Premijera predstave O miševima i ljudima na Barskom ljetopisu 23. jula

Predstava „O miševima i ljudima“ u režiji Dina Mustafića, koju Gradsko pozorište radi u koprodukciji sa Barskim ljetopisom, biće premijerno izvedena u ponedjeljak 23. jula, u 21.30 sati, u Starom Baru, u okviru ovog festivala. Predstava je rađena po istoimenoj noveli nobelovca Džona Stajnbeka.
Objavljeno: 21. 07. 2018 - 11:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uoči premijere, u nedjelju 22. jula u 21 sat, na platou ispred „Knjaževe bašte“ u Baru, biće održano i književno veče posvećeno Stajnbekovom djelu, ali i njegovoj pozorišnoj interpretaciji. Cilj je upoznavanje publike sa idejama i estetskim vrijednostima ovog klasičnog djela svjetske književnosti, kao i sa procesom rada na predstavi. Govoriće reditelj Dino Mustafić i dramaturškinja Stela Mišković. Moderator večeri biće Maja Simović.

„O miševima i ljudima“ govori o posljedicama ekonomske krize u Americi tridesetih godina prošlog vijeka i u tom smislu odlično korespondira sa današnjim vremenom. Ipak, naše čitanje stavlja fokus na nit koju je i sam Stajnbek suptilno provukao kroz novelu – sprogovorićemo o snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drugačije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju; o bijegu u utopiju kao jedinom mjestu na kojem možemo biti srećni dok nas ne ugrizu oštri zubi stvarnosti – dok se ne suočimo sa činjenicom da se ovdje i sada prijateljstvo, humanost i sloboda povlače pred strahom, interesom i taštinom.

Igraju: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Branko Ilić, Pavle Ilić, Vule Marković, Marija Đurić, Dejan Đonović i Božidar Zuber.

Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Stela Mišković, scenografiju je uradila Smiljka Šeparović-Radonjić, kostime Lina Leković, dok je autorka muzike Tamara Obrovac.

Reprizna igranja planirana su za 24. i 25. jul, kao i za 6. avgust.

Komentari: 0

Novi komentar