Saradnja sa iseljenicima u vrhu agende

Roćen: Crna Gora ide tamo gdje je već njena dijaspora-u razvijeni svijet

Nakon obnove nezavisnosti, pitanje saradnje sa dijasporom uzdignuto je na nivo najvišeg državnog prioriteta na agendi i izvršne i zakonodavne vlasti. Prepoznata je potreba njegovog sistemskog uređenja po ugledu na visoko migratorne zemlje, kakva je Crna Gora oduvijek bila, kazao je na trećoj sjednici Savjeta za saradnju sa iseljenicima izlasnik Predsjednika Crne Gore i specijalni savjetnik Milan Roćen.
Objavljeno: 29. 07. 2018 - 07:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Ne tako davno, u 19. vijeku Luksemburžani su masovno napuštali zemlju tražeći blagostanje u Brazilu. Danas je Luksemburg jedna od najbogatijih država u Evropi, u koju su krajem 20. i početkom ovog vijeka pohrlili i mnogi naši građani. O tome piše poznati luksemburški pisac Gi Heldinger u romanu “Novi Brazil”. Njegovi junaci, koji su iz Crne Gore, pitaju se kako je ta zemlja uspjela da dogura tako daleko, kad im sve ulice nose imena ili pisaca, ili uzgajivača ruža. Dok jedan od njih, kako piše Heldinger, koji je bio siguran da će se jednog dana vratiti u Crnu Goru, misli na svoju porodicu, na večeri u Trpezima, na izlete u Berane, na sve one male stvari koje djeluju bezazleno dok ih ne izgubimo. Želim da vjerujem da nije daleko dan kad će se potomci naših iseljenika vraćati svojim korijenima”,  kazao je Roćen.

Naglasio je da je uporište za ovakav optimizam utemeljen u činjenici da je samo za 12 godina od obnove državnosti, Crna Gora od jedne od najnerazvijenijih jugoslovenskih republika, postala vodeća ekonomija u regionu, najmlađa članica NATO i država lider u pregovaračkom procesu sa EU.

“Crna Gora ide tamo đe je već njena dijaspora u Evropu i razvijeni svijet. O njenom savremenom razvoju svjedoči i novi državni odnos sa iseljeništvom. Nadam se da nije neskromno da podsjetim da je prva Strategija saradnje Crne Gore sa dijasporom usvojena 2010. godine u vrijeme kada sam obavljao dužnost ministra vanjskih poslova. Tom strategijom je bilo predviđeno da se formira Uprava za dijasporu koju danas imamo u sastavu MVP. Isto tako i Zakon o saradnji sa iseljenicima kojim je prvi put u istoriji Crne Gore na taj način tretirana ova tematika. Prije nekoliko dana već smo dobili i novi, unaprijeđeni Zakon o saradnji sa dijasporom”, rekao je Roćen.

Dodado je da je on bio član državne delegacije Crne Gore koja je prisustvovala posljednjim jugoslovenskim iseljeničkim susretima održanim u Torontu uoči raspada Jugoslavije.

Prema njegovim riječima to je bila prva posjeta jednog crnogorskog zvaničnika, a već ove godine biće otvorena i inaugurisana Crnogorska kuća u Ćaku, koja je zajednički projekat Vlade Crne Gore, gradske uprave Saens Penja i Crnogorske zajednice u Argentini.

Komentari: 10

Toto

29. 07. 2018 - 08:03

Zar nije najveci broj ljudi uz Crne Gore otisao u Srbiju?
Pomorac

29. 07. 2018 - 19:22

TOTO - PUTUJ IGUMANE ZA NJIMA U SRBIJU I VRNUO SE KAD JA DOŠA ZA TEBE!
400 god

29. 07. 2018 - 08:57

Najiskrenija izjava nekog zvaničnika nase CRNE GORE , potpuno ste u pravu gos -ROĆAN, za par godina i stvarno će VEĆINA GRAĐANA CG biti dijasora,, Sjever je vec odsjelio u mom kraju nekada je zivjelo skoro 5000 gradana sad ima oko 750 .
Mara Pančevo

29. 07. 2018 - 09:47

Najvažnija je dijaspora u Srbiji .Tu kada se dobije bitka za očuvanje indetiteta to će biti značajno i za Crnu Goru.Zato gospodine Roćen koncetrišite pažnju na formiranje budućeg nacionalnog Savjeta Crnogoraca!
Marko & Lucija

29. 07. 2018 - 12:28

Bravo, podržavam sve rečeno! CG treba da podrži i ima stalne odnose sa rodoljubivom dijasporom iz Južne i Sjeverne Amerike - a ne da forsira tamošnje ugostitelje. CG treba da se diči obrazovanom dojasporom iz Hrvatske i njenim mitskim Perojem - a ne da forsira tamošnje neobrazovane svađalice. CG treba da podrži istinske rodoljube iz Srbije - a ne da godinama forsira dosadnog falcifikatora i kriminalca iz Bg i bivšeg radikala iz Novog Sada. CG ima budućnost sa svojom sjajnom dijasporom, samo je stvar njenog izbora.
Miljan Novi Sad

29. 07. 2018 - 15:08

[email protected] iizgleda savršeno poznajete dijasporu čim Srbe iz Peroja nazivate mitskim.Tamo crnogorski iseljenici su nažalost asimilovani pod uticajem SPC.ZAVIST I KUKAVIČLUK JE OSOBINA ODREĐENIH CRNOGORACA što se vidi iz vaših saopštenja .Pokažite se i organizujte tu "sjajnu8 dijasporu",a ne ogovarajte stalno ljude .
Ruky

29. 07. 2018 - 22:45

Dijaspora koja je pobjegla od vaseg zuluma.
Cile

29. 07. 2018 - 23:17

Mnogo je ljepši bio s brkovima...
PWS

30. 07. 2018 - 03:59

Zaista prorocanski! Ja sam siguran da ce bar Rozaje i Bihor Gornji 90% biti u diaspori ...
Мирослав Ђукић

30. 07. 2018 - 11:04

У праву је Роћен. Ја сам поодавно отишао на Запад (ево ме у Бањој Луци), а за мном ће и други, ко тамо, ко вамо... Широк је и простан Земљин Шар! Нека само задњи ко оде из montenegra угаси светло и за собом затвори врата.
Novi komentar