BNV saopštilo

Pacoli ljut zbog izjave Brnabić, piše protestnu notu

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli zahvalio je predsjedniku BNV Sulejmanu Ugljaninu na pozivu da govori na tribini u Novom Pazaru.
Objavljeno: 21. 07. 2018 - 20:53 Promjenite veličinu teksta: A A A
Pacoli ljut zbog izjave Brnabic, pise protestnu notu
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA

Kako je saopštilo Bošnjačko nacionalno vijeće, Pacoli je "izrazio gnijev zbog prijetnji koje je premijerka Srbije Ana Brnabić uputila njemu i BNV-u".

BNV je u saopštenju prenio pismo Pacolija u kojem on navodi da nije govorio na tribini "Proces uspostavljanja regionalne saradnje i stabilnosti na Balkanu" zato što je četiri sata prije polaska za Novi Pazar Vlada Srbije zabranila prelazak granice.

"To je u suprotnosti sa dogovorom u Briselu koji su naše dvije vlade potpisale prije četiri godine, povodom čega ćemo napisati protestnu notu", kazao je Pacoli.

On je Ugljaninu napisao i da mora da "izrazi svoj gnijev" jer je zbog pozivnice koju je dobio premijerka Srbije Ana Brnabić zvaničnim pismom "prijetila njemu i BNV-u", dok se nalazila u SAD, zemlji koja je prva priznala nezavisnost Kosova.

Pacoli je najavio da će nezavisno od zabrane dolaska nastaviti sa svojim naporima "za jedan Balkan i Evropu gdje neće biti zabrane prelaska granica i gdje zajednice neće biti lišene njihovih osnovnih prava da komuniciraju i da čuju drugu stranu".

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je ministra inostranih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da posjeti Novi Pazar, a Beograd je poslao negativan odgovor na zahtjev za posjetu.

Brnabić je povodom poziva i negativnog odgovora Beograda kazala da čelnici BNV-a treba da poštuju zakone Srbije, a prije svega Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina koji zabranjuje članovima Savjeta da se bave politikom.

Ona je dodala da posjeta "osobe koja sebe naziva ''ministrom spoljnih poslova'" Kosova, predstavlja "jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih savjeta nacionalnih manjina.

Komentari: 3

Zar

21. 07. 2018 - 22:27

Kosovo nije sustavni dio i srce srbije, zar treba odobrenje iz beograda da se građani slobodno kreću??! Kako ih odradiše Sandžaklije i Kosovari, svaka čast, najzad je beograd priznao granice države Kosovo!
NE SMIJ SE

23. 07. 2018 - 21:45

KUCAJU ONI I NA NAŠA VRATA I TO NOGOM...PAZI ŠTO SAM TI REKA .Kako je jednom prilikom Nikola reka Mirku,,šta ovca vidi ležeći nije daleko!!!!!
lolo

22. 07. 2018 - 04:27

Ona je nadmena, jos kad je pitaju nesto sto joj ne odgovara pa se onako nakostrijesi. Rijetko asimpaticna osoba i pijon u partiju saha koju evo 30 godina igra zvanicna Srbija. Sve zavadi, sve pogubi i malo im je!
Novi komentar