Parlament odlučio

Referendum o imenu Makedonije 30. septembra

Makedonski parlament odredio je danas 30. septembar kao datum za održavanje referenduma o težnjama te zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i NATO, kao i o sporazumu između Skoplja i Atine o imenu te bivše jugoslovenske republike.
Objavljeno: 30. 07. 2018 - 19:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

U 120-članom Sobranju, 68 poslanika je glasalo za održavanje referenduma sa pitanjem "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke", prenosi Rojters.

Predstavnici opozicione nacionalističke partije VMRO-DPMNE nijesu prisustvovali sjednici.

Poslanici makedonskog Sobranja glasali su o vladinom predlogu za utvrđivanje detalja referenduma o sporazumu sa susjednom Grčkom o promjeni imena zemlje u Sjeverna Makedonija.

AP je, prije glasanja, naveo da se očekuje da će predlog biti usvojen pošto koalicija na čijem je čelu makedonski premijer Zoran Zaev ima 67 od ukupno 120 poslaničkih mjesta, a za usvajanje predloga potrebna je prosta većina.

Zaev je ranije danas izjavio da očekuje podršku poslanika vladajuće većine u Sobranju za pokretanje inicijative za referendum o imenu zemlje, i ponovio da bi referendum trebalo da bude održan 30. septembra.

On je pozvao opoziciju da se uključi u proces i pozove građane da izađu na referendum, istakavši da se radi o "istorijskoj odluci koja definiše budućnost države".

Komentari: 0

Novi komentar