Studentkinja generacije prodaje knjige na ulici

Iako je bila studentkinja generacije na Odsjeku za ruski i srpski jezik i književnost banjalučkog Filološkog fakulteta, sa prosjekom ocjena 9,89, Galina-Marija Vukajlović ne može da nađe posao.
Objavljeno: 01. 08. 2018 - 17:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako bi zaradila novac, ona prodaje knjige na uličnom štandu u centru Banjaluke jer je do sada bezuspješno konkurisala za brojne poslove, piše Radio Slobodna Evropa.

"Nezaposlena sam otkad sam završila fakultet, to je bilo u oktobru 2017. Radim stalno nešto, snalazim se, držala sam neke kurseve u Modriči tri mjeseca, sada radim ovde nekih dvadesetak dana, uglavnom držim časove privatno ruskog, prevodim neke tekstove, ali to je sve tako, s vremena na vrijeme", ispričala je za Radio Slobodna Evropa Galina-Marija Vukajlović.

Kaže kako nije imala iluzije o lakom pronalaženju posla u struci.

Ipak, priznaje da je pomalo razočarana zbog uzaludnog konkurisanja.

"Kad sam upisivala fakultet nisam previše računala s tim da će biti posla u školama, nadala sam se da će biti mjesta u nekim firmama, organizacijama, pošto sve više ruskih firmi dolazi ovamo, tako da i dalje se nadam da bi tu moglo da nešto bude, ali trenutno i tu sam pokušavala i, na žalost, nema, niko mi se nije ni javio", kaže ona.

 

Dok čeka kupce i mašta o klimatizovanoj prostoriji čita Falkonesovu "Katedralu na moru", a preporučuje Pekićev "Novi Jerusalim".

Prema podacima državne agencije za rad iz maja 2018. u Bosni i Hercegovini je bilo 475.000 nezaposlenih osoba.</p>

Komentari: 4

VRANJINA

01. 08. 2018 - 18:20

ZNAČI I TAMO KAO I U CRNU GORU SRBI UGROŽENI! ĐEVOJKO NEMOJ ŠTO ZAMJERITI OVO JE NAMIJENJENO CRNOGORSKIM POSRBICAMA!
lolo

01. 08. 2018 - 19:06

e sa `prosekom` jadovi!!!
A studenti sa prosjekom 6,22..

01. 08. 2018 - 19:23

..nam vode državu-"za bolje juče-nego šutra"?. Narod plaća-svoje neznanje..?. Bolje neznati-i biti tališn-nego znati i biti ulični prodavac-"beskorisnih knjiga"..? Kome je knjiga od spreše-o glavimu ista radila? Ništa čudno ni za brinjenje-to se zove SUDBINA..? Lijepe pozdarve iz ubavog Prčnja-šilje vam penzioner Jole Jordan Drinjak..
ubode vas...

02. 08. 2018 - 10:43

..a vi brzaj brže-nazad u njegovu.. vijednu 6,22-u minus..
Novi komentar