PKCG: Sastanak sa menadžmentom željezničkih preduzeća

U Privrednoj komori Crne Gore organizovan je sastanak predstavnika menadžmenta četiri željeznička preduzeća na kojem je raspravljano o izazovima sa kojima se srijeću u poslovanju.
Objavljeno: 18. 07. 2018 - 14:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sastanak je inicirao i vodio predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, a u radu su uzeli učešće potpredsjednik ove asocijacije Danilo Gvozdenović, predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore dr Safet Kalač, izvršni direktor ove kompanije Ljubiša Ćurčić, predsjednik odbora direktora Željezničkog prevoza Eldin Mucević, izvršni direktor Željezničkog prevoza Predrag Popović, predsjednik Odbora direktora Monte Cargo Slavenko Jovanović, pomoćnik izvršnog direktora ovog preduzeća mr Zoran Janketić i izvršni direktor Održavanja željezničkih voznih sredstava Milorad Vuković.

 

Učesnici sastanka su se saglasili da je riječ o četiri kompatibilna preduzeća koja moraju još tješnje da sarađuju da bi efikasnije poslovala. S tim u vezi, predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore dr Safet Kalač smatra da je neophodno inicirati reviziju i liberalizaciju koncepta reorganizacije željeznice, a kao model iskoristiti njemačka i slovenačka iskustva koja predviđaju formiranje holdinga svih željezničkih preduzeća. Značajnu podršku u tom procesu očekuje od resornog ministarstva i Privredne komore Crne Gore.

 

Među najznačajnijim izazovima sa kojima se željeznička preduzeća srijeću su nepovoljna starosna struktura zaposlenih i nedostatak stručnog kadra. U pravcu njihovog prevazilaženja, njihovi predstavnici su veoma pozitivno ocijenili program dualnog obrazovanja u čijoj realizaciji je Privredna komora partner, te najavili svoje aktivno učešće, prepoznajući njegov značaj za obezbjeđenje buduće radne snage. Međutim, ukazali su da Zakon o zaradama državnih službenika i namještenika sa jedne strane i Uredba o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru sa druge negativno utiču na rješavanje kadrovskog problema, te traže podršku Komore u zastupanju njihovih interesa po ovom pitanju pred donosiocima odluka. Takođe ocjenjuju da je Crnoj Gori neophodno fleksibilnije radno zakonodavstvo.

 

Ograničenje za poslovanje predstavlja i primjena Zakona o javnim nabavkama zbog kojeg je poslovanje pojedinih željezničkih preduzeća otežano, pa je predlog da se traži njihovo izuzeće iz primjene ovog Zakona. Na sastanku je data inicijativa za izmjenu stope PDV-a na prevoz tereta, na način što bi se na ovu vrstu usluge obračunavala niža poreska stopa od 7%, kako bi se postigla konkurentnija cijena transporta i bolje valorizovali kapaciteti Montecarga, Željezničke infrastrukture i crnogorskih luka.

 

Ocijenjeno je i da Privredna komora, kroz bilateralne susrete sa privrednicima iz okruženja i inostranstva može da doprinese uspostavljanju novih partnerstava sa crnogorskim željezničkim preduzećima i većem korišćenju njihovih kapaciteta.

 

U susret najavljenom nastavku rekonstrukcije pruge Beograd-Bar u Srbiji, koja će privremeno značajno otežati, pa dijelom i onemogućiti saobraćanje vozova, te negativno uticati na rad crnogorskih željezničkih preduzeća, učesnici sastanka su istakli potrebu da se u budućnosti razvije željeznički saobraćaj ka više destinacija, između ostalog preko Bosne i Hercegovine ka EU. Uspostavljanje željezničkog saobraćaja sa Kosovom značajno bi doprinijelo većem prevozu tereta, ocijenjeno je na sastanku.

 

U radu sastanka su učetvovali i savjetnik predsjednika Privredne komore Mitar Bajčeta i sekretar Odbora udruženja saobraćaja Savo Barović.

Komentari: 0

Novi komentar