KOMENTAR

Slab i popustljiv

Upotreba Crne Gore i njene navodne sposobnosti da izazove globalni sukob, kako bi se zamaglili ili opravdali neubjedljivi diplomatski nastupi, ne samo ovaj posljednji u Helsinkiju, ne govori dobro o sposobnosti američkog predsjednika da upravlja krizama koje sam stvara. Zato mu, sve i da želimo, ne možemo reći da je to što radi ,,snažno i agresivno“.
Objavljeno: 19. 07. 2018 - 06:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Miodrag VLAHOVIĆ

 

Ovo gornje, iz naslova, nikada ne bismo rekli, a kamoli napisali za predsjednika SAD. Ne pamtimo da je iko od njih takav bio, a naše poznavanje te materije bismo, za svaki slučaj, ograničili na XX vijek i na ovo malo od stoljeća u kojem živimo. Crna Gora će uvijek pamtiti napore predsjednika Vilsona, na nesrećnoj konferenciji u Versaju, a i poslije nje, da se učini bar nešto za malenu kraljevinu u balkanskim brdima, koja je bila Saveznica u Velikom ratu, a, odmah potom, bila zaboravljena i brutalno zbrisana sa političke mape.

I danas nam je drago, dok se sjećamo počivše Jugoslavije, koja je, sa američke daljine, takođe bila mala zemlja, kada čitamo svjedočanstva i pronalazimo fotografije i snimke sa susreta maršala Tita sa američkim predsjednicima.

Nedavno smo se, sa starijim kolegom, takođe našim diplomatom, smijali začuđenom Niksonu pred kojim predsjednik SFRJ nonšalantno pali (kubanski!) „Romeo i Julija“ tompus, usred Ovalnog ofisa! Đe je apsolutno i bespogovorno zabranjeno pušenje, naravno. Priceless, kako kaže jedna reklama.

Zbog toga smo, uostalom, prošle godine, povodom čuvenog „guranja u reketu“ predsjednika Trampa, kada je, nezgrapno i nedolično, odgurnuo našeg premijera Markovića, da bi se probio u prvi red (đe mu je, i bez laktanja, mjesto) to tumačili kao nesnalaženje 45. predsjednika SAD u novim situacijama, kada diplomatska uljudnost nikada nije na odmet. Sada imamo nove „zgode i nezgode šegrta Hlapića“, da se sjetimo naslova jedne zaboravljene dječje knjige iz zapadnih krajeva bivše velike domovine, opredmećene u trideset sekundi nepovezanih i nezgrapnih misli stanovnika Bijele kuće, u kojima su Crnogorci ,,jaki i agresivni“.

Za prvo ćemo se odmah složiti, a o drugom ima svjedočanstava onih koji su kroz istoriju kidisali na malenu Crnu Goru. Nema, naravno, potrebe da se jedimo na Donalda Džona Trampa, na njegovo poznavanje istorije i geografije, a još manje na znanje i manire. Ima ko o tome da brine i da kaže. Nismo ga mi birali, pa je red da se, bar na javnoj sceni, uzdržimo. Drago nam je, s druge strane, da čitamo izjave našeg prijatelja, senatora Džona Mekejna i da svjedočimo brojnim reakcijama i kritikama drugih američkih prijatelja, iz obje glavne partije i iz mnogobrojnih institucija, koji precizno i pošteno tumače ono što je predsjednik Tramp uspio da kaže i obrazlažu neizbježne loše posljedice takvog nastupa - i po Ameriku, i po svijet.

Ono što, ipak, možemo i moramo ovim povodom reći, kao iskreni američki saveznici, kao građani najmlađe članice Alijanse - koja želi da bude i dio evropske porodice naroda i država - je vrlo jednostavna poruka: ne radi se ovdje o Crnoj Gori, niti o tome da li smo mi jaki ili nejaki, agresivni ili permisivni. O Sjedinjenim Državama je riječ, o njenoj sposobnosti, interesu i želji da ostane faktor stabilnosti i mira u ovom problematičnom svijetu, zajedno sa NATO saveznicima, i u saradnji sa svima koji žele saradnju zbog vrijednosti i interesa koji nas povezuju, bez obzira na veličinu i geografsku poziciju. Riječ je i o samoj Alijansi, o rezonu njenog postojanja i obavezama i odgovornostima svih koji je čine.

Upotreba Crne Gore i njene navodne sposobnosti da izazove globalni sukob, kako bi se zamaglili ili opravdali neubjedljivi diplomatski nastupi, ne samo ovaj posljednji u Helsinkiju, ne govori dobro o sposobnosti američkog predsjednika da upravlja krizama koje sam stvara. Zato mu, sve i da želimo, ne možemo reći da je to što radi „snažno i agresivno“. Jer nije. Naprotiv i nažalost, upravo je obrnuto.

(Autor je bio ministar inostranih poslova Crne Gore i prvi crnogorski ambasador u Vašingtonu. Sada je crnogorski ambasador pri Svetoj Stolici. Iznijeti stavovi i mišljenja ne izražavaju nužno zvanične stavove Crne Gore)

Komentari: 11

Univerzum

19. 07. 2018 - 08:19

Svemu jednom dodje kraj.I vlasti I zivotu kakav poznajemo.Ko to ne shvati sklon je degeneracijama svakakve vrste.I mentalnim I fizickim.
Игор Јарамаз

19. 07. 2018 - 09:03

Ко би доли сад је гори. Коло среће се окреће. - Giovanni Gondola (Џиво Гундулић)
Српски комита

01. 08. 2018 - 19:08

Миодраг Влаховић + класичан јањичар прошао све школе од Јајцар до Кумровеца... Класичан пример конверзије ,како националне тако наравно ми моралне... Тренутно ради за Дубоку Државу...
Brano

19. 07. 2018 - 11:22

Ja sam ocekivao da komentarise sta radi stranka koju je on osnovao u novoj koaluciji u Budvi?
DRAGAN

19. 07. 2018 - 21:25

Nema Vlahović nikakve veze sa tom strankom i ti to dobro znaš.
Zoran

19. 07. 2018 - 14:45

Miodrag vlahovic kao i uvek u svojim tekstovima iskren i tacan.
Sovereign

24. 07. 2018 - 14:11

Јесте, као што је вратио оне паре што је "позајмио"...
Никшићанин

01. 08. 2018 - 19:05

И увек у служби режиму....
Malisor

21. 07. 2018 - 19:18

Psihološki profil (Mr.D.Trump) od prije dvije godine (april,2006.) urađen od jednog psihologa: USA.com https://medium.com/@SelmanRepisti/usa-com-c72e93c7b280
Malisor

21. 07. 2018 - 19:22

On niti zna đe je Crna Gora! Možda je mislio na "osovinu Srbija-Rusija"?! Ma, on je to i zaboravio... ("Lupi i ostade živ").
simo

11. 09. 2018 - 12:18

Vlahovic je mudar i miroljubiv gos. sto bi trebao svaki dobro namjeran Crnogorac da se ponasa za interes svoga naroda i svoje drzave .,Da zaboravimo ruzno iz proslosti i ne srljamo tupavo nasledje jer nas je mnogo kostalo.Svako i pojedinac treba se usmjeriti na samog sebe i raditi svoj posao Samo primjerom mozes pokazati drugome ko ne shvaca.istinu.
Novi komentar