Uručene godišnje nagrade najboljim baštovanima Podgorice

Zabjelčanka Danijela Bracović ima najljepšu baštu

Vlasnicima najljepših podgoričkih bašti ove sezone danas su uručene nagrade i diplome, a organizatori su kazali da je ovaj, četvrti po redu konkurs za najljepšu baštu glavnog grada već postao tradicionalan, te da je svake godine sve masovniji.
Objavljeno: 01. 08. 2018 - 14:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stručni žiri koji su činili predstavnici organizatora ovogodišnjeg  konkursa - Portala Volim Podgoricu, Turističke organizacije Podgorice i podgoričkog „Zelenila“ odlučio je da prvo mjesto pripadne bašti Danijele Bracović, koja se nalazi u podgoričkom naselju Zabjelo.

 

Drugo mjesto pripalo je bašti Ljilje i Duška Banjevića, takođe na Zabjelu, a treće bašti Mace Popović iz Zagoriča.

 

Prvoplasirana je osvojila i glavnu nagradu - porodični vikend u jednom od najljepših i najluksuznijih hotela u regionu - hotelu „Splendid“ u Bečićima, koju je obezbijedila Montenegro Stars grupa. Drugoplasirani su nagrađeni porodičnim ručkom u poznatom podgoričkom restoranu „Salaš 23“, a trećeplasirana je osvojila vrijednu sadnicu iz bogatog rasadnika podgoričkog „Zelenila“.

 

Kako su pojasnili organizatori, prilikom odlučivanja su ocjenjivali usklađenost vrta, objekta i okoline, kompoziciju vrta, vrtno-arhitektonske objekte, njegovanost vrta ali i njegovu sveukupnu „energiju“.

 

- Danijelina nije najljepša bašta glavnog grada, ali je od oko 30 prijavljenih, najviše odgovorila kriterijumima ocjenjivanja - rekli su organizatori. Bracović je rekla da je prezadovoljna i počastovovana, te da će joj nagrada biti motiv da se sa još više žara i ljubavi posveti uređivanju bašte.

 

Žiri je odlučio i da specijalnu doplomu „Najbolje domaćinstvo“ uruči porodici Raković iz Zete, koja živi od poljoprivredne proizvodnje u svojih oko stotinu plastenika, kao i diplomu za ljubav prema cvijeću Mirsadi Pepić iz Tuzi.

 

- Dvoje mladih ljudi, koji imaju četvoro djece, i žive od poljoprivrede zaslužuju svako priznanje i treba da budu primjer mnogima, a posvećenost kojom gospođa Mirsada brine o  cvjetnim aranžmanima poznata je svim stanovinicima Tuza, kažu organizatori.

 

Najbolji podgorički domaćin Savo Raković rekao je da mu  ova  „titula“  predstavlja veliku satisfakciju za naporan rad.

 

- Jeste teško i mnogo se radi, ali od poljoprivrede može odlično da se živi i to treba istaći. Poljopivredom su se bavili moji roditeli, ja sam taj posao unaprijedio i razvio, a nadam se i da će moja djeca nastaviti - rekao je Raković.

 

- Cilj ovog konkursa je, kao o prethodnih godina, promocija i podizanje svijesti o čuvanju, zaštiti i uređenju prirodne okoline. Vjerujemo da svake godine motivišemo sugrađane da se posvete čuvanji i uređenju, prvo svojih bašti, a potom i javnih, odnosno zajedničkih zelenih površina. Da brinemo o zelenilu, ne bacamo smeće i čuvamo mobilijar, čuvamo prirodu i da se vraćamo prirodi u svakom smislu, pa i kroz proizvodnju zdrave hrane - kažu organizatori.

 

Naglasili su da je ove godine, za razliku od prethodnih, bilo više prijavljenih bašti iz gradskoj jezgra Podgorice, nego iz prigradskih naselja.

 

Komentari: 1

Vero

01. 08. 2018 - 14:37

Najzad da pročitam nešto lijepo. Gospođe, svaka Vam čast.
Novi komentar