I djeci trebaju naočare za sunce

Naočare za sunce su jako slatke na nosićima naših najmlađih. Ali one ne smiju biti ni ukras, ni igračka. Ljekari, naime smatraju da bi djeca već od treće godine morala nositi naočare za sunce, a roditelji rizikuju zdravlje očiju i vid svoje djece jer ignorišu opasnosti kojima prijete štetni sunčevi zraci.
Objavljeno: 03. 08. 2018 - 19:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najnovija istraživanja dokazala su da već do 18. godine djeca apsorbuju 80 odsto UV ukupnog zračenja kojem smo izloženi u životu. Dječjie oči su posebno osjetljive na štetne sunčeve zrake. Izloženost UV zračenjima povećava stoga rizik od očnih bolesti.

Roditelji se ne dvoume treba li dijete namazati kremom sa zaštitnim faktorom, ali zato ne vode računa o zaštiti njihovih očiju. Nikada nije prerano da bi se počele nositi naočare za sunce, a djeca bi ih trebala nositi već od treće godine, tvrde britanski optičari.

Naočare za sunce moraju pružati sigurnu zaštitu od UV zraka, što znači da naočare koje su zapravo dječije igračke nisu adekvatna zaštita. Stoga je važno da imaju stakla s jasnom deklaracijom na kojoj piše da štiti od štetnih zračenja.

Zjenice dječijih očiju veće su nego kod odraslih, tako da svjetlost u njih prodire lakše i dublje te ih tako oštećuje.

Naočare za sunce djeci nisu potrebne samo na plaži ili na skijanju, nego i kada se igraju napolju, a nebo je bez oblaka.

Naočare moraju potpuno štititi oči od svjetlosti – dakle, moraju biti dovoljno velike, treba da imaju elastične okvire, a “stakla” ne smiju biti od stakla. Birajte smeđu, zelenu ili sivu boju “stakala”, nikako rozu, crvenu, plavu ili žutu. Stepen zatamnjenja treba biti do 70 odsto i moraju temeljito filtrirati UV zrake (na njima treba biti oznaka “UV 400” ili CE).

Naočare kupujte kod optičara, a ne na kiosku.

Komentari: 2

12300

03. 08. 2018 - 20:21

Ostavite djecu na mir. Svaki dan prica da im fali po nesto a ima da se kupi
eva

28. 09. 2018 - 16:07

Naocale su profit i pomodarstvo ,Sunce je svakome zdravo to je prirodno cak ako gledas u sunce kroz trece oko ta energija te krijepi i mozes duze vremena bez hrane .Tako suncanu energju primas kroz zenicu oka bez naocala.ETO zato smo svi bolesni i coravi sklanjamo se od prirode .Tako svakome je slobodna volja neka radi kako misli da je ispravno.
Novi komentar