Podaci ZZZ

Nezaposlenost u Boki – najniža u državi

Obrazovanje i osposobljavanje odraslih za sticanje stručnih kvalifikacija i ključnih vještina, sezonski poslovi, javni radovi, samozapošljavanje, za posljedicu imaju smanjenje nezaposlenosti – kaže Vesna Zlatković
Objavljeno: 19. 07. 2018 - 11:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stopa nezaposlenosti na prostoru  Boke Kotorske, od 6,6 odsto,  najniža je u državi, što je posljedica uključivanja nezaposlenih u različite programe  i mjere, koje sprovodi Zavod za zapošljavanje.  Na evidenciji u Područnoj jedinici Herceg Novi trenutno se nalazi 1.600 nezaposlenih, od čega u Herceg Novom 690, Kotoru 321 i Tivtu 606.

Statistika

Stopa nezaposlenosti u Herceg Novom je 5,4 odsto, Kotoru 3,6 i Tivtu 10,7 procenata. Među nezaposlenim  najbrojniji su sa trećim, četvrtim i sedmim stepenom stručne spreme, zatim oni sa završenom osnovnom školom.

vesna-zlatkovic-U cilju povećanja zapošljivosti i konkurentnosti nezaposlenih lica na tržištu rada, Zavod realizuje i priprema programe obrazovanja i osposobljavanja odraslih za sticanje stručnih kvalifikacija i ključnih vještina. Sprovodi javne radove, programe pružanja pomoći mladima da steknu prvo praktično iskustvo, stimulisanjem zapošljavanja mladih, učenika i studenata na sezonskim poslovima. Realizuju se programi stimulisanja preduzetništva, kroz dodjelu  kredita za samozapošljavanje  i obuke za preduzetnike i lica koja započinju biznis. Rezultat ovih aktivnosti je angažovanje značajnog broja lica i smanjenje nezaposlenosti – kaže šefica Biroa rada Herceg Novi  za poslove zapošljavanja Vesna Zlatković.

Posredovanje

U fokusu rada svih biroa u toku ljetnjih mjeseci je sezonsko zapošljavanje. U Podrčnoj jedinici  Herceg Novi  kažu da je, gotovo svake godine, najveći izazov nedostatak kvalifikovanih radnika.

Savjetnik za posredovanje u zapošljavanju Zoran Lučić ističe da njihov tim tokom čitave godine priprema i ažurira  bazu podataka, kako bi u svakom trenutku mogli da odgovore na zahtjev  poslodavaca i pošalju im kvalifikovane radnike.

Prema njegovim riječima najveće interesovanje je u sektoru trgovine, usluga i ugostiteljstva, a posljednjih godina i u oblsti saobraćaja.

Do kraja juna Birou rada Herceg Novi  obratili su se poslodavci sa 44 zahtjeva za posredovanjem, pri čemu su organizovane 44 predselekcije i 57 selekcija, na kojima su prisustvovali poslodavci.

Lučić ističe da su savjetnici za posredovanje  uputili poziv za 297 nezaposlenih, od čega je 171 lice prihvatilo zaposlenje.

Inače, na sezonskim poslovima angažovana su 524 radnika, sumira Lučić uz napomenu da ima  puno radnika koje su uputili da se jave direktno poslodavcima.

Mladi

U Zavodu su sproveli kampanju da stulišu maturante i studente da se uključe u sezonske poslove. Zato su obišli škole i fakultete u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom. Takođe, mobilni timovi posjetili su poslodavce koje imaju potrebu da zapošljavaju radnike tokom ljeta.

-Iskazana je velika zainteresovanost poslodavaca za sezonsko zapošljavanje. Ona je iz godine u godinu na sve većem nivou i sigurno je da su učinjeni pomaci. Na web stranici Zavoda napravljena je platforma, na kojoj se zainteresovani, popunjavanjem formulara, mogu prijaviti  za određene poslove – objašnjava Lučić.

U Zavodu ističu višegodišnju uspješnu saradnju sa poslodavcima iz Boke Kotorske, a benefiti velikih projekata u Herceg Novom već sada se osjećaju. Tako je Resort Lozure u Meljinama zaposlio značajan broj domaćih radnika, kao i hotel Rivijera u Njivicama.

birorada2 U toku obuke za zaštitara, raćunovođu, frizera…

Programe obrazovanja i osposobljavanja Zavod sprovodi u saradnji sa licenciranim provajderima: Radnički univerzitet u Herceg Novom, ZOP Tivat, Urban Protection centar iz Podgorice, Institut računovođa i revizora Crne Gore i Onogošt school centar obrazovanja Nikšić.

-U  toku su obuke za sticanje stručne kvalifikacije za zanimanja: zaštitar imovine i lica, računovodstveni tehničar,muški i ženski frizer, serviser računara. U ovim programima uključeno  je 35 nezaposlenih – kaže savjetnica za evidenciju i posredovanje Vesna Vukašinović, navodeći  da su po 33 nezaposlena, u Herceg Novom i Tivtu, na obuci za sticanje stručnih vještina, kao što su učenje ruskog i engleskog jezika, obuka za rad na računaru.

 Vukašinović najavljuje, od oktobra, obuke za ugostiteljska, kao i za zanimanja poslovni administrator, agencijski službenik, frizer, konfekcionar, a planirano je da se organizuje i učenje stranih jezika

Boks: U 12 javnih radova zaposleno 47 osoba

U Boki se sprovodi 12 javnih radova, u kojima je zaposleno 47 osoba sa evidencije. Kroz program Personalna asistencija, kod pet izvođača, angažovanono je 21 lice na pružanju  pomoći djeci i omladini sa smetnjama u razvoju kao i njihovim porodicama u osposobljavanju za svakodnevne aktivnosti. Kroz ostale programe od javnog interesa trenutno je zaposleno 26 lica na određeno vrijeme, u trajanju od šest mjeseci, kod sedam izvođača

Za očuvanje tradicije i kulture zaleđa

NVO Ruke sprodvodi programe posvećene očuvanju tradicije i kulture Herceg Novog i zaleđa. Stračanske fešte projekat je koji  ove godine sprovode sa Zavodom za zapošljavanje. Na šest mjeseci, angažovali su troje asistenata za zahtjevne  organizacije.

-Projekti u nevladinom sektoru ranije su većinom bile usmjereni na politiku, razvoj demokratije, ljudskih prava…Međutim,sve više se javljaju lokalne svetkovine koje nijesu ništa drugo nego jako korisni programi koji pomažu lokalnoj zajednici  da nađe svoje mjesto. U ovom momentu ne stojimo baš najbolje sa svima finansijski ali znamo svoj put, Dakle, Ovo je turističko mjesto I kroz kulturni turizam  treba čuvati tradiciju i prikazati je drugima – kaže asistenkinja u projektu Aleksandra Marić.

 Promocija zajednice i kroz izradu nakita

Proizvodnji autentičnih predmeta koji doprinose  promociji grada i zajednice, posvećeni su i u NVO“Mladi Romi“. Izrada zanimljivog nakita, kroz osposobljavanje učesnika programa, osnova je javnog rada.

-Ovaj projekat, koji će naša organizacija realizovati  šest mjeseci, ima za cilj ekonomsko osnaživanje žena romske i neromske populacije. Finansira se preko javnog rada Zavoda za zapošljavanje. U program je uključeno 12 žena iz kategorije teže zaposlivih, koje su lani prošle obuku i nakon rada u trajanju od sedam mjeseci, dobile su sertifikat izrađivačice nakita – objašnjava Mirjana Vico, iz NVO “Mladi Romi”.

Nakit i rukotvorine žena iz projekta izlažu se na sajmovima, maker jednom mjesečno. Zarađeni novac koriste za nabavku  materijala. Za period od šest mjeseci učesnici će primati platu i biće im upisan radni staž.

Zabavnim manifestacijama privlače posjetioce

Turističkoj promociji Herceg Novog doprinose i različite manifstacije i kulturno zabavni program. U plesnom klubu „Feniks“ trude se da osmisle što više sadržaja koje će privući domaće i strane posjetioce. U saradnji sa Zavodom započeli su projekat od javnog interesa u kojem su angažovali asistentkinju zaduženu za organizaciju događaja tokom sezone.

-U ovom plesnom klubu sastaju se svi, od malih, pa do najstarijih. Misija ove organizacije je spajanje djece raznih nacionalnosti, širenje pozitivnog raspoloženja, druženje kroz razne menifestacije,radionice i putovanja  - kaže Olivera Pustinjak, iz Plesnog kluba „Feniks“.

Vesna Lazarević, pravnik po struci,  zaposlena je kao asistentkinja u javnom radu „Mladi i ples“.

-Imamo ljetnju školu, odnosno kamp koji će se održavati u prirodi, što je jako inspirativno za mlade. Radili smo i na drugim projektima, kao što je projekat „Fabrika ideja“, gdje smo  pomogli mladima da shvate šta žele, čime bi se bavili, kako osnovati  sopstveni biznis – ističe Lazarević, iskazujući zadovoljstvo pozitivnim iskustvom.

Ona saopštava poruka za mlade  da uvijek traže nove prilike, novi posao i da ne treba da sjede kući ,već da se bore za sebe.

Programi su počeli 30.marta i trajaće do kraja septembra.

Komentari: 0

Novi komentar