Nova knjiga sportskog publiciste

Poleksić predstavio "Psihologiju sporta"

Istaknuti publicista Zoran Poleksić nedavno je, još jednom iznenadio sportsku javnost dragocjenim štivom pod naslovom „Psihologija sporta - primjeri dobre prakse“
Objavljeno: 23. 07. 2018 - 09:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Riječ je o pionirskoj knjizi u Crnoj Gori na temu sportske psihologije koja sintetizuje izuzetna iskustva iz nekih država regiona, ali i ukazuje na početke psihološkog i psihoterapeutskog rada u sportu u Crnoj Gori.

- Bilo mi je zadovoljstvo sarađivati sa, praktično, vodećim regionalnim stručnjacima, univerzitetskim profesorima dokazanim u praksi, poput Mateja Tušaka i Tanje Kajtne iz Ljubljane, Marijane Mladenović iz Beograda, Renate Barić iz Zagreba, te Splićanki, Vedrane Radić i Nataše Stefanovski. Jasno, osvrnuo sam se na aktivnosti nekih sportskih psihologa i psihoterapeuta u Crnoj Gori, gdje izdvajam Veselina Piletića, Nikolu Mijuškovića i Nebojšu Žižića. Formiranje i funkcionisanje stručnih sportskih timova u kojima psiholog ima posebno mjesto, normalna je stvar u sistemima i sportskim zakonodavstvima sređenih i vodećih sportskih država. Pored Centra za psihološke prireme sportista i par individualaca u Crnoj Gori, nema organizovanog i ozbiljnog sportsko-psihološkog pristupa. Ističem i da Ministarstvo sporta Crne Gore nije podržalo predmetni projekat, kao ni moj prošlogodišnji, takođe regionalno jedinstveni, o sportu osoba sa invaliditetom, što jasno pokazuje naš status, našu svijest, navodu želju za uključenjem u evropske tokove i integracije - kazao je Poleksić.

Riječ asova

U Poleksićevoj knjizi, 23 po redu, veći broj vrhunskih sportista komentariše psihologiju sporta i rad sportskih psihologa, pa se tako mogu pročitati izjave slavnih sportista iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, Tadije Kačara, Gorana Kasuma, Dragice Đurić, Mara Jokovića, Vladimira Gojkovića, Draška Brguljana... 

Riječ zahvalnosti

Prof. dr Marijana Mladenović, koja uspješno sarađuje sa vrhunskim sportistima i predaje na predmetu Psihologija sporta u Beogradu i Banjaluci o knjizi crnogorskog autora ističe:

- Radi se o epohalnom poduhvatu, jedinstvenom u regionu, djelu od javnog interesa i posebnog društvenog značaja, koje će, sigurna sam, biti od koristi sportistima i sportskim strukturama u Crnoj Gori. Sve čestitke kolegi Poleksiću, a lično bih željela da se novinari i publicisti i u Srbiji počnu ozbiljnije baviti psihologojim sporta - rekla je Marijana Mladenović.

Komentari: 0

Novi komentar