze kad nesto ne valja i poduzme prave mjere.
@Dukljanin

19. 07. 2018 - 10:25

Potpisujem od riječi do riječi i pitam zašto se ovo skrivalo od javnosti punih 15 godina? A što se tiče naroda, ne može se sa slavnom prošlošću hvaliti narod koji nema trunku građanske hrabrosti i koji nekritički i ponizno povlađuje vlastima i gospodaru.
Dukljanin

19. 07. 2018 - 20:03

Velikosrpski rat u miru se vodi na ovaj nacin, crkva glavno oruzje. Zasto su se ove stvari skrivale? Vjerovatno postoji odredjeni razlog, mislim da je vise nego jasna i vidljiva potreba saradnje izmedju vlasti i SPC. Kad saberem i oduzmen poznajem jednak broj clanova vladajuce stranke koji su pro-srpski orijentisani, kao i onih sto su pro-crnogorski. Meni je jasna ta potreba udovoljavanja ovakvim stvarima birackom tijelu, a biraci kako god se osjecali pokazuju iz kojeg razloga su glasaci. Ovo sto se tice naroda, jednom je jedan prijatelj izjavio: sve sto je valjalo u ovom narodu je davno izginulo... Dijelom istina a ja bih rekao da svi oni koji su se borili za Crnu Goru onakvu kakva ona zasluzuje da bude su se umorili od te borbe a omladinu i ne interesuje previse to i tako se gubi ovaj "rat"... Ipak, vjerujem da se narod polako budi i nadam se da razlozi necijeg osjecanja Crnogorcem nece biti samo iz interesa nego da ce to biti i kad je tesko biti Crnogorac i kad se "ne isplati"...
Novi komentar