Odluka Međunarodnog olimpijskog odbora

Sedam novih disciplina na ZOI 2022.

Sedam novih disciplina dodato je u program Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, kojima je domaćin Peking, s ciljem što veće zastupljenosti sportistkinja, objavili su u srijedu iz Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).
Objavljeno: 19. 07. 2018 - 16:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izvršni odbor MOO-a odobrio je da se u program ZOI 2022. uvrste ženski bob jednosjed, skokovi na velikoj skakaonici u skijanju slobodnim stilom u obije konkurencije, mješovita štafeta u brzom klizanju na kratkim stazama te mješovita ekipna takmičenja u skijaškim skokovima, skijanju po grbama i snowboard crossu.

 

"Dodavanje ovih disciplina za Peking 2022. pokazuje našu predanost ideji da u program Olimpijskih igara uključimo što više mladih te ga prema zastupljenosti polova još više uravnotežimo", izjavio je sportski direktor MOO-a Kit Mek Konel, prenosi Hina.

 

Zastupljenost sportiskinja će ovom odlukom biti povećana na 45,44 posto sa 41 posto koliko ih je bilo na ovogodišnjim ZOI u Pjongčangu. U 46 disciplina trebalo bi nastupiti 1314 sportistkinja. Na ZOI u Pekingu maksimalan ukupan broj sportista i sportiskinja trebao bi biti 2892.

Komentari: 0

Novi komentar