Simović u Kotoru:

Crnoj Gori treba razvijeni ribarski sektor

Crna Gora želi da razvije moderan ribarski sektor, u kome će se sa morskim resursima upravljati na održiv način, uz istovremeno jačanje ribarske flote i konkuretnosti ribara, ocijenio je danas u Kotoru potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.
Objavljeno: 20. 07. 2018 - 13:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Želimo da odgovorno upravljamo resursima, ali i da sačuvamo specifičnosti našeg ribarstva koje ima višestruku funkciju, ne samo ekonomsku i ekološku, nego i socijalnu i kulturološku. Treba nam moderan, održiv ribarski sektor koji će zapošljavati ribare i njihove porodice, i koji će sve većoj turističkoj potrošnji obezbijediti specifične proizvode i plodove našeg mora”, kazao je Simović.

simovic2

On je istakao da Crna Gora u ovom segmentu mora imati novo zakonodavstvo, izgrađene insitutucije i jače inspekcijske službe.

U”radili smo dost, a sada je pitanje kako dalje razvijati ribarstvo. To pitanje ima posebnu težinu u uslovima kada imamo dvostruke obaveze. Imamo unutrašnju obavezu i potrebu da razvijemo konkuretnost ribarskog sektora, da malu i zastarjelu flotu osavremenimo, poboljšamo bezbjednost na moru, obezbijedimo održivi izlov, sljedljivost plodova mora, bezbjednost hrane“, kazao je Simović, dodajući da istovremeno Crna Gora ima obavezu da uskladi ribarski sektor sa obavezama EU ribarske politike.

Simović se u Institutu za biologiju mora sastao i sa šefomDelegacije EU u Crnoj Gori Aivo Oravom koji jeistakao da će EU nastaviti da podržava dalje jačanje kapaciteta u crnogorskom sektoru ribarstva, u pravcu usklađivanja sa EU politikom u ovoj oblasti.

simovic3

Posebno je naglasio potrebu jačanja svijesti o važnosti zaštite ribljeg fonda i održivog korišćenja ribljih resursa

Komentari: 0

Novi komentar