Nuhodžić sa Spasovskim

Puna podrška Crne Gore Makedoniji u integracionim procesima ka EU i NATO

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić boravio je danas u zvaničnoj posjeti Makedoniji, gdje se susreo sa potpredsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova, Oliverom Spasovskim. 
Objavljeno: 20. 07. 2018 - 13:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Posjeta Makedoniji bila je prilika da ministar Nuhodžić, u svoje i u ime Vlade Crne Gore, uputi čestitke zvaničnicima i građanima te zemlje zbog nedavnog poziva za članstvo u NATO i skorog otpočinjanja pregovora za Evropskom unijom. Ovom prilikom ministar Nuhodžić je poručio da Makedonija u ovim procesima može računati na snažnu i prijateljsku podršku Crne Gore, i iskazao uvjerenje da će naše iskustvo biti korisno i dobrodošlo u evropskim i evroatlantskim integracijama koje Makedoniji predstoje.

Poziv Makedoniji da otpočne pregovore u vezi sa ulaskom u NATO od naročitog je značaja sa aspekta regionalne bezbjednosti, kazao je ministar Nuhodžić, i prenoseći crnogorsko iskustvo dodao da su benefiti od članstva u ovoj organizaciji vidljivi i na drugim poljima, a naročito na ekonomskom planu, kroz rekordnu posjećenost turista tokom prošle godine i značajne investicije.

Tokom sastanka ministri su ocijenili da je saradnja dva resora unutrašnjih poslova kvalitetna, naročito u dijelu policijskih poslova, kako na bilateralnom, tako i na regionalnom planu. Ministri su poručili da borba protiv organizovanog kriminala, nelegalnih migracija i terorizma, kao i drugih oblika teškog kriminala, ostaje prioritet regionalnog zalaganja, a u narednom periodu fokus intenzivnije saradnje biće i na ispunjavanju mjerila iz Poglavlja 24 iz pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom. Ministri su pohvalili i zajedničke policijske aktivnosti koje se već nekoliko godina zaredom ostvaruju tokom ljetnje turističke sezone, kroz prisustvo policijskih službenika iz Makedonije a koje doprinose jačanju prijateljskih veza, ali i prevenciji svih oblika kriminala.

Današnji susret bio je prilika da ministri Nuhodžić i Spasovski potpišu i sporazum između dvije vlade u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, u cilju jačanja nacionalnih mehanizama za efikasniji odgovor na izazove u ovoj oblasti.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar