(OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT). " /> (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT). " />

Saopšteno iz MUP-a

Uništavanje oružja sjutra u Nikšiću

Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja, Ministarstvo unutrašnih poslova Crne Gore, uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi), uništiće 1357 komada oružja i 145 djelova za oružje. Događaj je podržala i Misija u Crnoj Gori Organizacije za  bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT).
Objavljeno: 19. 07. 2018 - 14:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uništavanje oružja obaviće se sjutra, 20. jula 2018. godine, sa početkom u 09:00 časova u Institutu za crnu metalurgiju A.D. Nikšić (Vuka Karadžića bb, Nikšić). Ovim povodom javnosti će se obratiti državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Maris Davije, šef Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Tomica Paović.

Međunarodni dan uništavanja oružja, koji se svake godine u svijetu obilježava 9. jula,  podsjeća na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost.

Organizovanim uništavanjem oružja Crna Gora učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima da se unaprijedi svijest o problemu širenja nelegalnog lakog oružja u zemljama Zapadnog Balkana.

Ovom prilikom biće uništeno pravosnažno oduzeto oružje kao i ono prikupljeno kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, koju Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi zajedno sa UNDP, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i CDT-om, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke u Podgorici, u cilju jačanja svijesti o štetnosti posjedovanja oružja i smanjenja broja nelegalnog oružja u posjedu građana.

Komentari: 0

Novi komentar