U Tehnopolisu

Potpisan program za naučno-tehnološku saradnju Crne Gore i Italije

Izvršnim programom za naučno-tehnološku saradnju sa Italijom, omogućen je neophodni tehnološki napredak Crnoj Gori, saopšteno je nakon potpisivanja ugovora u Tehnopolisu u Nikšiću.
Objavljeno: 27. 07. 2018 - 14:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ugovor su potpisali ministarka nauke Crne Gore, Sanja Damjanović i ambasador Italije u Podgorici, Luca Zelioli, a riječ je o programu koji se realizuje na osnovu Sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji Vlada Crne Gore i Italije, zaključenog u Podgorici 26. septembra 2013. 

Damjanović je ocijenila da je potpisivanjem Programa još jednom označena snažna saradnja između dvije države koje imaju izvanredne prijateljske odnose i podsjetila da je riječ je o saradnji za koju je krovni ugovor potpisan prije pet godina od kada se uspješno realizuju veoma značajni bilateralni programi koji označavaju mobilnost bitnu za mlade ljude.

”Od danas smo u mogućnosti da prvi put koristimo poseban instrument za krupne projekte što je veoma važno, posebno sada kada Crna Gora radi na izradi svoje pametne specijalizacije. Italija ima izvanrednu tradiciju kada su u pitanju nauka i tehnologija i ova saradnja je tim prije značajna za nas, jer je Crnoj Gori potreban tehnološki oporavak”, ukazala je Damjanović.

Prema njenim riječima, naučnici iz Crne Gore već su konkurisali za te pojekte, a odziv je bio veoma veliki.

“Imamo više od deset aplikacija, a morali smo da odaberemo četiri projekta. Riječ je o većoj sumi novca, donacije će biti obezbijeđene iz Italije, kao i od Ministarstva nauke Crne Gore”, rekla je Damjanović i dodala da bi okvirno po projektu trebalo da bude po deset hiljada EUR godišnje.

Projekti će se realizovati, kako je predočila, u oblasti poljoprivrede, hrane, biomedicine, održive tehnologije i kulturne baštine.

I ambasador Zelioli ocijenio je da je riječ o prvom programu koji konkretizuje naučnu saradnju Italije i Crne Gore.

“Bilateralni odnosi naše dvije države su veoma dobri i imaju tradiciju, ali prvi put sada imamo osnovu za neku konkretniju saradnju u oblasti nauke. Zahvaljujući sporazumu o naučno – tehnološkoj saradnji zajedno smo našli devet važnih projekata vezanih za budućnost”, rekao je Zelioli.

Ambasador je podsjetio da su dvije države “komšije koje odvaja malo more, a koje i na političkom planu imaju dobru saradnju”.

“Ugovorom smo pokušali da izaberemo prioritetne sektore i oblasti, počev od biomedicine, poljoprivrede do kulturne baštine, što znači da je sve obuhvaćeno. Nijesu u pitanju projekti koji se realizuju danas i završavaju se, već će trajati i otvaraju vrata za buduću saradnju”, ukazao je Zelioli.

Prema njegovim riječima, u pitanju je mobilnost naučnika iz obje države koji će zajedno raditi i sarađivati, a ovo je samo početak te saradnje.

Mješovita komisija za naučnu i tehnološku saradnju Crne Gore i Italije održala je u Tehnopolisu svoje prvo zajedničko zasijedanje, a nakon evaluacije dostupnog budžeta, obje zemlje predložiće naučno-istraživačke projekte koji će biti finansirani u periodu do 2020.

Izvršni program definisaće broj projekata odobrenih za sufinansiranje, kao i način primjene odabranih projekata.

Komentari: 0

Novi komentar