MOJKOVAČKA FIRMA „MUSHROOM-MN“ GODINAMA OTKUPLJUJE ŠUMSKE PLODOVE

Porodica je temelj uspješnog biznisa

Mojkovačka firma „Mushroom-MN“, koja otkupljuje šumske plodove, 99 odsto svojih proizvoda izvozi na strana tržišta, a u posljednjih šest godina ostvarila je više od dva miliona eura prometa.
Objavljeno: 24. 07. 2018 - 12:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Posao koji je još početkom 2000-ih pokrenuo Mojkovčanin Žarko Veljović sa porodicom razvijao se godinama, uz pomoć kredita Investiciono-razvojnog fonda (IRF), da bi danas postao izvor njihovih glavnih prihoda i uspješan primjer porodičnog biznisa.

„Otkupljujemo i prerađujemo sve vrste šumskih plodova. Od vrganja, lisičarke, smrčka, pa do šumske jagode, borovnice i maline. Otkup ostvarujemo preko lokalnog stanovništva, ljudi iz prigradskih naselja i sa sela. Robu plasiramo vani, 99 odsto ukupne proizvodnje izvezemo u Holandiju, Belgiju, Švajcarsku, Bosnu i Hercegovinu, Italiju, Srbiju“, priča za Dnevne novine Veljović.

Radni dan traje i do 18 sati

Osim pomoći članova porodice, za uspješno i kvalitetno poslovanje mojkovačke firme zaslužna je i dobra organizacija. Prema riječima Veljovića, njihov radni dan obično počinje u pet sati ujutro, a u jeku sezone traje i po 18 sati.

„Jedan radni dan počinjemo u pet ujutro, kada sortiramo robu koja je stigla prethodne večeri i pripremamo je za sušenje i zamrzavanje. Potom idemo za radnike, koji onda prerađuju robu. Po pozivu odlazimo na teren, dan se provodi u otkupu koji traje do kasno u noć. U sezoni nam radni dan traje i do 18 sati jer je riječ o kvarljivoj robi koja ne može da čega“ ukazuje Veljović.

Njegova firma prosječno godišnje otkupi oko 50 tona svježe pečurke, po pet tona suve i kuvane i 20 tona smrznute, kao i od 30 do 40 tona šumskog voća. Posao je sezonskog karaktera i umnogome zavisi od vremenskih prilika.

„Ove godine sezona je počela sredinom aprila i trajaće negdje do oktobra“, priča Veljović.

Saradnju sa IRF-om, on je ostvario kako bi proizvodnju podigao na viši nivo, a prethodno je bio i korisnik kredita komercijalnih banaka.

„Kredit kod IRF-a sam podigao sa suprugom. Sredstva smo iskoristili za investiranje u razvoj proizvodnje, kroz kupovinu hladnjača, pogona i mašina. To nam je mnogo pomoglo“, ističe Veljović, koji preduzetnicima savjetuje da ne bježe od saradnje sa IRF-om.

mushroom-mojkovac-veljovic

 

U sezoni „Mushroom-MN“ ima oko 15 do 20 radnika, a osnovu firme čini Veljovićeva porodica.

„U poslu su, pored mene, angažovani i moja supruga, kćerka i sin. Porodica je temelj naše firme. Uvjeren sam da posao ne može niko da vodi kao članovi porodice, koliko god on bio veliki radnik ili dobar prijatelj. Tu te niko ne tjera da ustaneš, ali ti ustaješ u pet ujutro. Težak je privatni biznis, ali je bitno da je čovjek radan i uporan“, zaključuje Veljović.

irf-crna-gora

 

 

Komentari: 0

Novi komentar