Makedonski parlament

Sobranje će u ponedjeljak raspisati referendum o imenu

Parlament Makedonije će u ponedjeljak raspisati referendum o imenu države, koji će, najvjerovatnije, biti održan 30. septembra, objavila je makedonska televizija Telma.
Objavljeno: 27. 07. 2018 - 17:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Do ponedjeljka, kada treba da počne da radi i novoizabrana državna izborna komisija, parlamentarne partije će intenzivirati konsultacije oko definisanja referendumskog pitanja.

U naredna dva dana potrebno je i da se precizira da li će referendum biti konsultativni ili obavezujući, od čega zavisi i visina potrebnog izlaznog cenzusa.

Vladajuća SDSM ostaje pri stavu da pitanje treba da glasi: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora sa Grčkom o imenu?", dok najveća opoziciona partija VMRO DPME ističe da pitanje mora da bude "jasno i koncizno i da ima jedno značenje", ali zvanično ne daje primjer kako bi ti izgledalo.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je izjavio da očekuje uspješan referendum na kojem će građani u velikoj većini doniijeti još jednu mudru, zrelu i progresivnu odluku koja će potvrditi put Makedonije u EU i NATO.

Uspješan referendum o Dogovoru sa Grčkom i promjena imena države u Sjeverna Makedonija do kraja ove godine uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Komentari: 0

Novi komentar