"Protivan interesima države"

Mađarska izlazi iz UN sporazuma o migraciji

Mađarska će da izađe iz sporzuma UN o migraciji prije njegovog konačnog usvajanja zato što je protivan bezbjednosnim interesima zemlje, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Objavljeno: 18. 07. 2018 - 22:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dokument treba zvanično da bude usvojen u decembru na sastanku u Maroku.

Sijarto je rekao da je Globalni dogovor za bezbjednu, sređenu i redovnu migranciju, čiji konačni nacrt je objavljen prošle nedelje, takodje protivan zdravom razumu i da Madjarska ima sumnje o njegov neobavezujući status, prenosi agencija AP.

"Ovaj dokument je potupuno protivan mađarskim bezbjednosnim interesima", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare.

On je rekao da Mađarska neće učestvovati na sastanku u Maroku gdje dokument treba da bude usvojen i da će se protiviti sporazumu ako bude podnijet na glasanje u Generalnoj skupštini UN.

Dokument UN je kooperativni okvir koji nije pravno obavezujući i koji treba da podstiče "međunarodnu saradnju među svim relevantnim akterima migracije, uviđajući da ni jedna zemlja ne može da rješava migracije sama, i podržava suverenitet država i njihove obaveze prema međunarodnom zakonu", piše u nacrtu dokumenta, navodi AP.

Pod premijerom Viktorom Orbanom, izabranim u aprilu na treći uzastopni mandat, i četvrti ukupno, Mađarska je usvojila stroge antiimigracione mjere i jako otežala uslove za izbjeglice da dobiju azil.

Komentari: 0

Novi komentar