Simović: Na dva IPARD poziva 434 zahtjeva poljoprivrednika

Na dva javna poziva u okviru velikog IPARD projekta koja se odnose na primarnu proizvodnju i praradu pristiglo je 434 zahtjeva. Planirane potencijalne investicije su oko 55 miliona eura, a očekivana bespovratna pomoć oko 27 miliona, saopštio je ministar poljoprivrede Milutin Simović.
Simović: Na dva IPARD poziva 434 zahtjeva poljoprivrednika
Portal AnalitikaIzvor

On je na konferenciji za novinare kazao da je na poziv za podršku preradi pristiglo 45 zahjteva, za planirane investicije u iznosu od 28 miliona eura, uz očekivanu bespovratnu podršku od 14 miliona eura.

grafikon1

Na prvi poziv, za podršku primarnoj proizvodnji pristiglo je 389 zahtjeva.

grafikon2

 

Sredstva podrške za preradu će se za investicije vrijedne od 40.000 eura do 1,5 miliona eura a bespovratna podrška će iznositi do 50 odsto. To znači da poljoprivrednik može dobiti i do 750.000 eura bespovratne pomoći, pojasnio je Simović.

„Kada je riječ o uporednim iskustvima, Hrvatska je recimo za dva poziva imala ukupno 40 zahtjeva, a Makednoja na tri 140 zahtjeva. Tu smo prepoznali dodatnu motivaciju i potrebu da osnoažimo naše aktivnosti, da organizujemo brojne susrete sa potencijsnim korisnicima širom Crne Gore, da osnažimo nadležne institucije, da promovišemo pristup“, rekao je on.

Najveći broj zajtjeva je sligao iz oblasti vinarstva – 15, prerade mesa – 14, prerade voća i povrća – 8, sektora mljekarstva – 7 i jedan zahtjev iz oblasti mljekarstva.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav je kazao da broj podnijetih zahtejava pokazuje da su su javni pozivi bili vrlo atraktivni i da je sada vrijeme za administraciju da da izabere najbolje kako bi uskoro počeli da se sprovode.

 

 

Portal Analitika