"Svijet nije prestao da postoji"

Otvoren misteriozni sarkofag iz Aleksandrije

Arheolozi u Egiptu pronašli su prije dvije nedelje veliki sarkofag od crnog granita u Aleksandriji koji je 2.000 godina tu postojao, netaknut.
Objavljeno: 20. 07. 2018 - 22:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ubrzo su počele da se šire različite glasine i teorije, od onih da se u njemu možda nalaze ostaci Aleksandra Makedonskog, do toga da će njegovo otvaranje osloboditi strašnu kletvu, javlja BBC.

Međutim, prema arheolozima koji su ga pronašli i otvorili, nije bilo ništa od navedenog.

Umjesto toga, arheolozi su u njemu pronašli tri kostura i braon-crvenu otpadnu vodu, koja je imala nepodnošljiv miris.

Egipatsko ministarstvo za antikvitete zadužilo je komitet arheologa da otvori relikviju, koja je otkrivena na građevinskom projektu.

Prema pisanju lista El Vatan, prvobitno su poklopac podigli oko pet centimetara prije nego što su zbog užasnog mirisa morali da prekinu, napuste mjesto inspekcije i sačekaju da se provjetri.

Kasnije su ga otvorili uz pomoć egipatskih vojnih inženjera.

"Pronašli smo kosti tri osobe. Izgleda da je u pitanju porodična grobnica. Nažalost, mumije u sarkofagu nisu bile u najboljem stanju, pa su samo kosti ostale čitave", rekao je generalni sekretar Vrhovnog savjeta za antikvitete Mustafa Vaziri.

Odgovarajući na strahove da bi otvaranje sarkofaga moglo da dovede do oslobađanja strašne faraonske kletve, Vaziri se nasmijao.

"Otvorili smo ga i hvala Bogu, svijet nije prestao da postoji", našalio se on.

Komentari: 0

Novi komentar