NP Durmitor oborio rekordnu prošlogodišnju posjetu

Na Žabljaku od kulturnih manifestacija do tradicionalne gastro ponude

Za turiste na Žabljaku u toku avgusta mjeseca predviđene su kulturne, filmske i muzičke manifestacije, dok će se ponuda upotpuniti tradicionalnom gastro ponudom i sportskim takmičenjima - kazala je Vanja Šarović direktorica TO Žabljak
Objavljeno: 06. 08. 2018 - 12:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Šarović navodi da TO kao sama teško da može da iznese kvalitetan događaj, te da je dobro da ima volje i raspoloženja za uvezivanje na lokalnom i državnom nivou kako bi se zajednički ponudili kvalitetniji događaju.

''To kao sama teško da može da iznese kvalitetan događaj. Dobro je da ima volje i raspoloženja da se uvežemo i na lokalnom i na državnom nivou, te da zajednički organizujemo kvalitetne događaje.  U ovom periodu kada imamo dosta stranih gostiju bitno je da za njih ponudimo nešto kvalitetno. Trenutno je u toku filmski Zeleni festival. Ideja Žabljaka je da se razvija u pravcu zelene destinacije. Festival koji će četiri dana nuditi kvalitetan filmski program. Lokacija je Crno jezero i to ne bez razloga, jer je to posebno značajna destinacija NP Durmitor. U ovoj manifestaciji se uključilo puno državnih i lokalnih institucija kao i nevladinih sektora sve kako bi kanalisali festival u kvalitetnom pravcu sa namjerom da traje da Žabljak ima konačno jednu svoju prepoznatu manifestaciju koja će biti jedna dodatna aktivnost koja bi mogla privući turiste'', kazala je Šarović.

U okviru ove manifestacije pored tog noćnog filmskog programa, dodaje, osmišljen je i zabavni program.

''Kako muzički tako i kulturni program. Tokom dana će biti gastro ponuda sa okupljenim lokalnim proizvođačima sa namjerom da prezentuju i dobiju šansu da plasiraju svoje proitvode'', navodi Šarović.

U narednim danima će, kako dodaje, organizovati i sportska takmičenja.

''Tu nam je namjera da promovišemo one sportske aktivnosti koje nisu dovoljno zaživljele na Žabljaku poput ''Downhill'' spusta, jedna ekstremna grana biciklizma koja sve više poprima interesovanja ljudi. Takođe će biti i u klasičnom planinskom biciklizmu organizovana takmičenja. Za sami kraj mjeseca avgusta planiramo još jedan zabavni program i još jedan gastro program sa uvezivanjem lokalnog stanovništva. 

tomo-pajovic

Kada je NP Durmitor u pitanju, nepovoljno vrijeme uslovilo je da bude manji priliv turista nego što je očekivano. Ipak, prošlogodišnji rekord je oboren.

''Zaključno sa današnjim danom NP Durmitor je posjetilo 100.000 turista a prošle godine je taj broj iznosio 97.000, što znači da je 3 odsto veća posjeta. Svakako da sve turističke destinacije nemaju jednaku posjećenost u odnosu na prošlu godinu, Crno jezero ima povećanu posjetu dok recimo rafting ili posjeta planinskom masivu ima smanjenu posjećenost. Krajnji rezultat je da imamo posjetu veću za tri odsto a siguran sam da će do kraja godine posjeta biti još veća'', kazao je Tomo Pajović, direktor NP Durmitor.

Kako dodaje, struktura gostiju se nije značajno promijenila.

''Najveći broj gostiju dolaze iz Francuske, Njemačke Rusije, Belgije, SAD, Engleske, Srbije, Češke, Poljske, Kine... Gosti dolaze iz svih krajeva svijeta što je za ovaj NP mnogo dobro, da ovaj park ima perspektivu, da su njegovi potencijali i prirodni resursi prepoznati u čitavom svijetu i to je dovoljan razlog da dolaze iz svih rajeva svijeta'', kazao je Pajović.

On je optimističan za rezultat na kraju ljetnje sezone.

''Siguran sam daće kraj ove sezone biti uspješan i da će preko 200.000 turista posjetiti ovaj NP. Ove godine je dodatno upotpunjena turistička ponuda. Počeo je sa radom restoran Crno jezero. Taj restoran evo dugi niz godina je nedostajao što je bio problem i nama i turistima. Ove godine smo riješili taj problem. Imamo otvoren restoran u kojem nudimo nacionalne specijalitete i upotpunjujemo u potpunosti turističku ponudu ne samo Crnog jezera i Žabljaka nego i šireg prostora'', zaključio je Pajović.

Komentari: 0

Novi komentar