EK tuži Mađarsku zbog zakona o azilu

Evropska komisija (EK) podnijela je tužbu protiv Mađarske zbog neusklađenosti zakona o azilu i povratku migranata, saopštila je portparolka EK, Mina Andreeva.
Objavljeno: 19. 07. 2018 - 21:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

EK je poslala i pismo upozorenja, što je prvi korak u pokretanju postupka protiv države članice, zbog novog mađarskog zakona koji kriminalizuje aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima, nazvanim "Stop Soroš".

Andreeva je rekla da je EK mađarskoj vladi uputila zvanično upozorenje i dala joj rok od dva mjeseca da odgovori na njega.

Tužba je podnijeta jer mađarski zakon predviđa da se zahtjev za azil može podnijeti samo unutar tranzitnih centara za izbjeglice, u koje je pristup dopušten samo ograničenom broju osoba, i jer nije u skladu s evropskim koji predviđa da se osoba može zadržati u tranzitnom centru najviše četiri sedmice, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, mađarski parlament usvojio je te zakone u junu sa ciljem da kazni "promociju ili organizovanje ilegalne migracije".

Venecijanska komisija Savjeta Evrope ranije je kritikovala pojedine djelove novih zakona, navodeći da ozbiljno ugrožavaju rad legitimnih civilnih organizacija.

Komentari: 0

Novi komentar