Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović

Iseljenici u Crnu Goru šalju 400 miliona eura godišnje

Prema evidenciji Centralne banke Crne Gore, dijaspora u Crnu Goru formalnim kanalima šalje od 380 do 400 miliona eura godišnje, kazao je za Pobjedu direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.
Objavljeno: 22. 07. 2018 - 07:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Procjenjuje se da barem još jedan dio novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije. Međutim, doznake su samo jedna vrsta podrške dijaspore matičnoj zemlji. Našu dijasporu ne treba primarno posmatrati iz ugla velikog davaoca novčane pomoći, jer ona posjeduje znanje, vještine, informacije i ljudski kapital. Sve navedeno su važni resursi, koji su mnogo značajniji za našu ekonomiju u budućnosti od tekućih doznaka - rekao je Mitrović.

RESURSI

Da bi ovi resursi bili adekvatno iskorišćeni, potrebni su napori i sa crnogorske strane, kaže Mitrović, što podrazumijeva osmišljavanje konkretnih projekata i povlastica usmjerenih na dijasporu.

- Jer nam je cilj, a vjerujem da činjenica što smo mala država to i pojačava, da imamo našu dijasporu kao investitore, da njima Crnu Goru učinimo atraktivnom za ulaganje i život, istakao je Mitrović.

O brojnosti naše dijaspore se, dodaje Mitrović, može samo okvirno govoriti jer tačni statistički podaci ne postoje i teško su mjerljivi ako imamo u vidu disperziju naše dijaspore, njenu starost i naročito heterogenu vjersku i nacionalnu strukturu.

- Uprava za dijasporu aktivno radi na stvaranju osnova za vođenje evidencija o iseljenicima i  iseljeničkim organizacijama. U dijelu evidencije o organizacijama naše dijaspore možemo se pohvaliti prilično ažurnom bazom u okviru koje je evidentirano oko 150 organizacija iseljenika porijeklom iz Crne Gore širom svijeta. Što se tiče evidencije iseljenika Uprava će, vjerujem već početkom septembra, promovisati veb aplikaciju izrađenu za ove svrhe, koja će se popunjavati na dobrovoljnoj osnovi i rezultirati konkretnom bazom podataka o našim iseljenicima širom svijeta. Ova baza bi trebalo da bude izvor informacija o našem iseljeništvu po više osnova: broj po zemljama, struktura, starost, poznavanje jezika i drugo- naveo je direktor Uprave za dijasporu.

ISELJENIČKE KNJIŽICE

Napominje i da je Uprava krajem februara ove godine započela izdavanje iseljeničkih knjižica, koje su namijenjene svim iseljenicima koji nemaju crnogorsko državljanstvo.

- Za sada, najviše zahtjeva imamo iz Turske, zatim Argentine i drugih zemalja Latinske Amerike, ali i Srbije, Makedonije, Luksemburga, a baza podataka o izdatim iseljeničkim knjižicama biće jedna vrste evidencije o ovoj kategoriji iseljeništva, dakle našoj starijoj emigraciji i iseljenicima koji nemaju crnogorsko državljanstvo- naveo je Mitrović.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 10

Joksim

22. 07. 2018 - 07:40

Tvrd je orhah vocka cudnovata Ne slomi ga al zube polomi Pokazali ste neznanje i namjeru da upregnete dijasporu ka volove no vi je prut tanak. Zagriza si Mitrovicu prevelik zalogaj.
Dan D

22. 07. 2018 - 08:06

Iseljenici odrzavaju mir i stabilnost u CG ,
Miljan Novi Sad

22. 07. 2018 - 08:09

Gospodine šta je sa Crnogorcima u Srbiji? Sa kojim kadrovima i koliko brige ulažete da se crnogorska nacija u Srbiji ikonsoliduje ? Nacionalni Savjet su preuzeli Srbo -Crnogorci,sadašnji aktuelni predsjednik izvjesni Miodrag Becić iz sela Zmajeva član SPS-a ,jedna nekompetentna osoba bez obrazovanja je pravo zastiđe čitave zajednice.On je Crnogorski Nacionalni Savjet sveo na Zavičajno udruženje koje se bavi estradnim priredbama gdje se troše enormne količine novca ,!
Ćalasan

22. 07. 2018 - 12:19

MILJANE zar ne vidiš da se CG ne brine ni za Crnogorce u CG a kamoli u Srbiji. Čak ONA ne sprečava anticrnogorske institucije u CG da sistematski uništavaju,otimaju,prisvajaju i falsifikuju temeljne identitetske vrijenosti Crnogoraca u CG. SPC,DF,Savjet Srba u CG, prosrpski mediji u CG uništavaju istrijske vrijednosti crnogorske nacije. Crnogorci u Srbiji su "sirjak užni bez iđe ikoga". A to će se ,kad tad, pokazati kao uzrok opstanka crnogorske države-kao crnogorske. Sve je unovčeno i nacija i patriotizam i istorija i rodoljublje i Čovječnost i Čestitost...?
PAZI DOBRO

22. 07. 2018 - 14:58

A zašto se poštovana gospodo niko i nikada nije brinuo za protjerane i prognane Crnogorske vojvode i serdare stradale od ludosti knjaza Nikole i kako ih je Srbija primila bratski i zdomila !!!Kako sada najednom da su vam toliko bitni ti Crnogorci u Srbiji KOJI SE APSOLUTNO NI PO ČEMU NE RAZLIKUJU OD OSTALOG NARODA U SRBIJI...Šta je to sada ako ne čista i pokvarena politika~~~~
NARAVO

22. 07. 2018 - 15:32

"pazi dobro" da su u Srbiji primali i danas primaju svakog protivnika ili oponenta procrnogorske politike. Čak se poneki neuspjeli u CG samoproglase da su žrtve CG režima da bi u Srbiji dobili namještenje i bili unajmljeni u anticrnogorsku politiku. Takvih je većina bila u Koštuničinom Spisku sa kojim je pokušao da dokaže da Crnogorci kao nacija ne postoje.Uvijek su protivnici rado primali izdajnike svojih protivnika.
PAZI DOBRO

22. 07. 2018 - 18:39

Đe bježe kriminalci iz Srbije pravo u CG I TVOJA KONSTATACIJA NIJE ODGOVOR NA MOJE PITANJE..
Okupacija

22. 07. 2018 - 09:53

Prognanici Sandzaklije,koji su protjerani sa kucnog praga!
Rale

22. 07. 2018 - 12:13

To su u stvari strane donacije koje služe da Crna Gora ekonomski ne krahira
Zoi/DK

22. 07. 2018 - 13:09

Zbog ljubavi prema domovini, samo ću reći:DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!
Novi komentar