Saopšteno na presu

SDP predaje u proceduru prijedlog Zakona kojim se smanjuju akcize na gorivo

Klub poslanika Socijaldemokratske parije SDP predaće danas u skupštinsku proceduru predlog Zakona kojim se smanjuju akcize na gorivo, jer se radi o pogrešnom potezu Vlade i resornog ministarstva, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare SDP-a.
Objavljeno: 19. 07. 2018 - 13:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Očigledno da su cijene goriva na pumpama previsoke upravo zahvaljujući vladinim porezima koji čine do 55 odsto u cijeni goriva. Tako država na rezervoar goriva od 75 eura uzima skoro 40 eura akciza i poreza, dok je stvarna cijena goriva i marža naftnih kompanija oko 35 eura”, tvrdi poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima i pored svih upozorenja koje su dolazila najčešće iz stručne javnosti i SDP-a da se ne povećaju akcize naglo i preko realne kupovne moći građana, Vlada i resorno ministarstvo su tvrdoglavo odbijali da vide ono što je od samog starta bilo očigledno, preveliki nameti će opteretiti privredu i građane.

Naglasila je da to dovodi do povećanja cijena onih proizvoda u kojima je bitna stavka gorivo, pa su tako taksi prevoznici već krenuli u povećanje, a ima najava da će se to uraditi u još nekim privrednim granama.

Portparol SDP-a Mirko Stanić je naglasio da gorivo predstavlja jedan od glavnih inputa u cijeni većine proizvoda i usluga u Crnoj Gori i od rasta njegove cijene zavisi i rast većine drugih cijena.

“Tako već sada poslije najnovijeg udara na džepove građana imamo situaciju da su se pojedine kompanije iz oblasti prevoza odlučile da povećaju cijene svojih usluga, a vjerujemo da će do kraja mjeseca to uraditi i u nekim drugim sektorima. Koliko je cijena goriva velika u ovom
momentu nek posluži i podatak od 19 jula 2009-te godine, koja nije bila predavno. Na taj dan, litar dizela je koštao 82 centa, a litar benzina 95 centi. E sad zamislite koliko je bilo lakše privrednicima u tim uslovima, nego što im je danas kad su te cijene preko 50 odsto veće. Danas u
cijeni litra goriva država uzima 54 odsto do 58,3 odsto, što znači da u litru benzina od 1,41 akciza isnosi 57 centi, a PDV 25, a samo gorivo 59 centi”, istakao je on.

Stanić je podsjetio da građani Crne Gore danas plaćaju jednu od najskupljih cijena goriva u regiji i to u kontinuitetu, a ove godine je Vlada Crne Gore svojim odlukama 2 puta povećala cijene. Prvo uvođenjem povećanjem akciza za devet centi, a onda i za dva centa zbog povećanja PDV-a na taj iznos.

“Cilj nam je da zaštitimo interese i standard građana, kojima je Vlada dobra ove godine zavukla ruku u džep, povećanjem akciza na gorivo, bezalkoholna pića i duvan, povećanje PDV-a i niz drugih mjera. Ukoliko žele da urade nešto dobro za građane, nek podrže naš predlog o akcizama na gorivo. Takođe, ukoliko im je cilj da povećaju standard 80.000 radnika i stotina hiljada članova njihovih porodica, nek podrže predlog SDP-a i sindikata o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura, čime bi se napunio budžet”, zaključio je Stanić.

Foto: Fejsbuk profil Mirka Stanića

Komentari: 6

Inicijativni

19. 07. 2018 - 13:17

Da nema Draginja kakvu inicijativu za Ivicu, vezano za putne naloge i apanaže iz Skupštine?
Tiho

19. 07. 2018 - 14:08

Placaju li ti Smokijem ili je kompenzacija?
vukašin M.

19. 07. 2018 - 20:07

Imalo je apanaža u Vladi hiljadu puta više, pa neka sve oposli ako je kapac,
Glasac

19. 07. 2018 - 13:47

Na stranu sto mislim da se SDP kao i sva opozicija bave najjeftinijim populizmom i kafanskom politikom sa jedinim programom "posto poto biti protiv vlade" , cudi me od vlade sto ne kaze na sta bi se odrazilo smanjenje akciza? Na plate, na penzije, na sta? Svi od vlade traze pare. Ali to su nase pare, ne kroji ih vlada, nego iz poreza i drugih vidova. SDP ce sjutra napasti vladu sto su male plate u zdravstvu, skolstvu, pa ce ih onda napasti sto povecavaju akcize da bi podigli te plate. Ali za jednu stvar se nikada buniti nece, da se njima povecaju plate u parlamentu cak i kada tamo ne ulaze.
nije jedino

19. 07. 2018 - 18:06

Ovo sto ste rekli je apsolutno tacno, samo je nepotpuno. Trebalo bi uzeti u obzir i rad na efikasnijem ucinku drzvanih sluzbenika u preglomaznm drzvanom aparatu (mislim naravno i na opstinske sluzbe), kao i na efikasnijoj naplati poreza.
Demagozi i Kolumbo

19. 07. 2018 - 14:18

Danas je u Skupštini glavna tema bila isplata sudskih presuda zaposlenim u državnim oganima Najviše ih je bilo iz MUP-a. Svi ti procesi su iz perioda upravljanja MUP-om od strane SDP, posebno od Raškovog ministrovanja. Sada predlažu da se smanje akcize na gorivo. Od tih demagoga se može očekivati da predlože Zakon da se svakom ko kupi gorivo isplati po jedan euro na svaki kupljeni litar.
Novi komentar