Komentar

Pustahija: Osmanlijski raj i ustaška idila

Samo je ropskom mentalitetu moglo biti bolje za turskoga vakta i zemana i strašnoga ustaškog terora i pokolja, nego u sadašnjoj Crnoj Gori. Teže im pada što njih 25 odsto ne može 100 odsto vladati Crnom Gorom nego sav onaj preživljeni belaj
Objavljeno: 02. 08. 2018 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prije neki dan srpski patrijarh otrampova strašne gluposti u gostima u našoj avliji. Ma šta otrampova, izlupeta. Tramp je još Ciceron i Seneka za ovoga srpskog blentu. Vjerovatno ga je pripremao i gubom punio naš čuveni Mrčilohije, ali ovaj nema talenta za podlu lukavštinu te je iz njega pokuljala strašna mržnja vječnih rajetina prema slobodnim ljudima.

Samo je ropskom mentalitetu moglo biti bolje za turskoga vakta i zemana i strašnoga ustaškog terora i pokolja, nego u sadašnjoj Crnoj Gori. Teže im pada što njih 25% ne može 100% vladati Crnom Gorom nego sav onaj preživljeni belaj. Ropskom mentalitetu ništa ne znači sloboda, demokratija i ravnopravnost, on mora na nekome drugom da iživi danak u krvi, harač i kolac i Ćele kulu i pravo prve bračne noći i krvavu ustašku kamu i nasilno pokatoličavanje i progon... Neće ići tako, braćo. Naročito ne sa nama, jer mi smo odavno slobodni ljudi da bi to trpili, a i demokrate da bi vama priređivali nešto od tih divnih podaničkih meraka za kojima čeznete.

Eh, pusto tursko - što bi zavapio čuveni Stankovićev književni lik Mitke, i pusto ustaško - kako zakuka patrijarh Irinej. No, stvari su komplikovanije i opasnije od svetosavskih klerofašističkih teferiča i nebuloza.

Nedavno nas američki imperator Tramp umalo ne istjera ispod NATO-vog odbrambenog kišobrana. Kao zbog naše agresivnosti, a biće da je tajno, u četiri oka sa Putinom, trgovao Crnu Goru i Ukrajinu za Siriju, ili nešto slično. „Američkog da ne bi Kongresa i snažnoga NATO-vskog zgražanja, hazjainsko more nas potopi“.

Osim toga fanariotski Vaseljenski patrijarh iz Stambola piše „Tomos“ o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve. E sad, da ne bi i mi to možda dobili, Cezar iz Moskve, to jest „Trećega Rima“, posla Irineja zvanog Scipion Srbijanac kod nas da odbrani moćni Treći Rim. Scipion ukaka motku pa će Cezar morati raditi preko Erdogana. Nije još došlo do rata pa da odmah razmatramo taktike i strategije Sung Cua, Tukidida, vojvode Mirka Petrovića ili generala Peka Dapčevića, ali nije ni daleko.

No, dok je još mir podsjetimo se na dva genijalna pogleda na pitanje odbrane. Jedan od tih pogleda je stav ser Vinstona Čerčila, da ni u sred rata ne treba smanjivati budžet za kulturu, jer šta mi to onda branimo od neprijatelja ako ne svoju kulturu. Drugi je tanana strategija srpskog pjesnika Ljubivoja Ršumovića koja glasi: „Domovina se brani lepotom/ i čašću i znanjem/ Domovina se brani životom/ i lepim vaspitanjem“.

Prije nego što počnemo polagati živote za domovinu da vidimo šta od ovoga znaju i primjenjuju naše perjanice, predsjednik i premijer. Za Čerčila su čuli, ali ne ono u vezi kulture nego u vezi rata tompusa i viskija. Pogađate, za kulturu nisu uradili ništa. Na njihove oči, primitivci sa početka teksta devastiraju i otimaju spomenike i crkvenu i državnu imovinu i zatiru nam identitetski trag za tragom. Da na tom polju ne žele učiniti ništa novo ni u budućnosti najbolje govori kadrovska politika u toj oblasti. Šta odgovoriše Irineju na onu izjavu? Po meni ništa, jednostavno su izbjegli ozbiljno izjašnjavanje. Domovinu su branili ljepotom i elegancijom?!

Ne znam da li se nemuštost onih saopštenja može baš nazvati „lepim vaspitanjem“, ali ne može ni nevaspitanjem. Ma ni znanjem i čašću kao u drugom Ršumovićevom stihu. Dakle, prije postrojavanja u bojne redove ostalo nam je još da probamo mesopotamsku odbranu, koja se primjenjuje još od Hamurabija - Domovina se brani Zakonom. Prvo, po zakonu proglasiti nepoželjnim Irineja, a zatim proglasiti nepoželjnim svakoga ko brani njegovo pravo na nebulozne uvrede. Donijeti Zakon o slobodi vjeroispovijesti i podvrgnuti zakonu SPC i oduzeti joj nepravno stečenu imovinu uz procesuiranje aktera u toj raboti. To je daleko veća pljačka i od budvanske.

Ali, ne umijemo mi baš po zakonu jer ne shvatamo da on mora biti isti i vladici i vladaru i đavolu i đakonu. Zato uvijek improvizujemo. Valja, ipak, znati: dok postoji i provodi se zakon postoji i država i ona se najbolje brani vladavinom prava. Tek kada neko pokuša da ospori tvoje zakonodavstvo i pravni poredak i da nametne tuđi, tada ideš u rat, politički, kulturološki, društveni...

SPC ignorisanjem našega zakonodavstva već godinama ide samom ivicom sukoba, a Irinej je sada debelo prešao liniju. Pitanje je, samo, da li ovi iz vrha države imaju volju i onu rabotu da toj raboti stanu na kraj.

Komentari: 14

Bata Cuce

02. 08. 2018 - 07:14

E moj Puštanja lasno bi bilo da je samo 25%.
Vazda

02. 08. 2018 - 08:05

Na žalost vlada i vlada na bezakonju, potkupljivanju, lopovluku i nesankcionisanju istog. Zato je malo vajde da će se išta promjeniti Milorade. Njih je na vlast i dovela SPC, UDBA i srpstvo! A održava ih sopstvena glupost i pohlepa. Do kraha i naših moralnih i civilizacijskih vrijednosti. Oni to nikada nijesu ni imali.
Bata Cuce

02. 08. 2018 - 11:40

UDBA ih nije dovela ali nije mogla da spriječi njihov dolazak.Doveo ih je narod i sada neka trpi.
@Bata Cuce

02. 08. 2018 - 19:59

SPC, nacionalististicki krugovi (Milosevic i ekipa) i UDBA su doveli na vlast sa AB "revolucijom(hahahah) Mia, Momira i ostale. Procitaj malo vise o tom dogadjanju jer su dosta nas bili svjedoci te sramote rusenja Crne Gore pa znamo iz prve ruke kako je bilo.
Vojo

02. 08. 2018 - 08:36

Jos jedan sjajan tekst gospodina Pustahije!
danilo s.

02. 08. 2018 - 11:07

Domovina se brani ISTINOM! CG ne preostaje ništa sem da se veljesrpskim lažima suprostavi - istinom. Ako treba, (a cini se da treba?) neka se ovo pitanje “internacionalizuje”, odnosno, neka neko medjunarodno tijelo (komisija) ocijeni koliko ima istine u veljesrpskim tvrdnjama o “ugroženosti srpskog naroda u CG” Kolumne g. Pustahije, svojom satirom i njegovim osobenim smislom za humor, uspješno raskrinkavaju licemjerje koje je zahvatilo sve djelove crnogorskog društva.
BODIN

02. 08. 2018 - 14:06

danilo s.-ne mogu da vjerujem da te gluposti zvane kvazi-patriotizam kao zadnja linija odbrane za hulje još uvijek imaju prolaza kod tebe kao Liberala i intelektualca.Ugroženost od Srba,Rusa,Bugara ,Kineza,Mongolaca još pale.Od onih istih koji su nas devedesetih branili od Hrvata,Turaka,Njemaca ,Engleza zapadneEvrope i Amerike.Danilo Crnu Goru ako je ostalo išta od velićanstvenog LSCG treba braniti od ovih koji zarobiše i poharaše Crnu Goru.Zar se nijesmo i ja i ti borili za Crnu Goru svih nas-pozdrav!!
danilo s.

02. 08. 2018 - 16:30

Bodin, Nažalost,(namjerno?) ste pogrešno pročitali moj tekst. Nijesam tražio da se istražuje "ugroženost Crnogoraca od Srba", već da se utvrdi istina "o navodnoj ugroženosti Srba u CG.".
More da nas strefi nova...

02. 08. 2018 - 11:07

...SIMETRIČNA SINERGIJA da je 25% = 43 % ,kojima je materinski- srpski jezik u malecnoj Crnoj Gori..? Ako ovi sa Prijevora tvrde treba im vjerovati-jer sve što prilijeva-je živa istina...? Zato zborim ja sebi(uzalud))..učite i učite i naučite one"epohalne iz 93 godine..."ponosni smo na srpsko porieklo-i crnogosku državnost".." Iduli za boga miloga-glatko ove dvije suprotnice-Suvrenu najmilije...?Kad mu zaškripi "invlidsko vozilo-pomagalo"? Niko ka vi-dragi Pijevoraninu...? Sjetih se Matije i Momira-koji slično tvrde..da jedna majka ne može roditi-pa da bi se zveknulo- dvije nacije..? Dobro je za obojicu-da ih nije rodila Albanka..? E ugašeno srpstvo-evo brezmalo tridest godina-i to đe u kolijveku na Kosovo-onamo,namo za brda ona..mimo Velike i Čakora...?
Nick

02. 08. 2018 - 12:48

Svaka čast za javno pomnjanje jasne potrebe da se krivično gone sada i odmah svi oni državni službenici koji su nezakonitim radnjama omogućili da se ogromna imovina države Crne Gore prepiše Srbij tj. SPC. To će biti pravi test odlučnosti države po ovom pitanju. Za početak treba u štampi objaviti kopije odluka o upisu - da vidimo koji su to silni patrioti i gdje su danas!
KARA RADUSIN

02. 08. 2018 - 14:18

Milorade sada kada smo došli do cilja za koji smo se od devedesetih zalagali svim srcem kao istinske patriote,bio je -ulazak u NATO alijansu.Zašto dozvoljavamo da neko koristeći naš iskreni patriotim ,manipuliše našim osjećanjima koristeći ih zarad ličnih interesa,urušavajući-ugled,istoriju,tradiciju i vrijednosti sojske i čojske Crne Gore.Jesmo li mi NOVI HELOTI U SVOJOJ DRŽAVI.POZDRAV. !!!
Čaj u 11

03. 08. 2018 - 19:32

Bravo Pustahija!!!!
Pravda

05. 08. 2018 - 00:20

Cerati gubu iz torina!
Sta za deset godina?

24. 08. 2018 - 12:09

Psiholoska metamorfoza ili prelivoda? Zelim samo podsjetiti ovog, inace veoma obrazovanog i duhovitog, autora da bi bilo dobro da da se prisjeti znacenja ovih pojmova iz naslova. Razumijem da je autor u zadnjih 25 godina promijenio svoje stavove i vrednovanje, i to je normalno. (Samo se idiot radja i umire kao idiot.) Ali ovo postaje degutantno! Ako se autor 1994/1995 deklariaso kao Srbin, ako je Amfilohije 1997. bio ”najumniji Srbin i misleca gromada koja ima dva doktorata i govori pet jezika”, a 2017 je nazvan Apisom, ako je autor snivao da se zamonasi na srpskom Hilandaru, ako je 2003 bio deklarisani protivnik nezavisnosti Crne Gore, ako je…ako je .. itd. Zato se pitam odakle dolazi sva ova mrznja koju autor usmjerava protiv SPC i pravoslavlja, Srbije i srpstva uopste? Ta mrznja se jasno vidi u ovom tekstu, ali i ostalim tekstovima koje je autor objavio poslednjih godina. Dakle, psiholoska metamorfoza ili prelivodstvo, pitanje je sad? Sta ocekivati u sljedecih 10 godina? Dapods
Novi komentar