Veliki kulturno-umjetnički doživljaj

"Otvorena varoš" u Kolašinu

Peto izdanje Međunarondog festivala alternativnog teatra „Korifej“ održaće se u Kolašinu u periodu od 22.jula do 18.avgusta 2018.godine. Festival, koji je i ove godine sufinansiralo Ministarstvo kulture, što na neki način, a i uz pomoć Hotela Bjanka i garantuje opstanak festivala za naredna vremena, održava se u organizaciji Opštine Kolašin i NVO „Korifej teatar“ pod kojim funkcioniše pozorišni život u Kolašinu.
Objavljeno: 19. 07. 2018 - 12:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Korifej će ove godine biti održan pod sloganom „Otvorena varoš“, što je nastavak prošlogodišnje ideje ("Živa ulica") da se što više događaja održi na ulice i trgove Kolašina, alternativne prostore i ambijent. Ugostićemo pozorišne predstave iz Poljske, Ukrajine, Rusije, Španije, Češke, Slovačke, Estonije, Litvanije, Srbije, Mađarske, BIH i Crne Gore.

                „Pošto su ove godine prvi put Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore odlučili da prekinu dugogodišnji velikodušni čin – da smjeste u kapacitetima Kasarne na Brezi sve učesnike festivala, pred organizacijom ove godine stoji izazov održanja festivala, finansijskih mogućnosti i organizacionih limita. Zbog ovakve situacije je za nas od posebnog značaja donacija iz hotela Bianca Resort & SPA i kompanije Beppler&Jacobson Montenegro, koji mogu reći već tradicionalno finansijski učestvuju i podržavaju održavanje ovako uspješne i zanimljive manifestacije“, istakao je Zoran Rakočević, reditelj i organizator festivala.

            go-02

    Kuriozitet festivala svakako je gostovanje predstave „Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića, u produkciji Bitef teatra Beograd, Centra za kulturu Tivat, Think Tank studija Novi Sad i Festivala Maszk iz Segedina, projekta koji je u prethodnih godinu dana uzeo ne samo 7 Sterijinih nagrada, već osvojio i brojne festivale u regionu.

                Zatim, tu je i predstava „Bog masakra“ koju je opo tekstu svjetski poznate dramske spisateljice Jasmine Reze postavio Siniša Evtimov, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. U „Bogu masakra“ igraju mladi crnogorski glumci: Jelena Đukić, Marija Labudović, Vule Marković i Omar Bajramspahić.

                Posebnost festivala činiće i predstava „Ukalupljivanje – tragedija loptanja u Srba“ Usanove kulture Vuk iz Beograda u kojoj igraju već zvučna imena srpske i regionalne glumačke scene: Marko Grabež, Stefan Bundalo, Strahinja Blažić, Aleksandar Kecman i drugi. Ta predstava će zatvoriti festival, a otvoriće ga Nezavisna umjetnička scena Banja Luka sa prestavom „Ostajte“, autorskim projektom poznate bh. glumice Ljiljane Čekić.

                Korifej teatar biće prisutan sa svojom repriznom selekcijom, sa predstavama: „Enciklopedija mrtvih“ koju je po zbirci Danila Kiša režirao Ferid Karajica, „Krivica“ Nebojše Romčevića u izvođenju Anđelije Rondović i Đorđija Tatića, „Luckasti klovnovi“ Toda Nikoletića koju igraju Anđelija Rondović i Sanja Vujisić, „Kontrolni“ Milene Depolo u režiji Đorđija Tatića, korpodukcija sa Glumačkom trupom „Sinhro“ iz Podgorice.

                Osim toga, na domaćem jeziku pogledaćemo i najnoviju ispitnu predstavu studenata Glume sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja „Zločin na Kozjem ostrvu“ koju je po tekstu Uga Betija režirao profesor pokreta Ferid Karajica, a u kojoj igraju Vanja Jovićević, Anđela Radović, Milica Šćepanović i Marko Todorović.

                Ove godine za najmladje u okviru teatra za djecu, osim „Luckastih klovnova“ i divne ulične marionetske predstave iz Španije „Huanita i Benjamin“ koju izvodi Pikuentes, trupa iz Bilbaa, jesu i „Crvenkapa“ Teatra mladih, u kojoj igraju glumice Gradskog pozorišta Podgorica, Branka Femić i Katarina Krek, a takođe i „Pazi zebru gazi“ u režiji Petra Pejakovića u kojoj igraju već afirmisani glumci Jelena Simić i Slaviša Grubiša, produkcija tivatksog Centra za kulturu. Dječiji program biće izveden na glavnoj ulici i trgu.

                Selekcija inostranih predstava je bogata i žanrovski raznovrsna, a ono što je krasi jeste da ni jedna osim litvanske predstave nije rađena na lokalnom jeziku – već su rađene sredstvima univerzalnog jezika – pokreta, mimike, pantomime, neverbalnog gesta, teatra tijela i tako dalje, uglavnom – lako su razumljive domaćem gledalištu.

                Filmski program koji uređuje režiser Sead Šabotić, naknadno će biti objavljen, a u njemu će biti i nekoliko iznenađenja. Planiran je i razgovor sa rediteljem Mladenom Ivanovićem, tvorcem nekoliko zanimljivih dokumentaraca, vrlo aktuelnih i tematski oslonjenih na crnogorsko društveno stanje. Filmovi će takođe biti emitovani na lokacijama na otvorenom. Izdvajamo film "Beranselo", vrlo aktuelnu crnogorsku priču.

              cartel-b-j

  Radionice festivala vodiće domaće snage, i to glumice Anđelija Rondović radionicu “Usputno pozorište“, Jelena Đukić “Pozorište ličnog stava”, a likovni umjetnici Srđa Dragović radionicu “Siluete varoši” i Milena Vukoslavović “Murali varoši”. Radionice, uz aktivitet učesnika koje očekujemo u velikom broju, ostaviće do sada najznačajnije artefakte Kolašinu, a Korifej teatru u nasljeđe značajno produkcijsko iskustvo. Napominjemo da su plod festivalskih radionica značajni proizvodi, poput ambijentalne predstave “Enciklopedija mrtvih” koja se izvodi širom Crne Gore, u kojoj igraju profesionalni glumci mlađe generacije.

                Posebno zanimljiv događaj biće otvaranje Muzeja pivskih čaša, selekcija čaša i krigli za pivo iz cijelog svijeta čiji je kolekcionar Bojan Peko Minić, a o samom događaju biće više informacija tokom odvijanja festivala.

          daukantas-krivule-30

      Dizajner Korifeja je Srđa Dragović, tehnički koordinator Đorđije Tatić, organizaciju čine i direktor i osoblje Centra za kulturu Kolašin, bez čijeg učešća sve bi bilo nezamislivo, podršku pruža Društvo prijatelja Kolašina, Turistička organizacija Kolašin, građanke i građani varoši, produkciju će voditi Tamara Jašović, a selektor programa i glavni organizator je Zoran Rakočević.

                „Ovim putem koristimo priliku da pozovemo djecu i odrasle da se prijave na radionice, ali i mlade volontere bez kojih bi Korifej bio nezamisliv. Obećavamo makar jedan kvalitetan roštilj na kraju festivala. Sve informacije o prijavana za radionice i za volontere nalaze se na facebook stranici Korifeja“, navodi Rakočević.

Komentari: 3

81139

19. 07. 2018 - 15:07

Za Kolašin mi je više neka izložba "Kaca"...
Matrax

19. 07. 2018 - 19:50

Pokretni cirkus buva i bauljina!
Yuta

21. 07. 2018 - 11:48

Sta fali kacama? Ne serite, nesrecnici
Novi komentar