CEDIS napravio plan investicija u revitalizaciju mreže do 2021. godine

Planirali 81 milion ulaganja bez poskupljenja struje

Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS u naredne tri godine uložiće u revitalizaciju niskonaponske i srednjonaponske mreže 81 milion eura, ali to neće uticati na povećanje cijena struje, rečeno je Pobjedi iz ove kompanije.
Objavljeno: 30. 07. 2018 - 07:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

U CEDIS-u su planirali da radovi počnu u februaru naredne godine, ukoliko se ostvare sve pretpostavke, što će otvoriti prostor za dodatno upošljavanje domaćih kompanija.

“Sredinom septembra očekuje se odobrenje ažuriranog trogodišnjeg plana investicija od Regulatorne agencije za energetiku, deset dana kasnije izmjena plana javnih nabavki, 31. oktobra priprema tehničke specifikacije i objavljivanje javnog poziva za nabavku robe i radova. Odluka o izboru ponuđača i potpisivanje ugovora očekuje se 15. januara naredne godine, a 1. februara takođe naredne godine uvođenje ponuđača u posao izvođenje radova”, predviđeno je planom koji je u četvrtak usvojila i Vlada.

U distributivnom sistemu Crne Gore postoji više od 19.400 kilometara vodova svih naponskih nivoa, od čega je 16.100 kilometara nadzemnih i 3.300 km podzemnih vodova. U ovom sistemu je i 4.900 trafostanica, od čega 97 TS 35/10 kV, manjeg broja TS 35/0,4 kV, dok su sve ostale trafostanice prenosne 10/0.4 kV. U vlasništvu Cedisa su i tri postrojenja 10 kV u TS 110/10 kV. Najveći dio distributivne mreže čine nadzemni vodovi 10 kV i 0, 4kV. Ukupna dužina nadzemne srednjonaponske mreže je 3600 kilometara, a niskonaponske11.600 kilometara ukupno 15.200 kilometara.

Pored izgradnje novih objekata i mreže, kako je navedeno, plan obuhvata i investicione projekte rekonstrukcije, modernizacije i revitalizacije postojećih elektroenergetskih objekata.

“Planiran je i projekat revitalizacije srednjonaponske i niskonaponske mreže, za koji je predviđeno 32 miliona eura, za period od 2019. do 2021. godine. Tokom prve godine realizacije predviđeno je ulaganje od oko 12 miliona, dok je za sljedeće dvije godine planiran iznos od oko 11 i devet miliona eura”, objasnili su iz CEDIS-a.

Posvećena je posebna pažnja skraćivanju dužine niskonaponskih vodova interpolacijom novih trafostanica 10/0,4kV.

U ovoj kompaniji tvrde da buduće investicije neće uticati na povećanje cijena struje.

“Planirane investicije obuhvaćene ažuriranim planom neće izazvati povećanje cijena električne energije u tekućem regulatornom periodu. Konačne cijene i naknade za korišćenje distributivnog sistema za regulatorni period 2017-2019. utvrđene su krajem 2016. godine. Odobravanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema je veoma složen i strogo regulisan postupak, propisan Metodologijom za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema, koju je utvrdila i donijela Regulatorna agencija za energetiku. Važeće cijene su utvrđene Odlukom o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije za period 2017-2019. godine”, objasnili su u CEDIS-u.

S obzirom na to da je Pravilima za korekcije cijena i naknada predviđena mogućnost korekcije samo u slučaju da u periodu primjene utvrđenih cijena, odstupanja elemenata za utvrđivanje cijena na godišnjem nivou iznose više od 10 odsto kumulativno, izvjesno je da, imajući u vidu rješenja propisana Metodologijom za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za operatora distributivnog sistema, ove investicije ne mogu izazvati taj efekat.

Komentari: 0

Novi komentar