Otvoren 16. Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige 2018. u Herceg Novom

Lu: Drago mi je što sam u Crnu Goru došao prije Trećeg svjetskog rata

Knjige otvaraju svijet i omogućavaju ljudima da razumiju misli i kulture, koje ranije nisu poznavali, kao i da uče o mjestima na kojima nisu bili i na kojima, možda, nikad neće biti, poručio je norveški pisac Erlend Lu.
Objavljeno: 22. 07. 2018 - 11:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je to kazao na otvaranju 16. Međunarodnog sajma knjiga Trg od knjige 2018. u Herceg Novom, čiji je ovogodišnji moto „Svijet knjiga je najljepši svijet koji je čovjek stvorio“, a koji ukazuje na značaj čitanja i knjige kao civilizacijskog dometa u odnosu na izazove savremenog društva, dokolice i lake zabave.

Lu je kazao da je za njega „fantastično“ što njegove knjige postoje u ovom dijelu Evrope, napominjući da je mnogo puta bio u Srbiji, ali da je u Crnoj Gori prvi put.

„Odrastao sam slušajući mnoge pozitivne stvari o staroj Jugoslaviji, koja više ne postoji, ali malo možda i postoji. Moji baka i deka su govorili o Jugoslaviji i imali su veze i poznanike ovdje i ta poznanstva nastala su za vrijeme rata“, objasnio je Lu.

Šaljivo je prokomentarisao da mu je veoma drago što je došao prije izbijanja Trećeg svjetskog rata, aludirajući na nedavnu izjavu predsjednika SAD-a, Donalda Trampa.

"Vrlo mi je drago što sam došao ovdje prije izbijanja Trećeg svjetskog rata, pošto ste vi, kako razumijem vrlo agresivan narod. Ali, hoću da skrenem pažnju šta se dešava u svijetu u kojem i važne osobe ne čitaju knjige. Čitao sam intervju sa Trampovim biografom, prije nego što je bio izabran za predsjednika. I rekao je da Tramp, vjerovatno, nije pročitao nijednu knjigu od početka do kraja svojevoljno i vidimo rezultat toga sada“, smatra Lu.

Prema njegovim riječima, najvažnije je okupljati se, odati počast knjizi i razgovarati o njoj.

„Knjige nam otvaraju svijet i omogućavaju da razumijemo ljude, prostore, misli i kulture, koje ranije nismo poznavali. Učimo o mjestima na kojima nikada nismo bili i na kojima, možda, nikad nećemo biti. Bio sam na mnogim festivalima, ali uvijek razmišljam da je to jedna od najvažnijih stvari, koje ja mogu da učinim“, kazao je Lu.

Lu je dobitnik brojnih književnih nagrada, između ostalih nagrade Ministarstva kulture Norveške i Evropske nagrade mladih čitalaca, a njegovi romani su prevedeni na više od 20 svjetskih jezika.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, kazao je da je Belavista od sinoć trg od knjige u gradu od knjige i pisaca.

„Šesnaestu godinu zaredom, na ovom prelijepom mjestu, sastaju se riječi, pisci i čitaoci, mladi i stariji. Stižu nam novi junaci, njihove priče i pripovjedači. Ukrštaju se različite sudbine, osjećanja, slike i snažne poruke, najljepšeg svijeta, koji je čovjek stvorio- knjige“, poručio je Katić.

Ove godine je, kako je rekao, učinjeno mnogo kako bi se opravdala važna i vrijedna titula, koju Herceg Novi nosi „grad pisaca“.

„Nedavno smo otvorili Muzej Njegoševa škola, posvećen vremenu, kada je u Herceg Novom učio najistaknutiji crnogorski vladika i pjesnik. Vratili smo u Novi Iva Andrića, oživjevši programima kuću nobelovca, koja je trenutno u rekonstrukciji. Na tragu te misije nalazi se i Međunarodni sajam Trg od knjige, koji vraća nijemu učiteljicu života na mjesto koje joj pripada, u centar naše pažnje“, pojasnio je Katić.

Raznovrsni program priremljen ove godine, kako je naveo, otvara u srcu Herceg Novog svijet iskazan riječima Stefana Mitrovog Ljubiše, Mike Antića, Erlenda Lua, Vide Ognjenović, Vladimira Pištala, Milovana Vitezovića i mnogih drugih.

„Hvala gradskoj biblioteci i čitaonici, Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje i sponzorima Sajma što su nas i ove godine okupili oko zajedničkog dobra-knjige. Ostaje mi da poželim da tokom narednih sedam dana uživate u jedinstvenoj smotri izdavaštva, naslovima domaće i strane književnosti i literature, programu za najmlađe, muzici, druženju i ovom divnom ambijentu“, rekao je Katić.

 Akademik Radomir Ivanović, govoreći o književnom i političkom djelovanju Stefana Mitrova Ljubiše povodom 140 godina od njegove smrti, kazao je da nauka još defnitivno nije razriješila kojem stilskom razdoblju pripada Ljubiša.

„Moj konačni zaključak, poslije trideset godina bavljenja, je da Ljubišu i njegovo dijelo u cjelini treba uvrstiti najprije u klasični realizam, a zatim u kritički realizam u užem smislu posmatranja“, rekao je Ivanović.

On je rekao da djelo Stefana Mitrova Ljubiše predstavlja most između smrtnog i besmrtnog i da je poslužilo kao inspiracija savremenim stvaraocima.

„Isidora Sekulić je rekla da je Ljubišino djelo čista klasika i ovejano duhovno blago“, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, naše vrijeme se u potrebnoj mjeri odužilo Stefanu Mitrovu Ljubiši.

„Ovome se piscu jesmo odužili, ali to ne mijenja naš položaj. Pisac i dalje ostaje zaslužnik, mi i dalje ostajemo dužnici“, kazao je Ivanović.

U potesko-muzičkom kolažu, naslovljenom po stihu Mirsolava Mike Antića „Da li sam svuda gdje su mi tragovi“, dramski umjetnik Vojislav Voja Brajović govorio je odlomke iz djela poznatih pjesnika i proznih autora, uz zvuke gitare prof.dr Uroša Dojčinovića.

Sajam će trajati do 28. jula, a biće predstavljena djela Erlanda Lua, Jicaka Bar Josefa, Vide Ognjenović, Dejana Atanackovića, Vladimira Pištala, Ranka Pavićevića, Milovana Vitezovića, Ružice Vasić i Borisa Jovanovića Kastela. O knjigama će govoriti Jasna Novakov Sibinović, Gojko Božović, Zoran Hamović, prof. Dr Mihajlo Pantić, Nenad šaponja, Vida Ognjenović, dr Zoran Živković, Dragoljub Kojčić, Maja Simonović i Miraš Martinović.

Iz kategorije stručnih knjiga biće predstavljena monografija „Otisak&znak“ autora Mileta Grozdanića, u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) i Narodnog muzeja Crne Gore, o kojoj će govoriti prof. dr Ratko Božović i Voislav Bulatović.

Organizatori Sajma su Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i Javna ustanova (JU) Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi. Sponzor je Institut „Dr Simo Milošević“, a medijski sponzori Večernje novosti, Dan, Radio Herceg Novi, Radio Kotor, Radio Tivat, Novi TV, RTV Budva.

Radno vrijeme Sajma je od 19 sati do ponoći. Večernji programi počinju u 21 čas, sa izuzetkom programa za djecu, koji počinju u 20 sati i 30 minuta. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je besplatan.

Komentari: 0

Novi komentar