Predsjednik Crne Gore primio ambasadorku SAD u oproštajnu posjetu

Đukanović odlikovao Ueharu Ordenom crnogorske zastave drugog stepena

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država Margaret Ueharu i odlikovao je ordenom crnogorske zastave drugog stepena, za zasluge i izuzetan doprinos unapređenju odnosa dvije države tokom njenog diplomatskog mandata u Crnoj Gori.
Objavljeno: 20. 07. 2018 - 17:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iskazujući visoko poštovanje za ukupan angažman tokom boravka u Crnoj Gori Predsjednik je zahvalio ambasadorki Uehara na posvećenosti daljem razvoju veza između Crne Gore i SAD-a, koje baštine prijateljske i partnerske odnose.

Posebno je ukazao na dva događaja koji svjedoče o tome: prijem Crne Gore u NATO, i ključna podrška ambasadorke i SAD-a na tom putu, kao i prošlogodišnja posjeta potpredsjednika Majka Pensa, koja je potvrda dugogodišnjih partnerskih odnosa dvije države.

miloueharaĐukanović je podsjetio da Crna Gora i SAD imaju razvijenu saradnju u gotovo svim oblastima. Posebnu zahvalnost iskazao je za podršku koju Crna Gora ima u reformi policije i pravosuđa, u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i jačanja vladavine prava, kao i odličnu saradnju u oblasti odbrane sa Pentagonom i državom Mejn. On je pozdravio nastavak saradnje u okviru Fulbrajtove akademske razmjene, kojom se dugoročno unapređuje obrazovanje mladih u Crnoj Gori. Tim povodom bilo je riječi i o dodatnim programima koji bi mladima omogućili sticanje novih vještina i znanja.

On je iskazao uvjerenje u još dinamičniji razvoj ekonomskih veza, usvajanje visokih standarda i vrijednosti američkog biznisa, važnih za dalji ubrzan ekonomski napredak Crne Gore. Partnerstvo Crne Gore i SAD će pomoći da dalje razvijamo Crnu Goru do demokratskog i ekonomskog nivoa modernih evropskih zemalja, kazao je Đukanović.

milouehara3Ambasadorka SAD-a je zahvalila na priznanju i poručila da iz Crne Gore odlazi sa saznanjem da je nakon ostvarenja strateškog cilja - ulaska u NATO, nezavisnost Crne Gore činjenica koju niko ne može osporiti, kao ni njen ekonomski razvoj i prosperitet.

„Crna Gora je za mene velika zemlja, koja je uspješno odgovorila izazovima na putu članstva u Alijansu i ostala stub stabilnosti na Balkanu“, kazala je Uehara.

Obostrano je ocijenjeno da saradnja Crna Gore i SAD doprinosi i procesu integracija u Evropsku uniju.

 

Komentari: 1

Agresivni Crnogorac

20. 07. 2018 - 22:39

Poslati jedan orden Trampu - i on nas je zadužio.
Novi komentar